21/10/2021 21/10/2021 Ο Ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμανδρίτης Ελισαίος, γράφει για την Επανάσταση του 1821 και το Άγιον Όρος στο περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου «Αχιλλίου Πόλις». Eίναι γνωστή η προσφορά του Αγίου Όρους στην Παλιγγενεσία του Έθνους, με ποικίλους τρόπους, διά προσφορών, διά προσευχών, διά θυσιών, και κυρίως διά μαρτύρων, καθώς και τα...
21 Οκτωβρίου, 2021 - 12:39
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2021 - 12:14

Άγιον Όρος και Επανάσταση 1821

Διαδώστε:
Άγιον Όρος και Επανάσταση 1821

Ο Ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμανδρίτης Ελισαίος, γράφει για την Επανάσταση του 1821 και το Άγιον Όρος στο περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου «Αχιλλίου Πόλις».

Eίναι γνωστή η προσφορά του Αγίου Όρους στην Παλιγγενεσία του Έθνους, με ποικίλους τρόπους, διά προσφορών, διά προσευχών, διά θυσιών, και κυρίως διά μαρτύρων, καθώς και τα φοβερά δεινά τα οποία υπέστη για την συμμετοχή του στην Ελληνική Επανάσταση.

Για αυτό δεν θα αναφερθούμε γενικά στην συμβολή αυτήν, αλλά θα εξιστορήσουμε κάποιες ειδικότερες πτυχές της, βασιζόμενοι κυρίως σε δύο κείμενα του εκ Λέσβου Μοναχού της Μονής Κωνσταμονίτου Δοσιθέου, ο οποίος έζησε από κοντά τα γεγονότα και τα κατέγραψε αργότερα, μάλλον μεταξύ των ετών 1830-1844, στο «Νέον Υπόμνημα των νεοφανών Ιερομαρτύρων και Οσιομαρτύρων, των νυν λαμψάντων Αγιορειτών Οσίων Πατέρων, κατά την Επανάστασιν της Ελλάδος, υπό των Οθωμανών θανατωθέντων», και μία διήγηση η οποία εξιστορεί γενικά τα γεγονότα.

Ο Δοσίθεος αρχίζει την διήγησή του παρακαλώντας τους εν Χριστώ αδελφούς του ως εξής: «ίνα ανοίξητε μικρόν τους αισθητούς και νοητούς οφθαλμούς της ψυχής και του σώματος, να θρηνήσωμεν του Αγίου Όρους την ερήμωσιν, καθώς τον παλαιόν καιρόν έκλαυσαν οι Ισραηλίται, και ο Προφήτης Ιερεμίας την πόλιν Ιερουσαλήμ. Ούτω και ημείς τώρα να θρηνήσωμεν το Άγιον Όρος, τον επίγειον Παράδεισον».

Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων