07/01/2019 07/01/2019 Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι η τρίτη ενορία της Καλλιθέας, εις την οποίαν υπάγονται περίπου 25.000 ενορίτες. Η σημερινή λίθινη οικοδομή αντικατέστησε το ιστορικό ξύλινο παράπηγμα, το οποίο εντός τριημέρου είχαν ανεγείρει, τις παραμονές του Πάσχα του 1930, οι πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην Καλλιθέα από τον Πόντο, μετά από την Μικρασιατική καταστροφή του...
Ενορίες : Αγίου Νικολάου Καλλιθέας
07 Ιανουαρίου, 2019 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2019 - 17:41

Η ιστορία του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας

Διαδώστε:
Η ιστορία του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι η τρίτη ενορία της Καλλιθέας, εις την οποίαν υπάγονται περίπου 25.000 ενορίτες.

Η σημερινή λίθινη οικοδομή αντικατέστησε το ιστορικό ξύλινο παράπηγμα, το οποίο εντός τριημέρου είχαν ανεγείρει, τις παραμονές του Πάσχα του 1930, οι πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην Καλλιθέα από τον Πόντο, μετά από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Η πρώτη λειτουργία τελέσθηκε το Σάββατο του Λαζάρου του 1930.

Καταγόμενοι οι περισσότεροι από αυτούς από την Κερασούντα, επέτυχαν με την προσωπική τους εργασία να ανοικοδομήσουν στην Καλλιθέα τον ναό του Αγίου Νικολάου που υπήρχε στην ιστορική εκείνη πόλη του Πόντου. Επικεφαλής της προσπάθειας είχε τεθεί ο πολιτευτής Παύλος Σεράος και τεχνικός σύμβουλος ήταν ο αρχιτέκτονας Αθανάσιος Κωνσταντινίδης. Νεωκόρος του ναού διορίστηκε ο Χατζημιχάλης, ο οποίος είχε την ίδια θέση και στον Άγιο Νικόλαο της Κερασούντος.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανεγνώρισε το ξύλινο παράπηγμα ως Ενορία προς τιμήν του Αγ. Νικολάου.

Η τελετή θεμελίωσης του ναού έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 1931, επί Προεδρίας Αλεξάνδρου Ζαΐμη και πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, από τον Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσόστομο, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Α. Στην ίδια περίοδο, με ενέργειες του υπουργού Λεωνίδα Ιασονίδη, παραχωρήθηκε και το οικόπεδο για την ανέγερση του ναού, το οποίο ανήκε στην Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως και ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο όπου είχε κτιστεί το Σκοπευτήριο.

Από το 1939 μέχρι το 1952, υπάρχουν πολλές αποφάσεις Δικαστηρίων και Αστυνομικών Εγγράφων περί εξώσεως του Ξύλινου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου εκ του οικοπέδου της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες όμως δεν πραγματοποιήθηκαν. Η οριστική διευθέτηση του ζητήματος έγινε το 1952, οπότε άρχισε η ανέγερση του σημερινού Ναού με σχέδια του αρχιτέκτονα Ναοδόμου Γεωργίου Νομικού.

Το 1958, οι ενορίτες χάρηκαν την είσοδο στον καινούργιο ναό και η ξύλινη παράγκα που βρισκόταν στο σημερινό προαύλιο του Ναού και χρησιμοποιήθηκε σαν Ναός για 28 χρόνια ξηλώθηκε!

Οι εργασίες για την αποπεράτωση του Ναού συνεχίσθηκαν με γρήγορους ρυθμούς και στις 16 Νοεμβρίου 1976 τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ναού ευλογία και εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Σεραφείμ, υπό του τιτουλαρίου Μητροπολίτου Ρωγών, κ. Καλλινίκου (πρώην Μητροπολίτου Πειραιώς).

 

ΦΩΤΟ: Γρ. Μωυσιάδης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων