18/03/2021 18/03/2021 Στην τοποθέτηση 21 νέων οδωνυμικών πινακίδων με τα ονόματα ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης προχώρησε ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επέτειο του 1821. Στις νέες πινακίδες αναγράφονται, πέρα από το όνομα του ήρωα ή της ηρωίδας, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου, ενώ...
18 Μαρτίου, 2021 - 21:46
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2021 - 21:50

Εύοσμος – Κορδελιό: 21 νέες οδωνυμικές πινακίδες με ονόματα ηρώων

Διαδώστε:
Εύοσμος – Κορδελιό: 21 νέες οδωνυμικές πινακίδες με ονόματα ηρώων

Στην τοποθέτηση 21 νέων οδωνυμικών πινακίδων με τα ονόματα ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης προχώρησε ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επέτειο του 1821. Στις νέες πινακίδες αναγράφονται, πέρα από το όνομα του ήρωα ή της ηρωίδας, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου, ενώ υπάρχει και μια γαλανόλευκη σημαία δίπλα στις χρονολογίες 1821-2021.

Την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, επί της οδού Μαρτίου στον Εύοσμο και το Ελευθέριο-Κορδελιό, καθώς και στο Γυμναστήριο της οδού Κολοκοτρώνη, παρουσία του Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού, της αντιδημάρχου Πολιτισμού Αθηνάς Παμπουκίδου και του χορηγού των οδωνυμικών πινακίδων κ. Αλεξ. Χρόνη, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση και τελευταίων τριών νέων οδωνυμικών πινακίδων για το ’21.

«Από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους η πολιτεία εμπιστεύθηκε στους ΟΤΑ της χώρας, όλο το νομικό πλαίσιο της ονοματοδοσίας και της μετονομασίας των οδών και των πλατειών, και σήμερα ο δήμος μας με τη συγκεκριμένη του δράση, δικαιώνει και ανταποδίδει την εμπιστοσύνη της. Διότι η ονοματοδοσία των οδών και των πλατειών σε όλη τη χώρα, δεν είναι μόνον μια απλή χρηστική πολεοδομική διαδικασία, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα στην εμπέδωση, στην ανάδειξη και στη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιάνος, τονίζοντας ότι μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, ο Δήμος μας αποτίει τον οφειλόμενο φόρο μνήμης και τιμής στους ήρωες και τις ηρωίδες της Επανάστασης του 1821.

«Με σεβασμό στην ιστορία και ευγνωμοσύνη στα πρόσωπα που την έγραψαν, επιλέξαμε υφιστάμενες οδούς με συγκεκριμένη ονομαστική αναφορά στο 1821, σε όλη την εδαφική επικράτεια και των δύο κοινοτήτων μας και τοποθετήσαμε νέες οδωνυμικές πινακίδες χρώματος καφέ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις ιστορικές ονομασίες και τους αρχαιολογικούς τόπους. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ιστορία μας ζώσα και να την μεταλαμπαδεύσουμε ως αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας και της καθημερινότητάς μας, στη νέα μας γενιά» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου.

Τα 21 ονόματα των προσωπικοτήτων της Επανάστασης που επιλέχθηκαν είναι τα κάτωθι, με πρώτη την οδωνυμική πινακίδα της 25ης Μαρτίου 1821, την ημέρα έναρξης της Επανάστασης.

  1. 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
  2. ΛΑΣΚΑΡΙΝΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ
  3. ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ (ΜΑΝΤΟΥΣ) ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ
  4. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ
  5. ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ
  6. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
  7. ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ
  8. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
  9. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ
  10. ΚΙΤΣΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
  11. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΑΡΗ
  12. ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ
  13. ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ
  14. ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΟΣ
  15. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ
  16. ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
  17. ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ
  18. ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ
  19. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ
  20. ΝΙΚΗΤΑ (ΝΙΚΗΤΑΡΑ) ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  21. ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
  22. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ

Σημειώνεται, επίσης, ότι τοποθετήθηκαν πινακίδες σε όλες τις οδούς με κοινή ονομασία σχετική με την Επανάσταση, και στις δύο Δημοτικές Ενότητες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων