07/01/2019 07/01/2019 Το Σκευοφυλάκιο βρίσκεται κάτω από το Ιερό του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στην πόλη του Λονδίνου. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως θησαυροφυλάκιο για τα πολύτιμα λειτουργικά σκεύη και άλλα κειμήλια του ναού και η χρήση του αυτή συνεχίζεται ως σήμερα.     Τα σκεύη και τα λοιπά αντικείμενα που συνέλεξαν οι κληρικοί και το...
Ενορίες : Της του Θεού Σοφίας Λονδίνου
07 Ιανουαρίου, 2019 - 17:52
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2019 - 17:56

Το Σκευοφυλάκιον της του Θεού Σοφίας Λονδίνου (φώτο)

Διαδώστε:
Το Σκευοφυλάκιον της του Θεού Σοφίας Λονδίνου (φώτο)

Το Σκευοφυλάκιο βρίσκεται κάτω από το Ιερό του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στην πόλη του Λονδίνου.

Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως θησαυροφυλάκιο για τα πολύτιμα λειτουργικά σκεύη και άλλα κειμήλια του ναού και η χρήση του αυτή συνεχίζεται ως σήμερα.

 

 

Τα σκεύη και τα λοιπά αντικείμενα που συνέλεξαν οι κληρικοί και το εκκλησίασμα των ελληνορθοδόξων Ναών του Λονδίνου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε λειτουργίες και τελετές.

Τα συντροφεύουν στις προθήκες έργα τέχνης, βιβλία και έγγραφα και όλα μαζί παρουσιάζουν την ιστορία της πολυμήχανης και ακμαίας Ελληνικής Κοινότητας του Λονδίνου που εξακολουθεί να έχει την Αγία Σοφία ως σημείο αναφοράς.

 

 

Στο ανώτερο επίπεδο, παρουσιάζονται λειτουργικά σκεύη και έγγραφα, τα περισσότερα από τα οποία δωρήθηκαν στο ναό του Σωτήρος στο City του Λονδίνου (1849 – 1879).

Η κόγχη στα δεξιά, φιλοξενεί κάποια ιδιαιτέρως πολύτιμα αντικείμενα και συμπληρώνεται με δύο προθήκες για τους ναούς πριν την Αγία Σοφία και για το Ελληνικό Κολλέγιο (1870-1884), το πρώτο Ελληνικό σχολείο στην Βρετανία.

 

 

Η αναβάθρα περνά μπροστά από το θεμέλιο λίθο του ναού που τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου 1877. Επάνω του, πατά η αγία τράπεζα. Επίσης, εκτίθεται μια συλλογή εικόνων δωρισμένων στο ναό από διάφορες οικογένειες.

Το κατώτερο επίπεδο διηγείται την ιστορία του ναού της Αγίας Σοφίας (ανέγερση 1877-1879 σε σχέδια του John Oldrid Scott, Καθεδρικός Ναός από το 1922) και της κοινότητας γύρω του.

Μια προθήκη παρουσιάζει σημαντικούς κληρικούς του ναού και τρεις προθήκες στεγάζουν άμφια του δεκάτου ενάτου αιώνα που χρησιμοποιήθηκαν σε λειτουργίες στους ναούς του Σωτήρος και της Αγίας Σοφίας.

 

 

Το Σκευοφυλάκιο είναι ανοικτό για το εκκλησίασμα του Καθεδρικού Ναού την δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα και για τους ερευνητές μετά από ειδική συνεννόηση.

Δημιουργήθηκε το 2006 με τη φροντίδα του Επισκόπου Ναζιανζού Θεοδωρήτου χάρις στην ευγενή χορηγία του ιδρύματος Α.Γ.Λεβέντη.

 

 

ΠΗΓΗ: stsophia.org.uk

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων