11/10/2021 11/10/2021 Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στην Ελλάδα, καθώς και τη συμπλήρωση 250 ετών από τη νίκη του ρωσικού στόλου στη Ναυμαχία με τους Οθωμανούς, η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία και η εταιρία παραγωγής ταινιών «Skyfirst» διοργάνωσαν τη Διεθνή Ιστορική και Εκπαιδευτική Αποστολή με την ονομασία «Η Φλόγα του Τσεσμέ»,...
11 Οκτωβρίου, 2021 - 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2021 - 15:34

«Η Φλόγα του Τσεσμέ» από τον Πειραιά στην Πάρο

Διαδώστε:
«Η Φλόγα του Τσεσμέ» από τον Πειραιά στην Πάρο

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στην Ελλάδα, καθώς και τη συμπλήρωση 250 ετών από τη νίκη του ρωσικού στόλου στη Ναυμαχία με τους Οθωμανούς, η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία και η εταιρία παραγωγής ταινιών «Skyfirst» διοργάνωσαν τη Διεθνή Ιστορική και Εκπαιδευτική Αποστολή με την ονομασία «Η Φλόγα του Τσεσμέ», αποστέλλοντας στον Πειραιά τη ρωσική φρεγάτα «Shtandart», ακριβές αντίγραφο του πολεμικού πλοίου του 18ου αιώνα (της εποχής του Μεγάλου Πέτρου).

Η αποστολή διεξάγεται στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Το πλοίο κατέπλευσε στον Πειραιά από όπου άρχισε το ταξίδι του το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, με πρώτο σταθμό την Πάρο, όπου θα βρίσκεται ως τις 14 Οκτωβρίου. Στην Πάρο, τα μέλη της αποστολής “Η Φλόγα του Τσεσμέ” επισκέφθηκαν την έκθεση, που είναι αφιερωμένη στους χαρτογράφους συμμετέχοντες της αποστολής του ρωσικού στόλου του 1770-1774, στο νησί της Πάρου.


Οι Ρώσοι ναυτικοί ήταν οι πρώτοι που πραγματοποίησαν μια λεπτομερή χαρτογράφηση των νησιών του Αιγαίου, χωρίς ακριβές προηγούμενο για εκείνη την εποχή. Στο πλαίσιο της αποστολής για πρώτη φορά θα ερευνηθούν αντικείμενα που αφορούν το ολίγο γνωστό ιστορικό γεγονός – την ύπαρξη το 18ο αιώνα στα ελληνικά νησιά του Νομού του Αρχιπελάγους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Ακόμα, στα νησιά σχεδιάζονται τα ερευνητικά έργα παρουσίας των Ρώσων ναυτικών και επίσης υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολιών και καταβύθισης των ρωσικών πλοίων. Στην Πάρο, πρώην πρωτεύουσα του Νομού, θα τοποθετηθούν επίσης δύο πλακέτες εις μνήμην. Παράλληλα, θα γυριστεί ντοκιμαντέρ, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί στα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Μετά την Πάρο, το πλοίο θα πλεύσει προς Νάξο και θα περιηγηθεί στο Αιγαίο για δύο εβδομάδες συνολικά.

Όσον αφορά το όνομα της αποστολής, «Η Φλόγα του Τσεσμέ», προέρχεται από την ιστορική ναυμαχία του Τσεσμέ (στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και μικρασιατικών παραλίων) στα 1770, ανάμεσα στον ρωσικό και τον οθωμανικό στόλο. Η ναυμαχία αυτή εντάσσεται στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1768-1774 και έληξε με θριαμβευτική νίκη των Ρώσων, οι οποίοι βοηθήθηκαν σημαντικά από την δράση πυρπολικών με πληρώματα αποτελούμενα σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους και ο Βαρβάκης.

Σε ανάμνηση αυτής της ναυμαχίας, οι Ρώσοι έστειλαν στο Αιγαίο αυτές τις μέρες το αντίγραφο της ρωσικής φρεγάτας Shtandart, στο πλαίσιο και του έτους ελληνο-ρωσικών σχέσεων.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της αποστολής βρίσκονται όχι μόνο οι εμπειρογνώμονες της UNESCO και ιστορικοί. Για πρώτη φορά η ομάδα συμπεριλαμβάνει τους νέους εξερευνητές – Ρώσους μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι έχουν περάσει έναν δύσκολο διαγωνισμό.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων