14/10/2022 14/10/2022 Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, 13η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022” του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου στίς 7.00 τό απόγευμα σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητής ήταν ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Αντίπας, εκ του Ιβηριτικού Κελλίου Αγίας Άννης, Αγίου Όρους, με θέμα: “Εκκλησιαστικό φρόνημα, όρος σωτηρίας”. Ο π. Αντίπας στην αρχή της ομιλίας...
Ενορίες : ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,
14 Οκτωβρίου, 2022 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2022 - 21:52

”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022” – Ομιλία από τον Ιερομόναχο π. Αντίπα, εκ του Ιβηριτικού Κελλίου Αγίας Άννης, Αγίου Όρους

Διαδώστε:
”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022” – Ομιλία από τον Ιερομόναχο π. Αντίπα, εκ του Ιβηριτικού Κελλίου Αγίας Άννης, Αγίου Όρους

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, 13η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022” του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου στίς 7.00 τό απόγευμα σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητής ήταν ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Αντίπας, εκ του Ιβηριτικού Κελλίου Αγίας Άννης, Αγίου Όρους, με θέμα: “Εκκλησιαστικό φρόνημα, όρος σωτηρίας”.

Ο π. Αντίπας στην αρχή της ομιλίας του είπε: “Η Εκκλησία είναι το μυστικό σώμα του Χριστού. Κλήρος και λαός είμαστε Εκκλησία. Τον πρώτο λόγο στην Εκκλησία τον έχουν οι Ιεράρχες και το σύστημα της είναι το Συνοδικό. Ο Χριστός πού είναι η κεφαλή της Εκκλησίας θέλει να υπάρχει ενότητα των πιστών μέσα σ’ αυτήν”. 

“Για να υπάρχει ενότητα πρέπει όλοι να έχουμε γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα ή άλλως εκκλησιαστική συνείδηση”, υπογράμμισε ο ομιλητής. “Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία, να την αγαπούμε και να την υπακούμε. Η Εκκλησία είναι πάνω από όλα και όλους”.

Σε άλλο σημείο είπε χαρακτηριστικά: “Σύνθημά μας, «Εκκλησία ή θάνατος». Πολλοί όμως δεν έχουν εκκλησιαστική συνείδηση και δημιουργούν προβλήματα, δείχνοντας μάλιστα υπερβάλλοντα ζήλο να την κατευθύνουν. Οι κανόνες της εκκλησίας, είναι όπλα της και όχι του καθενός και ιδίως των λαϊκών. Ούτε επαφίεται στο τυχόντα η διόρθωση προβλημάτων στην Εκκλησία. Όλοι πρέπει να τηρούμε όλους τους κανόνες, κλήρος και λαός χωρίς να διαλέγουμε κάποιους απ’ αυτούς και να πυροβολούμε αυτούς που θεωρούμε παραβάτες τους”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Αντίπας τόνισε: “Οι σύγχρονοι Άγιοι μιλούν εν τέλει και βοηθούν τους χριστιανούς να έχουν γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, που είναι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι ιδιαίτερα σήμερα, με ενότητα μεταξύ των και με το Χριστό. ΟΆγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος μας προτρέπει έναν έναν χωριστά· «Τῆς ἑνώσεως φρόντιζε, ἧς οὐδὲν ἄμεινον» (Προς Πολύκαρπον, σ. 262). Φρόντιζε, δηλαδή, την ενότητα, από την οποία δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο. Ας τον ακούσουμε όλοι για τη σωτηρία μας πρωτίστως, για τη δόξα του Χριστού και για τη δόξα της αγίας Εκκλησίας Του”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” όπου ο π. Αντίπας απάντησε στα πολλά ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο δια ζώσης και διαδικτυακά.

Γνωστοποιούμε στους πιστούς ότι, η τίμια κάρα της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, θα παραμείνει στον Ιερό Ναό για ασπασμό από τους πιστούς, μέχρι και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Χριστόδουλος, Πνευματικός και Λειτουργός του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία» Χαλκιδικής και θέμα: “Έχει δυσεπίλυτα προβλήματα ο Θεός και εκζητεί τη βοήθειά μας”.

Η 13η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία λειτουργός και  ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος, εκ της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου Σιατίστης.

Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ. κ.Σπυρίδων Παπαγεωργίου και Απόστολος Ντέτσικας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων