11/10/2022 12/10/2022 Στο πλαίσιο των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022” πού πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, του ομώνυμου Δήμου, έγινε ομιλία με θέμα: “Αποκάλυψη και Μικρασία” και ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αντίπα Νικηταρά, Πρώην Πατριαρχικό Έξαρχο Πάτμου. Η ομιλία άρχισε με την προβολή φωτεινής διαφάνειας του «Παλαιού των ημερών», ο οποίος, «ἐκάθητο ἔχων περιβολήν ὡσει...
Ενορίες : Άγιος Δημήτριος Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής
11 Οκτωβρίου, 2022 - 21:57
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2022 - 1:19

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022: «Αποκάλυψη και Μικρασία» – Ομιλία του Αρχιμανδρίτη π. Αντίπα Νικηταρά

Διαδώστε:
ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022: «Αποκάλυψη και Μικρασία» – Ομιλία του Αρχιμανδρίτη π. Αντίπα Νικηταρά

Στο πλαίσιο των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022” πού πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, του ομώνυμου Δήμου, έγινε ομιλία με θέμα: “Αποκάλυψη και Μικρασία” και ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αντίπα Νικηταρά, Πρώην Πατριαρχικό Έξαρχο Πάτμου.

Η ομιλία άρχισε με την προβολή φωτεινής διαφάνειας του «Παλαιού των ημερών», ο οποίος, «ἐκάθητο ἔχων περιβολήν ὡσει χιόνα και το τρίχωμα τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ ὡσεί ἔριον λευκόν καθαρόν ὁ θρόνος ὡσεί φλόξ πυρός 10 και ἐξεπορεύετο κατά πρόσωπον αὐτοῦ ποταμός πυρός χίλιαι χιλιάδες ἐθεράπευον αὐτόν και μύριαι μυριάδες παρειστήκεισαν αὐτῷ και κριτήριον ἐκάθισε και βίβλοι ἠν εῴχθησαν. (Δαν. 7:9-10)» κάνοντας την θεολογική ερμηνεία της.

Στη συνέχεια του λόγου του, ο Γέροντας Αντίπας, αναφέρθηκε στην σημασία του ελληνισμού της Μ. Ασίας ως φάρο του χριστιανισμού, του πολιτισμού, του εμπορίου και της πολυπολιτισμικότητας ανά τον κόσμο εκείνη την εποχή. Μίλησε επίσης για την δημιουργία των πρώτων εκκλησιών από τον Απόστολο Παύλο στη Μ. Ασία, που με την σειρά τους δημιούργησαν τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες με κύρια θρησκευτικά κέντρα την Έφεσο, την Σμύρνη, την Πέργαμο, τα Θυάτειρα, τις Σάρδεις, την Φιλαδέλφεια και την Λαοδίκεια.

Κατόπιν, έγινε εκτενής αναφορά για το ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο καθεμιάς εξ αυτών, αλλά αναφέρθηκε κυρίως στο θρησκευτικό τους γίγνεσθαι, πάντοτε με βάση τις θεόπνευστες επιστολές του Ευαγγελιστού Ιωάννη, όπως αυτές προβάλλονται στο ιερό κείμενο της Αποκαλύψεως. Στις επιστολές αυτές, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, επιδοκιμάζει ή επικρίνει τις εκκλησίες των πόλεων-θρησκευτικών κέντρων, ανάλογα με την πίστη τους, και καλεί εκάστη σε μετάνοια.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο Γέροντας, αναφέρθηκε στις επτά σβησμένες λυχνίες τις Μ. Ασίας την σήμερον ημέρα και μας προτρέπει να συμβάλλουμε στην προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ήδη έχει αρχίσει να τις ανάβει με το ιερό φως της λυχνίας της Αποκαλύψεως. Έγινε επίσης αναφορά στον Άγιο Αμφιλόχιο και τις θέσεις του σχετικά με την Αποκάλυψη και την Μ. Ασία.

Ακολούθησε προβολή ενός ντοκιμαντέρ που αναφερόταν στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού και στο σπήλαιο της Αποκαλύψεως στο νησί της Πάτμου.

Η τίμια κάρα της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, θα παραμείνει στον Ιερό Ναό για ασπασμό από τους πιστούς, μέχρι και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.

Η σημερινή 10η μέρα ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ. κ. Περικλής Ασημακόπουλος και Νεκτάριος Ορφανάκος.

Αύριο Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, ομιλήτρια θα είναι η Γερόντισσα Μόνικα, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Τρικόρφου Φωκίδος και θέμα: “Θέλω τον Χριστό ή κάτι από τον Χριστό;“.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων