23/01/2019 23/01/2019 Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας κτίσθηκε αρχικά ως παράγκα από τους γύρω κατοίκους το 1925 στη θέση που βρίσκεται και σήμερα και με τη δωρεά κάποιας Συμιακιάς γυναίκας, ονόματι Φωτεινή Κουντουδιού του Ηλία, ξεκίνησε το χτίσιμο με το θεμέλιο λίθο τον Μάιο του 1928. Το 1936 – 1937 αποπερατώθηκε και στα μέσα του...
Ενορίες : Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας
23 Ιανουαρίου, 2019 - 16:38
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2019 - 16:41

Ένας ναός που κτίσθηκε αρχικά ως παράγκα

Διαδώστε:
Ένας ναός που κτίσθηκε αρχικά ως παράγκα

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας κτίσθηκε αρχικά ως παράγκα από τους γύρω κατοίκους το 1925 στη θέση που βρίσκεται και σήμερα και με τη δωρεά κάποιας Συμιακιάς γυναίκας, ονόματι Φωτεινή Κουντουδιού του Ηλία, ξεκίνησε το χτίσιμο με το θεμέλιο λίθο τον Μάιο του 1928.

Το 1936 – 1937 αποπερατώθηκε και στα μέσα του έτους 1938 άρχισε η λειτουργία του και ονομάσθηκε «Άγιος Παντελεήμων» όπως είχαν υποσχεθεί στην δωρήτρια.

Το 1932, μάλιστα, είχε αναγνωρισθεί από το Πρωτοδικείο Πειραιώς με τη με αριθμό 543/1932 απόφασή του, το Σωματείο με την επωνυμία «Εξωραϊστικός Σύλλογος Ναού Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας», που ίδρυσαν επιφανείς Μικρασιάτες και άλλοι Δραπετσωνίτες και είχε ως σκοπό «την δια παντός μέσου εξωράϊσιν εσωτερικώς και εξωτερικώς του Ναού και εν γένει την επιδίωξιν παντός συμβάλλοντος εις την ανάπτυξιν και πρόοδον αυτού» και του οποίου Σωματείου συνέχεια αποτελεί ο Σύλλογος Αποπερατώσεως του Ιερού Ναού. Υπάρχει πλήρες αρχείο στο Ναό με τα ονόματα όλων των Δραπετσωνιτών Ενοριτών, Επιφανών και μη που επί δεκαετίες αποτέλεσαν τη διοίκηση και τα απλά μέλη των Συλλόγων αυτών.

Στον Άγιο Παντελεήμονα έγινε στις 7/1/1951 με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Κοινότητας Δραπετσώνας, μεγαλόπρεπη δοξολογία υπό τον Επίσκοπο Αργυροκάστρου παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου, ο οποίος ανήγγειλε τότε τη σύντομη ανακήρυξη της κοινότητας σε Δήμο Δραπετσώνας που έγινε πράγματι στις 24/1/1951.

Το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού κτίσθηκε στη δεκαετία του ΄50, όταν υπηρετούσαν ο πατήρ Νείλος Αρχιμανδρίτης από τον οποίο δημιουργήθηκε και η βιβλιοθήκη του Ναού και ο πατήρ Μιχάλης που συνεισέφερε μάλιστα οικονομικά. Τα υπόλοιπα κτίσματα πάνω από το Πνευματικό Κέντρο καθώς και τα δύο παρεκκλήσια των Αγίων Νεκταρίου και Κυπριανού και Ιουστίνης προστέθηκαν κατά την περίοδο που υπηρετούσε στο Ναό ο πατήρ Γεώργιος Βεργέτης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων