02/06/2021 16/08/2023 Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821, τηρουμένων πάντοτε των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, από 4 έως 30 Ιουνίου, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας αφιερώνει στην επέτειο του 1821 πολλές...
02 Ιουνίου, 2021 - 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2023 - 2:25

Σε Βέροια, Χίο, Καστοριά, Φλώρινα, Κεφαλονιά οι επετειακές εκδηλώσεις για το 1821

Διαδώστε:
Σε Βέροια, Χίο, Καστοριά, Φλώρινα, Κεφαλονιά οι επετειακές εκδηλώσεις για το 1821

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821, τηρουμένων πάντοτε των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, από 4 έως 30 Ιουνίου, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας αφιερώνει στην επέτειο του 1821 πολλές από τις εκδηλώσεις των εφετεινών “ΚΖ Παυλείων”. Τα Παύλεια κορυφώνονται με λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου και θα διαρκέσουν επί 4 εβδομάδες (4-30 Ιουνίου). Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 και ώρα 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Ιερατική Ημερίδα με θέμα: «Η προσφορά του Ιερού Κλήρου στους Αγώνες του Έθνους» (Ιερός Ναός Αγίου Λουκά – Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά).

Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Ιουνίου, η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο αγώνας του 1821 στη θάλασσα και οι επιτυχίες των Ελλήνων ναυτικών και πυρπολητών», το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακώς, κατά το ακόλουθο Πρόγραμμα:

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021
18:00 Αγιασμός-Χαιρετισμός Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου-Χαιρετισμοί επισήμων.
18:45 Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Πρόεδρος: Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Εισηγήσεις
•Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ
«Ανδρέας Μιαούλης, ο θρίαμβος του Σταυρού»
•Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος
«Η ξεχασμένη Ναυμαχία της Μυκόνου και η Μαντώ Μαυρογένους – 12 Οκτωβρίου 1822»
•Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
«Η συμμετοχή των Βρονταδουσίων εις τον ναυτικόν αγώνα του 1821».

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021
07:00 Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου επί τη μνήμη του νεομάρτυρος Αγίου Μάρκου του εν Χίω.
10:30 Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Πρόεδρος: Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», πρ. Γενικός Γραμματέας ΙΜΟ
Εισηγήσεις
•Κοσμάς Χρηστίδης, Ναύαρχος (ε.α.) Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ.
«Ναυτική καινοτομία-Frank Abney Hastings (Άστιγξ)»
•Ζήσης Φωτάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας, Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
«Διακλαδική Θεώρηση της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821»
•Μιχαήλ Κατσικαρέλης, Σημαιοφόρος (ΠΝ) – Υπηρεσία Ιστορί-ας Ναυτικού.
«Η μετατροπή των ελληνόκτητων πλοίων σε πολεμικά. Ο θεσμός της Συντροφοναυτίας και οι βασικοί τύποι πλοίων στην Ελληνική Επανάσταση»
13:00 Γ’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Πρόεδρος: Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Εισηγήσεις

•Michel Marbot, απόγονος του Κανάρη.
«Δύο αιώνες μετά: Τι αισθάνονται οι απόγονοι του Κανάρη στα πλαίσια της ιστορίας των Ψαρών και της Χίου»
•Μαρία Γιατράκου, Δρ Φιλολογίας – Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, επ. Α’ Αντιπρόεδρος EUROCLASSICA.
«Ο Κωνσταντίνος Κανάρης και η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδος με βάση τις ιστορικές πηγές και την παγκόσμια βιβλιογραφία»
•Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη, Δρ Ιστορίας.
«Ο Ελληνικός και ο τουρκικός στόλος στην επανάσταση και καταστροφή της Χίου»
•Νικόλαος Χαβιάρας, Δρ Φιλολογίας – Συντονιστής Εκπαιδευ-τικού έργου Φιλολόγων Χίου.
«Στη σκιά του Κανάρη. Ο Ψαριανός Ναυμάχος και Πυρπολη-τής Δημ. Παπανικολής»

Διάλειμμα

18:30 Δ’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Πρόεδρος: Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών της Διοικήσεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Εισηγήσεις
•Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», πρ. Γενικός Γραμματέας ΙΜΟ
«Ο καταλυτικός ρόλος του Ναυτικού στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας»
•Γεώργιος Κουμουτσάκος, Βουλεύτης, πρ. Αναπληρωτής Υπουργός.
«Η ναυτοσύνη ως παράγων ισχύος του Έθνους των Ελλήνων στον αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την κατάκτηση της Ελευθερίας»
•Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσίων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
«Ο ναυτικός αγών στην Επανάσταση του 1821 και το θρησκευτικό αίσθημα».

Η Παρακολούθηση του Συνεδρίου θα γίνει από τη διαδικτυακή πλατφόρμα:
https://us02web.zoom.us/j/81101054861?pwd=ZEg2UlFGbmhYOFRpNWlCYWZ6bG1jQT09
οι δε κωδικοί σύνδεσης στον παραπάνω σύνδεσμο είναι:
Meeting ID: 811 0105 4861
Passcode: 4d34hg

Την Κυριακή 6 Ιουνίου, η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας θα τιμήσει τους Καστοριανούς Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ως Τοποτηρητής, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καστοριά και στη συνέχεια θα τελέσει το Μνημόσυνο των αδελφών Ιωάννου και Παναγιώτου Εμμανουήλ, των Καστοριανών συνεργατών του Ρήγα Βελεστινλή, οι οποίοι θανατώθηκαν από τους Τούρκους τον Ιούνιο του 1798. Επίσης ο Σεβασμιώτατος θα αναγνώσει την Πράξη Αγιοκατατάξεως των Καστοριανών Νεομαρτύρων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την ίδια ημέρα και ώρα 17:00 η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας θα διοργανώσει, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, Επιστημονική Εσπερίδα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου. Το θέμα θα είναι: “Αγώνες και Θυσίες στη Μακεδονία για του Χριστού την Πί-στη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Τοπικοί Νεομάρτυρες, Ήρωες και Αγωνιστές της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821”.

Θα αναγνωσθεί Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και θα παρουσιάσουν εισηγήσεις οι εξής ομιλητές: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Αρ-χιμ. Νικηφόρος Μανάδης, Αρχιμ. Σεβαστιανός Τοπάλης, Αρχιμ. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης, Ηλίας Μογλενίδης, Δημήτριος Ρίζος, Ιωάννης Παπαλαζάρου, με συντονιστή τον Δημήτριο Παπαδόπουλο. Η Εσπερίδα θα κλείσει με την καταληκτήριο ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μηροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου.

Η Εσπερίδα θα μεταδοθεί διαδικτυακώς από τον ιστότοπο www.ekklisia1821.gr και από τα κανάλια στο youtube του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου.

Επίσης, την Κυριακή η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας θα τιμήσει την μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’, του οποίου το φέρετρο φυλάσσεται στο χωριό Ντομάτα Κεφαλληνίας, πατρίδα του πλοιάρχου Ν. Σκλάβου. Συνεργαζόμενοι φορείς θα είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Αργοστολίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος θα προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου του χωριού Ντομάτα και θα τελέσει το Μνημόσυνο του Πλοιάρχου Νικολάου Σκλάβου, ο οποίος μετέφερε στην Οδησσό το ιερό λείψανο, που είχε ριφθεί από τους Τούρκους στον Βόσπορο Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Βουλής και των Τοπικών Αρχών, καθώς και ομιλία ιστορικού περιεχομένου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821 μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που ειδικώς δημιουργήθηκε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube (@ekklisia1821).

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων