23/03/2021 23/03/2021 Τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της γιορτάζει η Καλαμάτα σήμερα, 23 Μαρτίου, και ο Δήμος σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας θα γιορτάσουν υπερήφανα μα λιτά, όπως υπαγορεύουν τα υγειονομικά μέτρα για τη μη διασπορά του κορωνοϊού. Την τιμητική του έχει ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας, όπου θα τελεστεί δοξολογία, θα αναγνωστεί...
23 Μαρτίου, 2021 - 11:28
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2021 - 11:14

Καλαμάτα: Σήμερα ο όρκος και το προσκλητήριο των Αγωνιστών της Επανάστασης

Διαδώστε:
Καλαμάτα: Σήμερα ο όρκος και το προσκλητήριο των Αγωνιστών της Επανάστασης

Τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της γιορτάζει η Καλαμάτα σήμερα, 23 Μαρτίου, και ο Δήμος σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας θα γιορτάσουν υπερήφανα μα λιτά, όπως υπαγορεύουν τα υγειονομικά μέτρα για τη μη διασπορά του κορωνοϊού. Την τιμητική του έχει ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας, όπου θα τελεστεί δοξολογία, θα αναγνωστεί ο όρκος των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και θα ακολουθήσει τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του 1821, με κατάθεση στεφάνων. Ταυτόχρονα, θα γίνει το προσκλητήριο Οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821, στην Καλαμάτα.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Μεσσήνιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής έχει οριστεί ο βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι στον εορτασμό θα παραβρίσκεται και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Οι εορταστικές – τιμητικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες με τη διαδικτυακή συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, που είχε θέμα: «Φιλέλληνες συνθέτες τραγουδούν το ‘21».

Σήμερα στις 10 το πρωί έγινε έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης από τον δήμαρχο Καλαμάτας, ενώ ακούστηκαν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από  όλες τις εκκλησίες της πόλης.

Το μεσημέρι στις 13.45 στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της Λαμπαδηδρομίας, που μεταφέρει την Ιερή Φλόγα στην Καλαμάτα.

Στις 14.30 ο λαμπαδηδρόμος θα αφιχθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων. Αφή της Φλόγας στο βωμό.

Ώρα 14.50 Άφιξη Επισήμων.

Ώρα 15.00 Δοξολογία στον Ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Ώρα 15.30 Ανάγνωση Όρκου των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.

Ώρα 15.45 Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του 1821. Κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο Οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.

Ώρα 15.50 Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων του 1821. Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας

Ώρα 19.00 Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Ομιλία τέως Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου με θέμα: «Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους – Ρίζες και Προοπτικές».

Για αύριο στις 9.00 το βράδυ έχει προγραμματιστεί διαδικτυακή ομιλία από τον David Brewer, ιστορικό – συγγραφέα. Θέμα: «Η συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση».

Ο David Brewer είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Ιστορία. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και τη δημοσιογραφία πριν αφοσιωθεί στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας. Έμαθε ελληνικά και γοητεύτηκε από την Επανάσταση του 1821. “Η φλόγα της ελευθερίας” αποτέλεσε το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και μελέτης ελληνικών και αγγλικών πηγών. Ζει στο Λονδίνο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων