19/03/2023 19/03/2023 Κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, (Κυριακή Γ´ Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως, Χρυσάνθου και Δαρείας της Αθηναίας, Κλαυδίου και των συν αυτώ μαρτύρων, Δημητρίου νεομάρτυρος του Τορναρά) στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της οποίας ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο  Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Αθανασιάδης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς....
Ενορίες : Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
19 Μαρτίου, 2023 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2023 - 17:15

Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Αθανασιάδης: Ατενίζοντες τον Σταυρό στην προέκταση του βλέπουμε την Ανάσταση

Διαδώστε:
Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Αθανασιάδης: Ατενίζοντες τον Σταυρό στην προέκταση του βλέπουμε την Ανάσταση

Κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, (Κυριακή Γ´ Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως, Χρυσάνθου και Δαρείας της Αθηναίας, Κλαυδίου και των συν αυτώ μαρτύρων, Δημητρίου νεομάρτυρος του Τορναρά) στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της οποίας ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο  Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Αθανασιάδης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ευρισκόμενοι στο μέσον της Μ. Τεσσαρακοστής, είπε ο π. Χρυσόστομος στον λόγο του, η Εκκλησία, μας προβάλλει για μία ακόμη φορά τον Τίμιο Σταυρό, για να μας δείξει τον δρόμο, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε για να πάρουμε δύναμη και κουράγιο και να μπορέσουμε να ατενίσουμε την Ανάσταση.

Την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Διότι, όπως τόνισε:

«Η ζωή του χριστιανού είναι σταυροαναστάσιμη και ατενίζοντες τον Σταυρό, στην προέκταση του βλέπουμε την Ανάσταση. Και η Εκκλησία, από την νηπιακή μας ηλικία, την ημέρα της βαπτίσεως μας, μας επιδίδει τον Σταυρό για να τον πάρουμε στους ώμους μας και να τον ακολουθήσουμε όπως ο Κύριος.

Χωρίς γογγυσμό, χωρίς φόβο αλλά με πολύ αγάπη να ακολουθήσουμε τον Σταυρό μας όσο βαρύς κι αν είναι, όσα προβλήματα κι αν έρθουν στην ζωή μας, εμείς θα ξέρουμε ότι υπάρχει το ξέφωτο της Ανάστασης.»

Θα πρέπει να γνωρίζουμε, συνέχισε ο π. Χρυσόστομος, ότι ο Σταυρός ο οποίος μας δόθηκε την ημέρα που βαπτισθήκαμε, είναι αυτός που θέλησε ο Θεός να έχουμε. Και πρέπει όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί να έχουμε επί του στήθους μας, τον Τίμιο Σταυρό, γιατί, όπως μας λέει η Εκκλησία, φρίττει ο διάβολος όταν τον βλέπει.

Και γι’ αυτό, πολλές φορές μας βάζει στη σκέψη μας, να βγάλουμε από πάνω μας τον Σταυρό με διάφορες δικαιολογίες. Αλλά η Εκκλησία μας τον έδωσε, όχι για να τον φυλάμε στα εικονίσματα αλλά για τον φέρουμε πάνω μας και από αυτόν να παίρνουμε δύναμη, την χάρη και το έλεος του Θεού.

«Και κάθε φορά που έχουμε προβλήματα, να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι τίποτα, αλλά κάποιες παγίδες του διαβόλου, για να μας αλλάξουν την πορεία της ζωής μας.

Εμείς πρέπει να κενώσουμε, να αδειάσουμε τον εαυτό μας και να αφεθούμε στο έλεος του Θεού. Ο Σταυρός είναι η σωτηρία μας, το όπλο μας, το καύχημα μας, η ζωή μας και ο θάνατος μας

Έτσι, όπως είπε ο π. Χρυσόστομος, ο Σταυρός, από ένα ατιμωτικό ξύλο που σταύρωναν τους ληστές και τους φονιάδες, γίνεται Σταυρός σωτηρίας γιατί επάνω του έχυσε το τίμιο αίμα του ο Χριστός. Και γι’ αυτό τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη οι χριστιανοί να κάνουν σωστά το σημείο του Σταυρού κι όχι απρόσεκτα και βιαστικά.

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του:

«Πρέπει να πιστέψουμε στον Σταυρό, γιατί αν τον πιστέψουμε, θα πιστέψουμε και στην Ανάσταση. Σταυρός χωρίς Ανάσταση, όπως και Ανάσταση χωρίς Σταυρό, δεν υπάρχει, όπως μας είπε ο Κύριος και Θεός μας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων