16/10/2022 16/10/2022 Με συνεχώς αυξανόμενο πνευματικό ενδιαφέρον, πολλοί είναι οι πιστοί που συμμετέχουν στις ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022”, οι οποίες πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου. Την δέκατη τέταρτη μέρα μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέρων Χριστόδουλος, Πνευματικός και Λειτουργός του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου “Παναγία, η Φοβερά Προστασία” Χαλκιδικής Όλα τα παιδιά των Κατηχητικών...
Ενορίες : Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου
16 Οκτωβρίου, 2022 - 8:46
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2022 - 8:44

”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022” 14η μέρα – Ομιλία με τον Αρχιμανδρίτη Γέροντα Χριστόδουλο

Διαδώστε:
”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022” 14η μέρα – Ομιλία με τον Αρχιμανδρίτη Γέροντα Χριστόδουλο

Με συνεχώς αυξανόμενο πνευματικό ενδιαφέρον, πολλοί είναι οι πιστοί που συμμετέχουν στις ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022”, οι οποίες πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου. Την δέκατη τέταρτη μέρα μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέρων Χριστόδουλος, Πνευματικός και Λειτουργός του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου “Παναγία, η Φοβερά Προστασία” Χαλκιδικής

Όλα τα παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων εκκλησιάστηκαν και συμμετείχαν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Στη συνέχεια τους περίμενε ένα πλούσιο πρωινό στο χώρο συνάξεών τους, που ετοίμασαν οι κατηχητές και οι κατηχήτριες τους. Ακολούθησε στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Ναού πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, με πολλά παιχνίδια, τραγούδια, εκπλήξεις και γλυκά κεράσματα. Σε όλα τα παιδιά δόθηκαν ενθύμια και δώρα προκαλώντας συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού, αλλά και την ικανοποίηση των γονέων τους.

Το απόγευμα, μετά τον Αναστάσιμο Εσπερινό, ώρα 7.00 πραγματοποιήθηκε ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Γέροντα Χριστόδουλου, Πνευματικού και Λειτουργού του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου “Παναγία, η Φοβερά Προστασία” Χαλκιδικής με θέμα: “Έχει δυσεπίλυτα προβλήματα ο Θεός και εκζητεί τη βοήθειά μας“.

O σεβαστός π. Χριστόδουλος στην ομιλία του ανέπτυξε το πώς έλαβε – και λαμβάνει – υπόσταση και βασιλεύει το ανυπόστατο κακό εντός μας, και πώς είναι δυνατόν να σταματήσει το κακό να υποστασιοποιείται εντός μας.

Με μοναδικά αναλυτικό τρόπο εξήγησε ότι η οριοθέτηση του αγαθού και του κακού, εκ του μόνου Κυρίου και Δημιουργού των πάντων, ορίσθηκε ως εξής: «Ένα αποκλειστικά και μόνο είναι το Αγαθό και η γενεσιουργός αιτία κάθε αγαθής ενέργειας: το αγαθό Άγιο Πνεύμα του Θεού∙ και αποκλειστικά ένα και μόνο είναι το κακό: η απουσία από τον νου της Αγαθής ενέργειάς Του.

Όπως ακριβώς με την ανατολή και την παρουσία του ήλιου έχουμε το φως, τη ζέστη, την ακτινοβολία για τη ζωογόνο φωτοσύνθεση κλπ., ενώ με τη δύση και την απουσία του επέρχεται σκότος, κρύο κλπ.
Δεν υπάρχει άλλος φωστήρας και δύναμη που να φέρνει το φως και άλλος που να φέρνει το σκότος∙ είναι ο Ίδιος που με την παρουσία Του φωτίζει και η απουσία Του σκοτίζει, γεγονός που διά του προφήτη Ησαΐα (ΜΕ΄,6-7) ο Θεός αποσαφήνισε, λέγοντας: «ουκ έστι Θεός πλην εμού… Εγώ ο κατασκευάσας φως και ποιήσας σκότος».

Μετά την ομιλία τον Ιερό Ναό επισκέφθηκαν 35 Ορθόδοξοι αδελφοί, συνοδευόμενοιμε τον ορθόδοξο ιερέα τους, από την Ερυθραία, μία χώρα της ΒΑ Αφρικής, οι οποίοι προσκύνησαν τα ιερά λείψανα, έψαλαν δοξολογικούς ύμνους με το αφρικανικό τύπο ψαλμωδίας και δέχτηκαν ως ευλογία ένα αναμνηστικό δώρο από τους ιερείς του Ναού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα στις 7.30μμ αμέσως μετά την τέλεση του ιερού Μυστηρίου του Ευχελαίου, θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από Μικρασιατική καταστροφήκαι τον βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπης Παυλόπουλος με θέμα: “Η Μικρασιατική καταστροφή και το ζήτημα των μειονοτήτων σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης”.

Η 14η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καρσιώτης, Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών.

Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Χρήστος Σπατιώτηςκαί Βασίλειος Ταγαράκης.

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

                 

Οι 35 Ορθόδοξοι αδελφοί, συνοδευόμενοιμε τον ορθόδοξο ιερέα τους, από την Ερυθραία

 

Τα παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων:

                                         

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων