30/06/2021 30/06/2021 Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που υλοποιεί η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος, με την ευθύνη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, για τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης συνεργάζεται με τον Δήμο Λευκάδος για την υλοποίηση, μεταξύ άλλων, ενός τριημέρου εορταστικών εκδηλώσεων στη Λευκάδα, ως...
30 Ιουνίου, 2021 - 12:14
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2021 - 11:59

Λευκάδα, 1821-2021: Γιορτές με δοξολογία, Αρχιερατικό Συλλείτουργο και προσκύνηση στο Ευαγγέλιο των Φιλικών

Διαδώστε:
Λευκάδα, 1821-2021: Γιορτές με δοξολογία, Αρχιερατικό Συλλείτουργο και προσκύνηση στο Ευαγγέλιο των Φιλικών

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που υλοποιεί η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος, με την ευθύνη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, για τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης συνεργάζεται με τον Δήμο Λευκάδος για την υλοποίηση, μεταξύ άλλων, ενός τριημέρου εορταστικών εκδηλώσεων στη Λευκάδα, ως εξής:

Στο τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου Λευκάδος, με γενικό θέμα: «Στου Μαγεμένου 1807. Εδώ απ’ όπου ξεκίνησαν όλα», το οποίο θα διεξαχθεί στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» από την Παρασκευή 2 μέχρι την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021 θα συμμετέχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.Καλλίνικος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κομίζων Μήνυμα Αυτής, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος. Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης θα εισηγηθεί το θέμα: «Ναυπάκτου & Άρτης Ιγνάτιος – Λευκάδος & Αγίας Μαύρας Παρθένιος Β΄: Δύο δυναμικοί εκκλησιαστικοί ηγέτες στην άμυνα της Λευκάδος (1807)».

Το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 και ώρα 11.00 π.μ. θα ψαλεί Δοξολογία στο ιστορικό Εξωκλήσιο της Παναγίας των Βλαχερνών στον Κάμπο της Λευκάδος, όπου ωρκίσθησαν επί του Ιερού Ευαγγελίου από τον Μ. Πρωτοπαπά Ζαχαρία Μοντεσάντο οι Φιλικοί και οι οπλαρχηγοί της Δυτικής Στερεάς, Ηπείρου και Λευκάδος την Κυριακή των Απόκρεω 30 Ιανουαρίου 1821.
Το πρωί της Κυριακής 4 Ιουλίου 2021 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου. Η ακολουθία του Όρθρου θα αρχίσει ώρα 6.45 π.μ. και οι Καταβασίες θα ψαλούν στις 7.30 π.μ. Η Θεία Λειτουργία, ώρα 8.15 π.μ.
Στη διάρκεια της ημέρας θα τεθεί σε προσκύνηση το Ιερό Ευαγγέλιο, επί του οποίου –κατά την τοπική παράδοση- ωρκίσθησαν οι Φιλικοί. Το Ι. Ευαγγέλιο, προερχόμενο από τον Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου Λευκάδος, ανήκει στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος και έχει χρησιδανεισθεί στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μονής Φανερωμένης Λευκάδος, όπου σήμερα εκτίθεται.

Στη συνέχεια, ώρα 12η μεσημβρινή, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων και εορταστική εκδήλωση στη θέση «Μαγεμένου» στην περιοχή της Νικιάνας, όπου συναντήθηκαν οι κλεφταρματολοί με τον Ιωάννη Καποδίστρια και τους προμνησθέντες Αρχιερείς το 1807, προκειμένου να οργανώσουν την άμυνα της Λευκάδας κατά την πολιορκία της από τον Αλή Πασά.

Προσκαλείσθε άπαντες να συμμετάσχετε, κατά το δυνατόν, στις ως άνω εορταστικές εκδηλώσεις, τηρώντας ασφαλώς τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι η τοπική μας Εκκλησία από την αρχή του τρέχοντος επετειακού έτους συμμετέχει στους εορτασμούς με ποικιλία δράσεων:
• Έκδοση εγκολπίου ημερολογίου, με ένα περιεκτικό αφιέρωμα 200 σελίδων στην σημαντική αυτή επέτειο και ειδικά στη συνεισφορά της (τοπικής) Εκκλησία μας στον διαχρονικό Αγώνα του Έθνους για την επιβίωση και την Ελευθερία του.
• Διανομή του σε όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
• Διαδικτυακή εορταστική σύναξη εκπαιδευτικών για την εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών και θέμα: «Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες. Ιστορικοί και παιδαγωγικοί προβληματισμοί».
• Διαδικτυακή εορταστική σύναξη εκπαιδευτικών για την Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας, την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και θέμα: «Μητέρες Αγίων. Μητέρες Ηρώων. Μητέρες σήμερα».
• Τρίωρη διαδικτυακή εκδήλωση με δραστηριότητες για παιδιά Δημοτικού την 25η Μαρτίου 2021 και θέμα: «Διπλή γιορτή: Γιατί γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η Πατρίδα».
• Διαδικτυακό Διεπιστημονικό Σεμινάριο Ιστορίας και Τέχνης 15 συναντήσεων (Μάρτιος – Ιούνιος 2021) με γενικό θέμα: «Γύρω απ’ το μεγάλο μας ‘21» και με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών, το υλικό του οποίου είναι αναρτημένο στον διαδικτυακό δίαυλο Youtube.
• Κατασκηνωτικές περίοδοι με γενικό θέμα: «Αγώνας» και βιωματικές δράσεις, αφιερώματα, συζητήσεις γύρω από την Ελληνική Επανάσταση και τον διαχρονικό Αγώνα του Ελληνισμού.
• Συμμετοχή με τέσσερις εκπροσώπους της στην Α΄ και Β΄ Εθνοσυνέλευση Νέων που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με τέσσερις φοιτητές εκπροσώπους της.

Τέλος, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιθάκης, προγραμματίζει ανάλογες εκδηλώσεις το επόμενο Σαββατοκύριακο στο δεύτερο μεγάλο νησί της Θεοσώστου Επαρχίας μας, με αναφορά στους Ιθακησίους Εθνοιερομάρτυρες Αγίους Ραφαήλ τον Ιθακήσιο και Ευγένιο (Καραβία), Μητροπολίτη Αγχιάλου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων