11/11/2018 11/11/2018 Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως,στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…». “Αυτό που ζούμε κάθε φορά που τελείται...
Ενορίες : Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
11 Νοεμβρίου, 2018 - 10:24

Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης: Οι άγιοι έχουν αναλάβει δράση και είναι μέσα στον κόσμο

Διαδώστε:
Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης: Οι άγιοι έχουν αναλάβει δράση και είναι μέσα στον κόσμο

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως,στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.
Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…». “Αυτό που ζούμε κάθε φορά που τελείται το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, είπε εισαγωγικά ο π. Ιάκωβος, είναι ένα μοναδικό γεγονός, είναι ένα θαύμα, που μεγαλύτερο εδώ στη γη δεν υπάρχει”.
Για να συνεχίσει μιλώντας για τον εορταζόμενο άγιο Νεκτάριο, έναν μεγάλο και αγαπημένο άγιο, όπως τον χαρακτήρισε.
“Ο άγιος είχε δύο πράγματα που ήταν οι πυλώνες της πνευματικής του ανόδου. Την αγάπη και την συγχωρητικότητα.
Διωγμοί, δυσκολίες παντός τύπου, συκοφαντίες εναντίον του, αποτελούν το ορόσημο της πορείας του προς την αγιότητα”.
Ήταν ακόμη πεπαιδευμένος, είπε ο π. Ιάκωβος. “Ήταν θεολόγος, εγγράμματος, λόγιος, συγγραφέας. Έχει γράψει επιστημονικές μελέτες για διάφορα θέματα.
Και ίσως πολύς κόσμος, σημείωσε, δεν τον ξέρει σαν συγγραφέα και σαν μεγάλο θεολόγο. Είναι μεγάλο γεγονός το να είναι ένας κληρικός πραγματικά θεολόγος. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ο κληρικός μορφωμένος και με την θύραθεν και με την άνωθεν σοφία.»


Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του αγίου Νεκταρίου, όπως τόνισε ο π. Ιάκωβος, ήταν ότι αγαπούσε πολύ την Παναγία. Ήταν Θεοτοκόφιλος.
“Έγραψε μάλιστα, ολόκληρο βιβλίο, το Θεοτοκάριο. Πόση αγάπη είχε προς την Παναγία, παρατήρησε, για να γράψει ένα βιβλίο με ποιήματα, αφιερωμένο στην Παναγία.
Μιλούσε στην Παναγία. Εμείς προσευχόμαστε στην Παναγία, εκείνος μιλούσε μαζί Της. Οι μοναχές στο μοναστήρι της Αίγινας, τον άκουγαν να μιλάει στο κελί του με κάποια γυναίκα που την αποκαλούσε «Κυρία», ενώ το δωμάτιο του ήταν λουσμένο από το άκτιστο φως.‘Όπως επίσης μιλούσε και με διάφορους αγίους. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι την Παναγία την είχε πολύ κοντά του. Όταν έχεις τέτοια πίστη και αγάπη στην Παναγία, τότε σε υιοθετεί, σε κάνει παιδί Της. Και τότε είσαι άνθρωπος που ζει την αλήθεια, είσαι πραγματικά μεγάλος, πολύ δυνατός και πολύτιμος για τους συνανθρώπους σου. Ο Θεός έστειλε τον άγιο Νεκτάριο στον 20οαιώνα, όπως και τους νεοφανείς αγίους Πορφύριο, Παϊσιο, Ιάκωβο και Αμφιλόχιο, γιατί χρειαζόμαστε κι άλλα πρότυπα, πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Για να μας ξαναθυμίσουν ότι η αγιότητα είναι ο σκοπός της ζωής μας. Οι άγιοι έχουν αναλάβει δράση και είναι πολύ μέσα στον κόσμο και πολύ δίπλα μας, όταν πονάμε, όταν είμαστε μοναχικοί, θλιμμένοι. Οι άγιοι έχουν αναλάβει έργο και είναι πολύ κοντά μας. Για να μας δώσουν το παράδειγμα τους, επειδή είναι δύσκολες οι εποχές».

ΛΟΊ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων