02/11/2023 03/11/2023 Για πρώτη φορά η Αργολίδα, και συγκεκριμένα ο Ενοριακός Ιερός Ναός Τιμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας Ναυπλίου υποδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, την Τίμια Κάρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Πατέρες από τη Μονή κόμισαν την Τιμία Κάρα η οποία θα παραμείνει προς προσκύνηση στην Αργολίδα...
Ενορίες : Ι.Ν. Τιμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας Ναυπλίου
02 Νοεμβρίου, 2023 - 20:35
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2023 - 1:29

Από τη Μονή Ξενοφώντος στη Νέα Τίρυνθα Αργολίδας η Τιμία Κάρα του Αγίου Γεωργίου

Διαδώστε:
Από τη Μονή Ξενοφώντος στη Νέα Τίρυνθα Αργολίδας η Τιμία Κάρα του Αγίου Γεωργίου

Για πρώτη φορά η Αργολίδα, και συγκεκριμένα ο Ενοριακός Ιερός Ναός Τιμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας Ναυπλίου υποδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, την Τίμια Κάρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Πατέρες από τη Μονή κόμισαν την Τιμία Κάρα η οποία θα παραμείνει προς προσκύνηση στην Αργολίδα μέχρι την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023. Κατά τις ημέρες της παραμονής της Τιμίας Κάρας στο ναό θα τελούνται καθημερινά Ιερές Ακολουθίες. Μετά την υποδοχή τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του δεξιού κλίτους του Ιερού Τιμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος π. Πέτρο Αθανασόπουλο, το οποίο αφιερώθηκε στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο με την ευλογία και ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου. Ακολούθησε εορταστικός εσπερινός.

Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Γέρων Αλέξιος και η περί αυτόν αδελφότητα αποδέχθηκαν το αίτημα της τοπικής Εκκλησίας και του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου για να έρθει το τίμιο λείψανο προς προσκύνηση στην Νέα Τίρυνθα.

Μετά την υποδοχή ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού αού π. Ιωάννης Γκιώνης ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος για την έλευση του Ιερού Λειψάνου, καθώς και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους την υποδοχή.

Κατά τις Ιερές Ακολουθίες έψαλλε κλιμάκιο του εν Αργολίδα Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως Δημοσθένη Παικόπουλου.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ξενοφώντος είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δέκατη έκτη (16η) στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών.

Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξενοφωντινός. Η Μονή είναι παραθαλάσσια, επί της δυτικής πλευράς της χερσονήσου, σε απόσταση είκοσι λεπτών από τη Μονή Δοχειαρίου και πενήντα λεπτών από τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Η Μονή ιδρύθηκε λίγο πριν το 998. Με σιγίλλιο του Πατριάρχη Γαβριήλ Δ΄ έγινε κοινοβιακή το 1784 και έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η σημερινή μορφή της Μονής είναι αποτέλεσμα σειράς επισκευών και επεκτάσεων που ολοκληρώθηκαν στο τέλος περίπου του 18ου αιώνα. Η Μονή Ξενοφώντος έχει δύο Καθολικά τιμώμενα στον Άγιο Γεώργιο. Το παλαιότερο είναι από τα μικρότερα του Αγίου Όρους και ο νάρθηκας του εφάπτεται ουσιαστικά στην ανατολική πλευρά της Τράπεζας. Οι πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του κυρίως ναού είναι του Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου και χρονολογούνται περί το 1544. Το νεότερο Καθολικό θεμελιώθηκε από το Φιλόθεο το 1817, και περατώθηκε σε είκοσι χρόνια. Η Μονή κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της Οδηγήτριας.

Την τελευταία τριακονταπενταετία, με την καθοδήγηση του Γέροντος και Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου Αλεξίου, καταβάλλεται αγώνας για πνευματική προσφορά και την αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος της και για τη συνέχιση των πατροπαράδοτων τεχνών, όπως η αγιογραφία και η ξυλογλυπτική.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών κατά τη διάρκεια της παραμονής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Γεωργίου:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 07:00 ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΩΡΑ 12:00 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ

ΩΡΑ 17:00 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 07:00 ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΩΡΑ 12:00 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ

ΩΡΑ 17:00 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 07:00 ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΩΡΑ 16:30 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ

ΩΡΑ 17:00 ΑΝΑΧΩΡΗΣΙΣ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων