24/12/2023 24/12/2023 Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, 2023 (Των εν Κρήτη δέκα μαρτύρων, τα εγκαίνια της αγίας του Χριστού μεγάλης Εκκλησίας, ήτοι της αγίας του Θεού Σοφίας εν Κωνσταντινουπόλει), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο...
Ενορίες : Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
24 Δεκεμβρίου, 2023 - 12:29
Τελευταία ενημέρωση: 24/12/2023 - 12:33

Αγρυπνία και ομιλία του Αρχιμανδρίτη π. Αθανασίου Παπασταύρου στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Διαδώστε:
Αγρυπνία και ομιλία του Αρχιμανδρίτη π. Αθανασίου Παπασταύρου στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, 2023 (Των εν Κρήτη δέκα μαρτύρων, τα εγκαίνια της αγίας του Χριστού μεγάλης Εκκλησίας, ήτοι της αγίας του Θεού Σοφίας εν Κωνσταντινουπόλει), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Παπασταύρου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Παρακολουθήστε σε επανάληψη την αγρυπνία:

Ο π. Αθανάσιος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στις περικοπές που αναγνώσθηκαν και αποτελούν αναγνώσματα προετοιμασίας για την υποδοχή της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Αρχιμανδρίτη π. Αθανασίου Παπασταύρου:

Το αποστολικό ανάγνωσμα αναφέρεται στους αγίους Πάντες και ο Απόστολος Παύλος απευθύνεται προς τους Εβραίους γράφοντας για τους προχριστιανικούς μάρτυρες. Και μέσα από τα παραδείγματα τα οποία αναφέρει φαίνεται το πώς ακριβώς αυτοί οι πρωτομάρτυρες αγωνίσθηκαν απέναντι στις εξουσίες της προχριστιανικής εποχής.

Αλλά εν Πνεύματι Αγίω ομιλεί και για τους μάρτυρες του χριστιανισμού που αγωνίσθηκαν υπέρ του ονόματος Κυρίου Ιησού Χριστού και αθλούνται ακόμη, γιατί μάρτυρες δεν παύουν να υπάρχουν σε όλες τις εποχές.

Και το αποστολικό ανάγνωσμα έχει άμεση σχέση και με την εορτή των Χριστουγέννων, γιατί όλοι αυτοί οι μάρτυρες για τον Χριστό μαρτύρησαν. Είχαν βέβαιη της ελπίδα της σωτηρίας και της βασιλείας των ουρανών. Υπέρ του Χριστού στάθηκαν απέναντι σε όλες τις εξουσίες και τις δυνάμεις.

«Γιατί είχαν την εσωτερική πληροφορία από τον Θεό, ότι η λύτρωση, μόνο εν τω προσώπω του Κυρίου Ιησού Χριστού το θεανδρικό, μπορεί να υπάρξει και ήρθε αυτή η λύτρωση.»

Αλλά και το ευαγγελικό ανάγνωσμα, όπως τόνισε ο π. Αθανάσιος, έχει άμεση σχέση με την εορτή των Χριστουγέννων. Όπου βλέπουμε τον Κύριο ως αυστηρό κριτή, να θέτει κριτήρια που αφορούν όλους τους ανθρώπους. Ομιλεί με τρόπο έντονο και ξεκαθαρίζει τα πράγματα, καλεί τους ανθρώπους σε μετάνοια και τους προετοιμάζει.

Είναι βέβαιο ότι όλοι θα σταθούμε απέναντι στον δικαιοκρίτη Κριτή και όλοι θα κριθούμε, συνέχισε ο π. Αθανάσιος. Και όσα περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο βαρύτερα θα κριθούμε και ειδικά εμείς που ζούμε στη μεταχριστιανική εποχή και έχουμε το άγιο βάπτισμα.

«Και αφού έχουμε πάρει μείζονα χαρίσματα δια του αγίου βαπτίσματος, του χρίσματος, της θείας Κοινωνίας και όλων των άλλων μυστηρίων της Εκκλησίας, και είμαστε από εδώ υποψήφιοι πολίτες της βασιλείας του Θεού, ευρισκόμενοι μέσα στον επίγειο παράδεισο που είναι η Εκκλησία, είναι μεγάλες οι ευθύνες τις οποίες έχουμε.»

Έχουμε την μεγάλη ευλογία να έχουμε γεννηθεί Ορθόδοξοι χριστιανοί, να ζούμε μέσα σε μία ελεύθερη Εκκλησία, να παρακολουθούμε ακολουθίες και να μπορούμε από εδώ, ζώντας ελεύθερα, να ακολουθούμε τον Κύριο, να προχωρούμε πίσω Του ως πιστοί ακόλουθοι και να εμπνεόμαστε από Αυτόν. Έχουμε την ευκαιρία να πορευόμαστε πίσω από τον Κύριο προς την βασιλεία του Θεού. Και αν εκούσια παραστρατούμε και ακολουθούμε άλλες διόδους, θα δώσουμε φοβερό λόγο και απολογία στο Θεό.

Και ολοκλήρωσε το κήρυγμα του ο π. Αθανάσιος επισημαίνοντας πως εάν ακολουθήσουμε τον Κύριο, απαρνηθούμε τον εαυτό μας και σηκώσουμε τον Σταυρό μας, όπου και όπως τον έχει ορίσει ο Θεός, τότε και μόνο τότε προσβλέπουμε με βέβαιη ελπίδα στη σωτηρία και τη βασιλεία Του.

Γι’ αυτό ας βάλουμε από τώρα μια καινούργια αρχή κι ας υποσχεθούμε στο βρέφος της Βηθλεέμ να αφήσουμε τις αμαρτίες μας και με συνέπεια και μέχρι τέλους, να Τον ακολουθούμε Εκείνον που είναι ο μόνος σωτήρας και λυτρωτής μας.

«Και αν γίνει ο Χριστός, ο πραγματικός έρωτας της καρδιάς μας, τότε θα έχουμε βεβαιότητα μέσα μας η οποία θα φέρει την ειρήνη του Θεού, θα έρθει μέσα μας η γαλήνη και σιγά σιγά, πετώντας τις ακαθαρσίες που υπάρχουν στην πνευματική μας καρδιά, θα διαπιστώσουμε ότι η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί.

Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε να ζήσουμε έτσι και τότε πραγματικά θα ζούμε και αυτή η ζωή θα μας φέρει στη βασιλεία του Θεού, για να ζήσουμε την ζωή του Κυρίου μας μέσα στην άπειρη βασιλεία Του ως ιερείς και βασιλείς, όπως Εκείνος μας υποσχέθηκε.»

(Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων