16/10/2022 16/10/2022 Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου,15η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022” του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου στις 7.00 το απόγευμα, αμέσως μετά την τέλεση του ιερού Μυστηρίου του Ευχελαίου, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από Μικρασιατική καταστροφήκαι τον βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο τέως Πρόεδρος της...
Ενορίες : Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου
16 Οκτωβρίου, 2022 - 22:08
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2022 - 22:18

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ομιλητής στα «Δημήτρια 2022»

Διαδώστε:
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ομιλητής στα «Δημήτρια 2022»

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου,15η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022” του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου στις 7.00 το απόγευμα, αμέσως μετά την τέλεση του ιερού Μυστηρίου του Ευχελαίου, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από Μικρασιατική καταστροφήκαι τον βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπης Παυλόπουλος με θέμα: “Η Μικρασιατική καταστροφή και το ζήτημα των μειονοτήτων σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης”και επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αποτελεί κοινό τόπο, ιδίως σε διεθνές επίπεδο, ότι η Ελληνική Θράκη παρέχει ένα άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα και για το πώς αντιλαμβάνονται Ελλάδα και Τουρκία, αντιστοίχως, την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, ιδίως ως προς το ειδικό εκείνο τμήμα της, το οποίο αφορά την ρύθμιση του ζητήματος των Μειονοτήτων που υπήρχαν στις δύο Χώρες, κατά τον χρόνο σύναψής της.

Στην διαδρομή των 100 και πλέον χρόνων από την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό μας Κορμό, η Ελληνική – και Ευρωπαϊκή πλέον – Θράκη εξελίσσεται ως το πεδίο εκείνο, όπου η Τουρκία κάνει, δυστυχώς αδιαλείπτως, πραγματική «επίδειξη» της περιφρόνησής της προς το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αμφισβητώντας προκλητικώς την αλήθεια και εγείροντας, συνεχώς, νέα ζητήματα θεσμικώς και πολιτικώς αδιανόητων διεκδικήσεων.

Μάλιστα δε επειδή, εν ονόματι της πεμπτουσίας της Διεθνούς Νομιμότητας, δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, όπως – ορθώς και δικαίως – επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στην Ρωσία για την εξίσου βάρβαρη εισβολή της στην Ουκρανία, το αυτό πρέπει να συμβεί με την Τουρκία για την συνολική, κατά τ’ ανωτέρω, προκλητική συμπεριφορά της εις βάρος όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά, κατ’ αποτέλεσμα, και εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Διεθνούς Κοινότητας».

Για την ομιλία του Πρ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ΕΔΩ

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης, Διευθυντής Προγράμματος Ρ/Σ Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM.

Τον επίλογο της εκδηλώσεως, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών δια ζώσης και διαδικτυακά, έκανε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Ματθαίος Χάλαρης ευχαριστώντας τον ομιλητή και τους παρεβρεθέντες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, ομιλήτρια θα είναι ο Γερόντισσα Φιλοθέη, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυούλων και θέμα:
“Παναγία Δέσποινα, πηγή χαράς και έμπνευσης στη ζωή μας”.

Η15η μέρα ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός καιομιλητής ήταν οΠανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καρσιώτης, Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών.
Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Ευστάθιος Καστελιώτης και Νικόλαος Γκολφίνος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων