06/10/2022 06/10/2022 Στο πλαίσιο των πολυήμερων εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου, προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, μίλησε ο Αιδεσιµολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεµιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών καί ∆ιαποντίων Νήσων, με θέμα: «Αγιότητα και σύγχρονη πραγματικότητα». Ο π. Θεμιστοκλής με...
Ενορίες : Άγιος Δημήτριος Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής
06 Οκτωβρίου, 2022 - 21:23
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 - 21:48

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022»: Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεµιστοκλής Μουρτζανός για την «Αγιότητα και σύγχρονη πραγματικότητα»

Διαδώστε:
«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022»: Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεµιστοκλής Μουρτζανός για την «Αγιότητα και σύγχρονη πραγματικότητα»

Στο πλαίσιο των πολυήμερων εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου, προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, μίλησε ο Αιδεσιµολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεµιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών καί ∆ιαποντίων Νήσων, με θέμα: «Αγιότητα και σύγχρονη πραγματικότητα».

Ο π. Θεμιστοκλής με έναν υπέροχο κατηχητικό λόγο ανέλυσε μερικά χαρακτηριστικά αγίων της πίστης μας. “Οι άγιοι έχουν βαθιά πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό και στην πρόνοιά Του. Έχουν αγάπη και για τον Θεό και για τον άνθρωπο σε μια διάσταση σταυρική. Δεν είναι εκείνοι οι οποίοι αποσκοπούν στην καταξίωση στη ζωή τους, όχι ότι θέλουν να έχουν κακό όνομα, αλλά ισχύει γι’ αυτούς ο αποστολικός λόγος προς Κορινθίους (4,10-12): «ἡμεῖς μωροὶ διὰ Χριστόν, ὑμεῖς δὲ φρόνιμοι ἐν Χριστῷ· ἡμεῖς ἀσθενεῖς, ὑμεῖς δὲ ἰσχυροί· ὑμεῖς ἔνδοξοι, ἡμεῖς δὲ ἄτιμοι. ἄχρι τῆς ἄρτι ὥρας καὶ πεινῶμεν καὶ διψῶμεν καὶ γυμνητεύομεν καὶ κολαφιζόμεθα καὶ ἀστατοῦμεν καὶ κοπιῶμεν ἐργαζόμενοι ταῖς ἰδίαις χερσί· λοιδορούμενοι εὐλογοῦμεν, διωκόμενοι ἀνεχόμεθα»”.

Στη συνέχεια είπε: «Οι άγιοι είναι οι μεσολαβητές, με έναν Θεό παντοδύναμο, ελάχιστα όμως προσωπικό μας. Σήμερα λείπει ο Χριστός ως Θεάνθρωπος, ως οικείος, με αποτέλεσμα να αναζητούμε αγίους, όχι για να τους μιμηθούμε στον κόπο της αρετής, στη μετοχή τους στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι, στη σχέση τους με το Χριστό, αλλά για να βελτιώσουμε τη δική μας ζωή, να αντιμετωπίσουμε δοκιμασίες, να ζήσουμε συχνά νικημένοι από το φόβο του υπαρξιακού μηδενισμού, χωρίς προσδοκία ανάστασης. Γι’ αυτό και ενώ ζητούμε αγίους, δεν ζητούμε τη ζωή τους».

Σε άλλο σημείο τόνισε: “Οι άγιοι είναι απαραίτητοι ως τελικός σκοπός της ζωής του καθενός μας⸱ «ἐξελεξάμην παραρριπτεῖσθαι ἐν τῷ οἴκῳ τοῦ Θεοῦ μου μᾶλλον ἢ οἰκεῖν με ἐν σκηνώμασιν ἁμαρτωλῶν». (Ψαλμ. 83,11) Μια γωνιά του παραδείσου είναι ο σκοπός όλων μας. «Λίγο φως θέλω μόνο λίγο φως και θα γίνει το σκοτάδι ουρανός» λέει το άσμα. Αυτό το φως είναι για μας οι άγιοι. Ας μην λησμονούμε ότι πάντα οι άγιοι ήταν μειοψηφία. Δεν έκαναν θόρυβο, αλλά ζούσαν ως μικρή ζύμη, που όλο το φύραμα ζυμώνει σε ένα κόσμο που συνέχιζε ανύποπτος την πορεία της καθημερινότητας, την αμαρτία, τον θόρυβο της ισχύος, το φαίνεσθαι, το ψεύτικο. Αλλά στο τέλος νικά ο Χριστός και οι άγιοι, που γίνονται οι παρηγορητές όλων μας”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ο ομιλητής αναφέρθηκε στο βίο και στην πολιτεία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, λείψανου του οποίου φιλοξενεί ο Ιερός Ναός κατά τις πολυήμερες εορταστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, ομιλήτρια θα είναι η Γερόντισσα Θεοξένη, Ηγουμένη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χρυσοπηγής Χανίων και θέμα: «Αναζητώντας την ειρήνη σε έναν ανειρήνευτο κόσμο».

Στη συνέχεια, στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι», που γίνεται εντός του Ιερού Ναού, ο π. Θεμιστοκλής απάντησε στα ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο δια ζώσης ή διαδικτυακά στο YouTube: ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η 5η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Αναγνωστάκης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών.

Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Άγγελος Μιχαλόπουλος και Σταμάτης Βλάχος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων