01/04/2021 01/04/2021 Είναι σαφές ότι η ελληνική επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενέπνευσε στις επόμενες γενεές των Ελλήνων διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις και εμψύχωσε τους Έλληνες σε καιρούς δοκιμασίας. Με την ευκαιρία συμπληρώσεως 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, στην ιστοσελίδα μας θα φιλοξενούμε κείμενα ηρώων, που...
01 Απριλίου, 2021 - 19:34
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2021 - 19:22

Ο Οδ. Ανδρούτσος μιλά στους Γαλαξιδιώτες

Διαδώστε:
Ο Οδ. Ανδρούτσος μιλά στους Γαλαξιδιώτες

Είναι σαφές ότι η ελληνική επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενέπνευσε στις επόμενες γενεές των Ελλήνων διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις και εμψύχωσε τους Έλληνες σε καιρούς δοκιμασίας. Με την ευκαιρία συμπληρώσεως 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, στην ιστοσελίδα μας θα φιλοξενούμε κείμενα ηρώων, που αναφέρονται σε εκείνη την εποχή.

Το σημερινό κείμενο που δημοσιεύουμε, γράφτηκε από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, στις 22 Μαρτίου 1821. Ο αναγνώστης νομίζει ότι γράφτηκε για τους σημερινούς καιρούς της τουρκικής επιθετικότητας.

Αγαπητοί μου Γαλαξιδιώτες,

Ήταν βέβαια από το Θεό γραμμένο να δράξουμε τα άρματα μια ημέρα και να χυθούμε κατά πάνω στους τυράννους μας, που τόσα χρόνια ανελεήμονα μας τυραγνεύουν. Τι τη θέλουμε βρε αδέρφια, τούτη την πολυπικραμένη ζωή, να ζούμε κάτω από τη σκλαβιά και το σπαθί των Τούρκων να ακονιέται στα κεφάλια μας. Δεν τηράτε που τίποτα δε μας απόμεινε. Οι εκκλησίες μας γενήκανε τζαμιά και αχούρια των Τούρκων. Κανένας δεν μπορεί να πη πως τάχα έχει τίποτε εδικό του, γιατί το ταχύ βρίσκεται φτωχός σα διακονιάρης στη στράτα. Οι φαμελιές και τα παιδιά μας είναι στα χέρια και στη διάκριση των Τούρκων. Τίποτα αδέρφια δε μας έμεινε. Δεν είναι πρέπον να σταυρώσουμε τα χέρια και να τηράμε τον ουρανό.

Ο Θεός μας έδωσε χέρια γνώση και νου. Ας ρωτήσουμε την καρδιά μας και ό, τι μας απανταχαίνει ας το βάλωμε γρήγορα σε πράξιν και ας είμεθα αδέρφια, βέβαιοι το πως ο Χριστός μας ο πολυαγαπημένος θα βάλει το χέρι απάνω μας. Ό, τι θα κάμωμε πρέποντας είναι να το κάμωμεν μια ώρα αρχύτερα, γιατί ύστερα θα χτυπάμε το κεφάλι μας. Τώρα η Τουρκία είναι μπερδεμένη σε πολέμους και δεν έχει ασκέρια να στείλη κατεπάνου μας. Ας ωφεληθώμεν από την περίσταση, όπου ο Θεός ακούοντας τα δίκαια παράπονα μας έστειλε δια ελόγου μας. Μια ώρα πρέπονται είναι να ξεσπάσει αυτό μαράζι, όπου μας τρώγει την καρδιά. Στα άρματα αδέρφια ή να ξεσκλαβωθούμε ή να πεθάνουμε. Και βέβαια καλύτερο θάνατο δεν μπορεί να προτιμήσει κάθε Χριστιανός και Έλληνας.

πηγή: imkarpenisiou.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων