22/12/2018 22/12/2018 Συναυλία με βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακούς καλαντισμούς και τραγούδια των Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Τριάδας Πετρουπόλεως. Θα συμμετέχουν ο Αρχιμ. Νικόδημος Καβαρνός, η ερμηνεύτρια Νεκταρία Καραντζή και η Βυζαντινή Χορωδία του Ε.Α.Π., υπό τη διδασκαλία του χοράρχη Βασιλείου Καυκόπουλου. Η είσοδος θα...
Ενορίες : Ι.Ν. Αγ. Τριάδας Πετρουπόλεως
22 Δεκεμβρίου, 2018 - 15:39

Μεγάλη Συναυλία με βυζαντινούς ύμνους σήμερα στην Πετρούπολη

Διαδώστε:
Μεγάλη Συναυλία με βυζαντινούς ύμνους σήμερα στην Πετρούπολη

Συναυλία με βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακούς καλαντισμούς και τραγούδια των Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Τριάδας Πετρουπόλεως.

Θα συμμετέχουν ο Αρχιμ. Νικόδημος Καβαρνός, η ερμηνεύτρια Νεκταρία Καραντζή και η Βυζαντινή Χορωδία του Ε.Α.Π., υπό τη διδασκαλία του χοράρχη Βασιλείου Καυκόπουλου.

Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί μόνο με προσκλήσεις, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία του Ιερού Ναού. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του σημαντικού φιλανθρωπικού έργου του Ιερού Ναού.

Αναλυτικότερα στην εκδήλωση με τίτλο: «Μετά αγγέλων δοξολογούσι», ερμηνεύουν βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακούς καλαντισμούς και χριστουγεννιάτικα τραγούδια συνοδεία παραδοσιακών οργάνων από όλη την Ελλάδα, δύο από τους σπουδαιότερους και μεγαλύτερους παγκοσμίως ερμηνευτές, πρωτοψάλτες και δασκάλους βυζαντινής μουσικής, ο π. Νικόδημος Καβαρνός και η Νεκταρία Καραντζή, καθώς και η τριάκονταμελής Βυζαντινή Χορωδία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ορμώμενη εκ Πατρών , υπό την διδασκαλία του Χοράρχη Άρχων Πρωτοψάλτη Βασιλείου Καυκόπολου. Η είσοδος στην εκδήλωση γίνεται μόνο με προσκλήσεις αξίας 5 ευρω.
Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στο πολύπλευρο πνευματικό και πολιτιστικό έργο, καθώς και στις αλληλέγγυες δράσεις του Ναού οι οποίες ζητούν την στήριξή μας, είναι η προσφορά δεκατιανού σε μαθητές, παιδιά οικονομικά ευπαθών οικογενειών, καθώς και το καθημερινό συσσίτιο επτά ημέρες την εβδομάδα, , με το οποίο το Φιλόπτωχο Ταμείο της Αγίας Τριάδος στηρίζει απόρους, ανέργους, ασθενείς αδελφούς μας που πλήττονται σκληρά από την κρίση.
Η βοήθεια και η οικονομική μας ενίσχυση, είναι οι μοναδικοί πόροι για την στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Βιογραφικά σημειώματα
π. Νικόδημος Καβαρνός
Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβαρνός είναι μια εξαιρετική περίπτωση πολύ νέου ανθρώπου και νεότατου Κληρικού, ο οποίος αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το πολύτιμο τάλαντο της φωνής και ήδη έχει διακριθεί ανά την Ορθοδοξία ως ένας από τους σπουδαιότερους Πρωτοψάλτες και Καθηγητές της Βυζαντινής Μουσικής.
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι που ολοκλήρωσε και τις σπουδές στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιποθώντας τη μόρφωση μεταβαίνει στην Αθήνα και παίρνει Πτυχίο από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και την Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Ακολούθως εγγράφεται στα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ληξούρι) Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, παίρνοντας γνώσεις που αφορούν στον ήχο και τα μουσικά όργανα.
Η αγάπη του για την τεχνική του ήχου και της μουσικής τον κάνουν να εγγραφεί σε ιδιωτική Σχολή ΙΕΚ, παίρνοντας Πτυχίο στην Σκηνοθεσία Τηλεόρασης και Κινηματογράφου, Ηχοληψίας, Πολυκάναλης Εγγραφής και Ηχοτεχνίας. Συνδυάζει εκπαίδευση στο studio του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με ηχογραφήσεις πολλών συνόλων Ελληνικής και ξένης μουσικής. Ως σκηνοθέτης και βοηθός έχει συνεργαστεί αφενός σε αρκετές παραγωγές στην Ελλάδα, αφετέρου σε γνωστά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.
Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την μάθηση της Βυζαντινής Μουσικής, με πρώτο καλλικέλαδο δάσκαλο τον πρωτοψάλτη Γεώργιο Μιχαλλέλη και ακολούθως με τους πρωτ. Διονύσιο Ηλιόπουλο, Σπυρίδων Παυλάκη, π. Παναγιώτη Ιωακείμ και άλλους. Είναι Πτυχιούχος Ιεροψάλτης με βαθμό Άριστα. Πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα και Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα. Έχει γνώσεις αρμονίας, πιάνου και σύνθεσης. Διετέλεσε Πρωτοψάλτης στον Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου Τρίγονα Μυτιλήνης, Μεταμόρφωσης Μεγαλοχωρίου, πρωτοψάλτης στον Ι.Ν Αγ. Συμεών πλησίον του μητροπολιτικού ναού της Ιεράς μητροπόλεως Μυτιλήνης, στο πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Αγιάσου όντας 12ετής, Άγ. Νικόλαο Πλωμαρίου, Παναγίτσα Ταύρου, Αγ. Αικατερίνη Πλάκας, Άγ. Δημήτριο Αμπελοκήπων (όπου διετέλεσε ιεροψάλτης ο αείμνηστος πρωτοψάλτης Τ.Μ.Χ.Ε. του Οικουμενικού πατριαρχείου Θρ. Στανίτσας) και στον Καθεδρικό Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Μοσχάτου, Διάκονος χειροτονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου και Πρεσβύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 2009 τώρα διακονεί την Εκκλησία ως Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προιστάμενος στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου
Έχει δώσει αρκετές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει Βυζαντινή Μουσική τα τελευταία 10 χρόνια, σε σύνολο μαθητών αρκετοί εκ των οποίων είναι Πρωτοψάλτες – Λαμπαδάριοι και Πτυχιούχοι Βυζ. Μουσικής. Η Χορωδία του απαρτίζεται ως επί το πλείστον από μαθητές του.
Στο τέταρτο Διεθνές Φεστιβάλ ορθοδόξου τραγουδιού του Αγίου Βλαδιμήρου «Ο Διαφωτιστής» που πραγματοποιήθηκε στις 28-30 Ιουλίου 2018 στο Βαλαάμ.,
και γ ια πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία του κοινού για τον καλλιτέχνη που τους άρεσε πιο πολύ, Ο πιο αγαπημένος λοιπόν ήταν ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβαρνός από την Ελλάδα, ο οποίος έψαλλε βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, και του απονεμήθηκε το αγαλματίδιο του Αγίου βασιλέως Βλαδιμήρου.
Το θέμα του φεστιβάλ ήταν το κατόρθωμα των μαρτύρων και ομολογητών της Ρωσικής Εκκλησίας. . Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Χορωδία της Ιεράς Μονής Βαλαάμ ενώ η χορωδία «SALUTARIS» της Λευκορωσίας ήταν επίσης ένας από τους τρεις νικητές.

Νεκταρία Καραντζή
Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, όπου κυκλοφορεί η δισκογραφία της, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους. Μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η «ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης».
Ο κόσμος της βυζαντινής μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία τον Δεκέμβριο του 2013. Με την παρότρυνση του Οσίου Πορφυρίου ακολούθησε από την παιδική της ηλικία την σπουδή της ψαλτικής τέχνης, ενώ ο Χρόνης Αηδονίδης τη μύησε και την ανέδειξε στον κόσμο της παράδοσης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί συνεργάτιδά του σε συναυλίες και δισκογραφία.

Απόφοιτος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς Ποινικού Δικαίου, Εγκληματολογίας και Εκκλησιαστικού Δικαίου από τη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι σήμερα υποψήφια διδάκτωρ Νομικής. Είναι νομικός σύμβουλος σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ ειδικεύεται στα θέματα Ποινικής Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Είναι αριστούχος με διάκριση από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, είναι ψάλτρια από τα 9 της χρόνια σε διάφορους ναούς, μεταξύ των οποίων ο ιερός ναός Αγίας Παρασκευής Μαλακάσας, το ιερό ησυχαστήριο Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μήλεσι Ωρωπού (γνωστό ως μοναστήρι του Γέροντα Πορφυρίου) και τον ιερό ναό Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» στην Καλλίπολη Πειραιά. Στη βυζαντινή μουσική μαθήτευσε κυρίως κοντά στον πρωτοψάλτη και καθηγητή, φιλόλογο-θεολόγο Δημήτρη Βερύκιο.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής με τον Θάνο Πετράκη και την Ντίνα Γουδιώτη και ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και δυτικής μουσικής.
Εκτός από τις συναυλίες της σε ολόκληρο τον κόσμο, σημαντικές στιγμές στην πορεία της υπήρξαν οι προσκλήσεις από την περίφημη Ακαδημία Φραντς Λιστ στην Ουγγαρία και από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, να παρουσιάσει εισηγήσεις για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων