21/09/2021 21/09/2021 Με λαμπρότητα και τιμές γιορτάστηκε στη Στεμνίτσα η 200η επέτειος από την ίδρυση της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021. Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία υπήρξε η πρώτη Διοίκηση των Επαναστατημένων Ελλήνων με αρμοδιότητα την οργάνωση και την άσκηση της διοίκησης στην Πελοπόννησο, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Το πολιτικό αυτό σώμα, συστάθηκε...
21 Σεπτεμβρίου, 2021 - 17:48
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2021 - 18:31

Στεμνίτσα: Εορτή 200ης επετείου από την ίδρυση της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας

Διαδώστε:
Στεμνίτσα: Εορτή 200ης επετείου από την ίδρυση της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας

Με λαμπρότητα και τιμές γιορτάστηκε στη Στεμνίτσα η 200η επέτειος από την ίδρυση της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία υπήρξε η πρώτη Διοίκηση των Επαναστατημένων Ελλήνων με αρμοδιότητα την οργάνωση και την άσκηση της διοίκησης στην Πελοπόννησο, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Το πολιτικό αυτό σώμα, συστάθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ιερά Μονή Καλτεζών στην Αρκαδία με πρωτοβουλία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στις 27 Μαΐου 1821 έδρα του ορίστηκε η Μονή Χρυσοπηγής στη Στεμνίτσα, ενώ, πρώτη πράξη του υπήρξε ο εφοδιασμός των επαναστατικών στρατευμάτων. Το συμβούλιο καταργήθηκε στις 30 Μαρτίου 1823, με απόφαση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος.

Ο εορτασμός της επετείου των διακοσίων χρόνων από την συγκρότηση της Γερουσίας ξεκίνησε νωρίς το πρωί με Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας.

 

 

Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων, η ιστορικός-αρχαιολόγος και εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, κα. Πέννυ Μπέτσα, εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας. Στη συνέχεια, επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων έλαβαν χώρα στο μνημείο του Αντωνίου Πελοπίδα, μέλους της Φιλικής Εταιρείας, στην πλατεία του χωριού.
Τον Δήμο Γορτυνίας τίμησαν με την παρουσία τους στην επετειακή εκδήλωση οι Βουλευτές Αρκαδίας Κώστας Βλάσης και Γεώργιος Παπαηλίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ευάγγελος Νικήτας, ο συνταγματάρχης εφοδιασμού Εμμανουήλ Χατζηβασιλείου, ως εκπρόσωπος της 4ης Μεραρχίας Πεζικού και του Διοικητή υποστράτηγου Λεωνίδα Γιοβάνη, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γεώργιος Καμπύλης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας Πάικος Αναγνωστόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Γιαννόπουλος, ο τέως Δήμαρχος Τρικολώνων Γεώργιος Μπαρούτσας, εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων και μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Χαιρετισμό εκφώνησαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, οι Βουλευτές Αρκαδίας Κώστας Βλάσης και Γεώργιος Παπαηλίου καθώς και ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γεώργιος Καμπύλης. Ο εορτασμός της επετείου ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από την χορευτική ομάδα της Δημητσάνας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων