19/02/2021 19/02/2021 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε στενό ιερό σύνδεσμο με την Ζάκυνθο. Εκεί βρήκε, κυνηγημένος από τους Οθωμανούς του Μοριά, το ασφαλές καταφύγιο, απόκτησε αδελφικούς φίλους και συναγωνιστές, έδωσε τον Όρκο των Φιλικών. Ο Κολοκοτρώνης ανέβαινε τακτικά στο Κάστρο της Ζακύνθου, με συντροφιά τα μικρά παιδιά του. Όπως αναφέρει το δημοτικό τραγούδι της εποχής, τόνε ρωτούσαν: –...
19 Φεβρουαρίου, 2021 - 20:43
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2021 - 20:58

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Ζάκυνθος

Διαδώστε:
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Ζάκυνθος

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε στενό ιερό σύνδεσμο με την Ζάκυνθο. Εκεί βρήκε, κυνηγημένος από τους Οθωμανούς του Μοριά, το ασφαλές καταφύγιο, απόκτησε αδελφικούς φίλους και συναγωνιστές, έδωσε τον Όρκο των Φιλικών.

Ο Κολοκοτρώνης ανέβαινε τακτικά στο Κάστρο της Ζακύνθου, με συντροφιά τα μικρά παιδιά του. Όπως αναφέρει το δημοτικό τραγούδι της εποχής, τόνε ρωτούσαν:

– Τι έχεις πατέρα μου, και κλαις και βαρυαναστενάζεις;

Κι εκείνος του απαντούσε:

– Γλέπω τη θάλασσα πλατεία και τον Μοριάν αλάργα,

Με πήρε το παράπονο και το μεγάλο ντέρτι..

Κατηχήθηκε ως Φιλικός στη Ζάκυνθο από τον Αναγνωσταρά την 1 Δεκεμβρίου 1818. Αμέσως αρχίζει ο ίδιος να ορκίζει ντόπιους, καθώς και Κεφαλλονίτες και καπεταναίους Σπετσιώτικων ή Υδραίϊκων καραβιών, που πηγαινοέρχονταν στη Ζάκυνθο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων