23/06/2019 23/06/2019 Με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως 10 ετών από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, 10 έτη συνεχούς λειτουργικής ζωής και αδιάκοπης εκκλησιαστικής, πολιτιστικής και λαογραφικής δραστηριοποίησης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 παραδοσιακές μουσικές εκδηλώσεις. Το απόγευμα του Σαββάτου, στον αύλειο χώρο του Ναού,...
Ενορίες : Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης
23 Ιουνίου, 2019 - 20:59
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2019 - 21:04

10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης

Διαδώστε:
10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως 10 ετών από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, 10 έτη συνεχούς λειτουργικής ζωής και αδιάκοπης εκκλησιαστικής, πολιτιστικής και λαογραφικής δραστηριοποίησης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 παραδοσιακές μουσικές εκδηλώσεις.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στον αύλειο χώρο του Ναού, πραγματοποιήθηκε η λήξη των πνευματικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της Ενορίας, παρουσία πλήθους κόσμου, που χειροκρότησε θερμά τα αποτελέσματα μιας συλλογικής προσπάθειας που κράτησε ολόκληρο το χρόνο, με την λειτουργία όλων των τμημάτων, χάρη στην καθοριστική συμβολή των διδασκάλων και των εθελοντών, υπό την καθοδήγηση και αρωγή των Πατέρων του Ναού.

 

 

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με την παιδική χορωδία με υπεύθυνη την κα Χρύσα Καβάση και συνέχισε με την βυζαντινή χορωδία με χοράρχη τον κ. Στυλιανό Ζαχαρίου, Πρωτοψάλτη του Ναού. Μαθητές και Μαθήτριες από τα τμήματα μουσικής έπαιξαν πιάνο, λαούτο, σαντούρι και ούτι αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα των παρισταμένων. Η χορωδία του Ναού με υπεύθυνο τον μουσικό κ. Μιχάλη Αναστασίου τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια ενώ το χορευτικό τμήμα παρουσίασε άψογα παραδοσιακούς χορούς. Τέλος οι Κατηχητές του Ναού μαζί με τα παιδιά παρουσίασαν τις δραστηριότητες ολόκληρης της χρονιάς και ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι με ένα όμορφο θεατρικό δρώμενο.

Την εκδήλωση της πρώτης ημέρας, την οποία παρουσίασε ο κατηχητής κ. Νίκος Παπαχρήστος, έκλεισε πατρικά ο π. Μακάριος, ο οποίος ευχαρίστησε κατά πρώτον τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την καθοδήγηση και την πατρική του ευλογία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους συμμετέχοντες, τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία, τους εθελοντές που υποστηρίζουν το πολυδιάστατο αυτό έργο, τα μέλη των Επιτροπών και τον ευσεβή λαό για την θερμή του υποστήριξη. Τόνισε ότι η Ενορία ως ζωντανό κύτταρο της πνευματικής ζωής της Εκκλησίας μας εκτός από την αγιαστική της αποστολή, επιδιώκει και την πνευματική θωράκιση και την καλλιέργεια των ψυχών των πιστών με την ευλογία του Χριστού μας, ως Αρχηγού της ζωής όλων.

 

 

 

 

 

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, η αυλαία των Εκδηλώσεων έκλεισε με μουσικοχορευτική Εσπερίδα, η οποία λόγω της έντονης βροχόπτωσης πραγματοποιήθηκε στον κάτω όροφο του Ναού. Σε αυτήν συμμετείχαν οι Χορωδίες του Κ.Α.Π.Η. Θέρμης, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Μουσικής κ. Στυλιανού Ζαχαρίου, του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πυργετού Τρικάλων, υπό την διεύθυνση της κ. Δήμητρας Καλλιάρα παρόντος και του π. Νικολάου Χατζιάρα, ιδρυτή της Χορωδίας και του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου «Εύφωνον» υπό την διεύθυνση του κ. Μιχάλη Αναστασίου.

Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης Στέλιος Χαρίτος μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι μίμησης χάρισε μοναδικές στιγμές γέλιου και χαράς και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας από τους Μουσικούς: Νατάσα Τσακηρίδου (τραγούδι), Μελίνα Μπιτζίδου (σαντούρι-τραγούδι), Μιχάλης Αναστασίου (λαούτο-τραγούδι), Χρήστος Δανάς (βιολί), Νίκος Βαρελάς (κρουστά), Φίλιππος Φασούλας (κλαρίνο), Φίλιππος Κεσαπίδης (ποντιακή λύρα).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε όλους όσοι διακονούν τον Ιερό Ναό και τη λειτουργία του σε όλους τους τομείς, στον πνευματικό, στον ποιμαντικό και στον πολιτιστικό οι Πατέρες του Ναού τους τίμησαν για την προσφορά τους συμβολικά με μία Εικόνα του Αγίου Λουκά του Ιατρού, τον οποίο η Ενορία πανηγυρίζει ιδιαιτέρως στις 11 Ιουνίου. Την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο κ. Ηλίας Μογλενίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διατέθηκαν κεράσματα, τα έσοδα των οποίων ενίσχυσαν τη λειτουργία του ενοριακού συσσιτίου.

Στο διήμερο, μεταξύ των άλλων, παρέστησαν οι Βουλευτές κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην. Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο γνωστός καρδιολόγος της πόλης και υποστηρικτής του Ναού κ. Διαμαντής Γκολιδάκης, κ.α.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων