30/03/2021 30/03/2021 Η συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 αποτελεί επετειακό ορόσημο για τον απανταχού Ελληνισμό. Από την αρχή του έτους εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όπου χτυπά η καρδιά του Έλληνα. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να τροποποίησαν το...
30 Μαρτίου, 2021 - 16:32

Το ’21 οδοδείκτης και πηγή έμπνευσης για τον απανταχού Ελληνισμό – Συνεχίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις

Διαδώστε:
Το ’21 οδοδείκτης και πηγή έμπνευσης για τον απανταχού Ελληνισμό – Συνεχίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις

Η συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 αποτελεί επετειακό ορόσημο για τον απανταχού Ελληνισμό. Από την αρχή του έτους εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όπου χτυπά η καρδιά του Έλληνα.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να τροποποίησαν το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων σε σχέση με όσα είχαν αρχικά σχεδιαστεί, αλλά τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις ανήμερα της 25ης Μαρτίου και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Εθνική υπερηφάνεια στη Βόρεια Αυστραλία

Ενωμένος όλος ο Ελληνισμός της Βόρειας Επικράτειας γιόρτασε τη διακοσιοστή επέτειο (1821-2021) της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Οι εόρτιες, ευχαριστήριες και τιμητικές εκδηλώσεις διήρκεσαν τρεις ημέρες, από την Πέμπτη 25 έως την Κυριακή 28 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 25η Μαρτίου ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Επικράτειας κ. Michael Gunner, τιμώντας τον Ελληνισμό και τη διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Επαναστάσεως, παρέθεσε δεξίωση στη Βουλή της πόλεως του Ντάργουιν, όπου με σεμνό τρόπο οι αρχές του τόπου και οι παρευρισκόμενοι Έλληνες και Φιλέλληνες τίμησαν τους ήρωες και τις ηρωίδες του αγώνα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

Τόσο ο Πρωθυπουργός Mr Michael Gunner, όσο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Νικόλαος Πονήρης, αναφέρθηκαν στον συμβολισμό της ημέρας και το θαύμα της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός αφίχθη στην πόλη του Ντάργουιν την Παρασκευή 26 Μαρτίου και προέστη, ιερούργησε και χοροστάτησε στις επακολουθήσασες Ιερές Ακολουθίες και εκδηλώσεις.  Ο Επίσκοπος κ. Σιλουανός διεβίβασε σε όλες τις εκδηλώσεις τις ευλογίες και την αμέριστη αγάπη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου και κήρυξε επικαίρως προβάλλοντας τον ρόλο της Παναγίας στην Σωτηρία του κόσμου, τον Αγώνα και τη συμβολή των Αγίων της Εκκλησίας στη διαχρονική σωτηρία των πιστών, καθώς και τη σωτήρια καθημερινή δωρεά του Θεού προς όλους μας μέσω του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας που όλοι οι πιστοί οφείλουμε να μετέχουμε.

Αναφερόμενος στον αγώνα των Ελλήνων για την Εθνική Παλιγγενεσία και συνάμα υπενθυμίζοντας τις παραινέσεις του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου ότι «στις φλέβες μας ρέει αίμα ηρώων και μαρτύρων», προέτρεψε όλους να έχουν ως πρότυπα στη ζωή τους, τους Ήρωες και τους Μάρτυρες της εκκλησίας που αγωνίστηκαν «για του Χριστού την Πίστι την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Τέλος, συνεχάρη όλους για την επιτυχία όλων των εκδηλώσεων και ευχαρίστησε τον π. Ιωήλ, τον Πρόεδρο κ. Νίκο Πονήρη καθώς και τους συνεργάτες τους για τη φιλοξενία και την αγάπη που του επέδειξαν κατά τη δεύτερη ποιμαντική του επίσκεψη στο Ντάργουιν.

Συνεχίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις των Ιερών Μητροπόλεων

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι εορταστικές εκδηλώσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την τήρηση όλων των προβλεπομένων υγειονομικών κανόνων για την προφύλαξη από την πανδημία.

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου και την Πέμπτη 1 Απριλίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου των Όπλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εορτάζει το θαύμα του Αγίου Δημητρίου, το οποίο επιτελέσθηκε τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1821 στον παλαιό Ιερό Ναό.

Συγκεκριμένα, ο οπλαρχηγός Μελέτης (Χατζή) Βασιλείου με τη συνοδεία του, φορτωμένος με οπλισμό, τον οποίο θα μετέφερε στη Χασιά (Φυλή), για τον εξοπλισμό των Χασιωτών επαναστατών, το βράδυ της 31ης Μαρτίου διανυκτέρευσε μέσα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί άκουσε μια φωνή, προερχόμενη από την εικόνα του Αγίου, να τον προστάζει: – «Στα όπλα!». Αναστατωμένος ξύπνησε και, πιστεύοντας ότι ήταν θαύμα και προειδοποίηση, πρόσταξε τα παλικάρια του να φορτώσουν αμέσως τον οπλισμό στα υποζύγια και να φύγουν, όπως και έγινε, χωρίς να τους προλάβουν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν σκοπό να κατάσχουν τα όπλα. (Από τότε ο Ναός ονομάσθηκε «Άγιος Δημήτριος των Όπλων».) Η παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου στον χώρο του παλαιού Ιερού Ναού υπήρξε καταλυτική για την απελευθέρωση της πόλεως των Αθηνών.

Για τον λόγο αυτό, την Τετάρτη 31η Μαρτίου θα ψαλούν οι Ακολουθίες του Όρθρου της εορτής του θαύματος του Αγίου Δημητρίου και των Ωρών, ενώ στη συνέχεια θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, από 5:30 μ.μ έως 8:30 μ.μ.

Την Πέμπτη 1η Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ. θα τελεσθεί Δοξολογία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, σε ανάμνηση του τελεσθέντος θαύματος και της ενάρξεως της Επαναστάσεως στην Αττική.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα τελεσθούν χωρίς την παρουσία πιστών. Πληροφορίες για την διαδικτυακή αναμετάδοσή τους υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού: www.agdimitriosoplon.infο.

Το Σάββατο 3 Απριλίου, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει στις 18.00 διαδικτυακή ἐκδήλωση μέ θέμα: «Ἡ Φιλική Ἑταιρεία». (www.imfth.gr).

Φωτογραφίες: Τhenewhellenictimes/ vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων