27/10/2020 27/10/2020 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του εορτάζοντος Αγίου έγινε χθες το πρωί (26/10/2020) στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη, όπου οι εορτασμοί ξεκίνησαν (από την προηγούμενη ημέρα) με τον πανηγυρικό Εσπερινό και μια κατανυκτική αγρυπνία για τη μνήμη του Αγίου, όπου μαζί με τους Ιερείς του Ναού χοροστάτησε ο Ιερομόναχος π. Αρτέμιος από...
Ενορίες : Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου - Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη
27 Οκτωβρίου, 2020 - 12:16
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2020 - 11:07

Αγρυπνία και Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη

Διαδώστε:
Αγρυπνία και Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του εορτάζοντος Αγίου έγινε χθες το πρωί (26/10/2020) στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη, όπου οι εορτασμοί ξεκίνησαν (από την προηγούμενη ημέρα) με τον πανηγυρικό Εσπερινό και μια κατανυκτική αγρυπνία για τη μνήμη του Αγίου, όπου μαζί με τους Ιερείς του Ναού χοροστάτησε ο Ιερομόναχος π. Αρτέμιος από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.  

Στην σύντομη ομιλία του, ο π. Αρτέμιος προέτρεψε τους πιστούς να κάνουν αγάπη και να μην κατακρίνουν εξαιτίας του κορωνοϊού τους συνανθρώπους τους. Τόνισε ότι μέσω της εξομολόγησης έχει ακούσει πάρα πολλές φορές ανθρώπους που είναι υπέρμαχοι της μάσκας να κατηγορούν εκείνους που δεν θέλουν να φορούν, αλλά και το αντίθετο.

Ο Γρηγοριάτης μοναχός είπε ότι η εκκλησία είναι δημοκρατία και ότι αρκεί κανείς να μην κατακρίνει κανέναν σε ό,τι κάνει, γιατί η κατάκριση είναι αυτό που δεν θέλει ο Θεός.

Επίσης, αναφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο, που έδωσε το σώμα του και το αίμα του για τον Χριστό, λέγοντας πως κι εμείς οι σημερινοί Χριστιανοί πρέπει να αγωνιζόμαστε να γίνουμε μιμητές του Αγίου.

Η ιστορία του θαύματος και της ονομασίας του Λουμπαρδιάρη

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, που ανακατασκευάστηκε από τον Δημήτριο Πικιώνη, ονομάστηκε Λουμπαρδιάρης ή Βομβαρδιάρης εξαιτίας φοβερού θαύματος που συνέβη με την θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου!

Στην Αθήνα, στα 1823 και κατά την πολιορκία της Ακροπόλεως οι Τούρκοι ήταν οχυρωμένοι στην Ακρόπολη και ο ελληνικός στρατός είχε αναπτυχθεί πέριξ του ναού του Αγίου Δημητρίου, τον οποίο και ετοιμάζονταν οι Τούρκοι να βομβαρδίσουν, με τις λουμπάρδες τους, τα «τούρκικα κανόνια».

Τότε ως εκ θαύματος, με την θεία παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου, οι μπαρουταποθήκες των Οθωμανών πήραν φωτιά και εξερράγησαν μαζί τους, σκορπώντας τους τον θάνατο! Και ένεκα αυτού του θαύματος, ο Άγιος Δημήτριος έκτοτε, ονομάστηκε «Λουμπαρδιάρης»!

Συγκεκριμένα, κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Άγιος Δημήτριος εορταζόταν με πολλή ευλάβεια από τους Χριστιανούς, όπως και σήμερα. Κατά την 26-10-1656 συγκεντρώθηκαν οι Χριστιανοί από την παραμονή για τον εορτασμό. Επειδή όμως δεν μπορούσε να το ανεχτεί αυτό ο τότε Φρούραρχος της Ακρόπολης Γιουσούφ-Αγάς, θανάσιμος εχθρός των Χριστιανών και όλων των Ελλήνων, συνέλαβε το σατανικό σχέδιο να φονεύσει αυτούς ομαδικά κατά την ημέρα της εορτής. Ετοίμασε κρυφά όλα τα κανόνια των Προπυλαίων της Ακρόπολης καθώς και το μεγάλο κανόνι, την Λουμπάρδαν, και περίμενε την κατάλληλη στιγμή της δοξολογίας να διατάξει πυρ.

Ο Θεός όμως ύστερα από μεσιτεία του Αγίου, την ώρα ακριβώς της πυροδοτήσεως, όπως λέγει ο θρύλος, έριξε κεραυνό από τον ουρανό, ο οποίος κατέστρεψε την πυριτιδαποθήκη, τα κανόνια και τα Προπύλαια της Ακρόπολης και φόνευσε τους πυροβολητές και τον ίδιο τον Γιουσούφ-Αγά και την οικογένειά του, όπως αφηγείται ο περιηγητής Σπόν. Γι’ αυτό και ονομάσθηκε ο Άγιος «Βομβαρδιάρης», από το βομβαρδίζω και «Λουμπαρδιάρης» από το όνομα του μεγάλου κανονιού, την Λουμπάρδαν.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων