31/03/2021 31/03/2021 Μπορεί η Ελληνική Επανάσταση να κηρύχτηκε στις 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα και στις 25 Μαρτίου στην Αχαΐα, αλλά το νέο έγινε γνωστό τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα στην Αλεξάνδρεια. Ήταν 31 Μαρτίου του 1821, όταν ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας μάθαινε για το μεγάλο νέο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η είδηση της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης έγινε...
31 Μαρτίου, 2021 - 21:14

31 Μαρτίου 1821: Η Αλεξάνδρεια μαθαίνει για την Ελληνική Επανάσταση

Διαδώστε:
31 Μαρτίου 1821: Η Αλεξάνδρεια μαθαίνει για την Ελληνική Επανάσταση

Μπορεί η Ελληνική Επανάσταση να κηρύχτηκε στις 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα και στις 25 Μαρτίου στην Αχαΐα, αλλά το νέο έγινε γνωστό τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα στην Αλεξάνδρεια. Ήταν 31 Μαρτίου του 1821, όταν ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας μάθαινε για το μεγάλο νέο.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η είδηση της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης έγινε γνωστό στην Αλεξάνδρεια την 31η Μαρτίου 1821 από Μωραΐτη καραβοκύρη, ο οποίος έφθασε με φορτίο για λογαριασμό των Αδελφών Τοσίτσα από τη Μεθώνη και το ανήγγειλε στο σπίτι του Τοσίτσα.

Και μάλιστα αυτό συνέβη στο ίδιο σπίτι όπου δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1833, έγινε για πρώτη φορά και η συγκινητική έπαρση της ελληνικής σημαίας, με τον ίδιο τον Μιχαήλ Τοσίτσα να διορίζεται ως ο πρώτος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.

Ήταν τότε που ουσιαστικά έμπαιναν τα θεμέλια για την ιστορία της αιγυπτιώτικης παροικίας στη Χώρα του Νείλο.

πηγή: Ekalexandria.org

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων