18/12/2018 18/12/2018 Ανεκλάλητη χαρά και ηθική λάμψη στην ιστορική συνοικία του Γκύζη, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, για την πανηγυρική εορτή του Αγιομάρτυρος της εκκλησίας μας Ελευθερίου και της σεμνής μητέρας του Ανθίας, που μαρτύρυσαν για τα ιδεώδη της ορθοδοξίας και πρόσφεαραν την τιμία κεφαλή τους, ως ύψιστη έκφραση απαρασάλευτης πίστης και αγάπης στον Χριστό μας, στον...
Ενορίες : Ιερός Ναός Αγ.Ελευθερίου Γκύζη
18 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:39
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2018 - 10:43

Πανδήμος Εορτασμός του Αγίου Ελευθερίου στον ομώνυμο ναό του Γκύζη

Διαδώστε:
Πανδήμος Εορτασμός του Αγίου Ελευθερίου στον ομώνυμο ναό του Γκύζη

Ανεκλάλητη χαρά και ηθική λάμψη στην ιστορική συνοικία του Γκύζη, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, για την πανηγυρική εορτή του Αγιομάρτυρος της εκκλησίας μας Ελευθερίου και της σεμνής μητέρας του Ανθίας, που μαρτύρυσαν για τα ιδεώδη της ορθοδοξίας και πρόσφεαραν την τιμία κεφαλή τους, ως ύψιστη έκφραση απαρασάλευτης πίστης και αγάπης στον Χριστό μας, στον διώκτη αυτοκράτορα του χριστιανισμού Σεπτίμιο Σεβήρο. Στην πανέμορφη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, που είναι συνυφασμένη με τα κλέη και τα πένθη του ελληνικού λαού και κομίζει μύριες μνήμες και αναμνήσεις. Από τον πρώιμο αστικό μετασχηματισμό της Αθήνας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου της πόλης, τις τραγικές και αποφράδες μέρες του εμφυλίου πολέμου, που μάτωσαν ακατάσχετα την καρδιά του ελληνικού λαού – με τις σφαίρες αποτυπωμένες στα προσφυγικά κτίσματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, να θυμίζουν και σήμερα τον αδελφοκτόνο σπαραγμό – έως και την μεγαλουργια της αγαπημένης μας ομάδας του Παναθηναϊκου,  που με την φρενήρη πορεία της είχε δονήσει όχι μόνο το στάδιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά ολάκερη την Ευρώπη. Και είναι σήμερα η αγάπη και η ηθική προστασία του Εφόρου της περιοχής του Γκύζη Αγίου Ελευθερίου, που σκέπει όλο τον κόσμο με την ευλογία του και του χαρίζει πρόοδο και ηθική ευημερία. Σύσσωμος παρευρέθη λοιπόν τόσον ο λαός του 7-ου Διαμερίσματος της πόλης, όσον και από άλλες συνοικίες της Αθήνας, για να εορτάσουν παηγυρικά την σεπτή μνήμη του κορυφαίου της ορθοδοξίας μας Ελευθερίου.

 

Στον λαμπροστόλιστο ναό λοιπόν του Αγίου Ελευθερίου στο Γκύζη, που ήταν διάστικτος από την αγάπη και την φροντίδα του προϊσταμένου του, σεπτού πατρός Αρχιμανδρίτη κ.κ. Βαρνάβα, αλλά και των άλλων ευλαβών ιερέων του, όπως και των ευγενών εθελοντών του ναού και  αντιφέγγιζε σημαιοστολισμένος νοερά, την βυζαντινή πορφύρα και την άφατη κατάνυξη του χριστεπώνυμου πλήθους, σύσσωμοι οι Αθηναίοι έδωσαν το δυναμικό παρόν, για να τιμήσουν την ιερή μνήμη του κορυφαίου αγιομάρτυρά μας Ελευθερίου. Της δοξολο-γιακής λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Αβύδου και καθηγητής της Θεολογι-κής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Κύριλλος Κατερέλος, συνεπικουρούμενος από τους ευσεβείς ιερείς του ναού, πατέρες κ.κ. Αρχιμανδρίτη Θεοχάρη Βαρνάβα, Αρχιμανδρίτη Αϊβαλιώτη Ιωακείμ και πρεσβύτερο Τσιαντή Παναγιώτη, αλλά και από άλλους ιερείς, που προσήλθαν από παρακείμενες εκκλησίες και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου. Με το πέρας της θείας λειτουργίας, επακολούθησε  εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Ελευθερίου αποτμήματος τιμίων λειψάνων, στους περιμετρικούς δρόμους του Αγίου Ελευθερίου, υπο τους χαρμόσυνους ήχους της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας, που ανέτειναν ηθικά τους πιστούς και χρωμάτισαν πολύμορφα αισθητικά, την μεγαλοπρεπή τελετή. Ανείπωτη η κατάνυξη των ευλαβών κατοίκων του Γκύζη για την σεπτή εικόνα του Αγίου Ελευθερίου, που την έραιναν με άνθη και μύρα από τις πολυκατοικίες και εδεούντο στην σεπτή μνήμη του, να τους προστρέξει με την ηθική προστασία του, στους δύσκολους και αναθεωρητικούς καιρούς μας και να τους χαρίζει υγεία και ηθική ευπραξία. Και μέσα από αυτή την μύχια σχέση λαού και ορθοδοξίας, μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τα ανεξάντλητα ηθικά αποθέματα της ρωμιοσύνης, που θα υπερκεράσει όλα τα μεγάλα σημερινά εμπόδια και θα επισκοπεί για πάντα στην λεωφόρο του χρόνου, την πολιτισμική μεγαλουργία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

 

Με την επάνοδο της πομπής στον ναό, τον λόγο πήρε ο εμπνευσμένος ιεράρχης κ.κ. Κύριλλος και αφού  διεβίβασε το κατάφορτο μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την εορτή του Αγιομάρτυρα της Ορθοδοξίας μας, ευχαρίστησε τον ευσεβή λαό των Αθηνών, για την καταιγιστική παρουσία του και κάλεσε όλους τους πιστούς να εμπνευστούν από τον ενάρετο βίο του Ιερού Ελευθερίου και μέσα από τους κόλπους της εκκλησίας μας, να κραταιώσουν την πίστη τους, που είναι και η μόνη οδός για την ηθική και πνευματική ακεραίωση του ανθρώπου. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο ευσεβής Αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος του ναού κ.κ. Βαρνάβας Θεοχάρης και αφού ευχαρίστησε τους πιστούς για την έμπλεη σε ηθικό παλμό παρουσία τους, τους ευγενείς εθελοντές του ναού, τις κυρίες του Φιλοπτώχου Ταμείου, του Υπευθύνου κ-ου Στάθη Πεκιά  και το ενοριακό συμβούλιο, για την πολυεπίπεδη συμβολή τους, στην άρτια υλοποίηση της ιεράς πανηγύρεως, την Φιλαρμονική της Αστυνομίας για τους όμορφους σκοπούς της, που σκόρπισαν τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα ανάτασης στην τελετή, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία για τα άψογα μέτρα τάξης, ευχήθηκε σε όλους, ο Ιερός Ελευθέριος, να τους εμπνέει, να τους χαρίζει υγεία και να συνιστά τον κεντρικό ηθικό σηματωρό στην άξια ζωή τους.

 

 

 

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων