21/10/2022 21/10/2022 Με τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, ιερά λείψανα του οποίου φιλοξενεί ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, άρχισε η 20η μέρα των απογευματινών ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022». Ακολούθησε η προγραμματισμένη ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Γέροντα Τύχωνα, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους. Θέμα της...
Ενορίες : ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,
21 Οκτωβρίου, 2022 - 21:25
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2022 - 21:26

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022: – Ομιλία του Γέροντα Τύχωνα, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους

Διαδώστε:
ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022: – Ομιλία του Γέροντα Τύχωνα, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους

Με τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, ιερά λείψανα του οποίου φιλοξενεί ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, άρχισε η 20η μέρα των απογευματινών ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022».


Ακολούθησε η προγραμματισμένη ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Γέροντα Τύχωνα, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους. Θέμα της ομιλίας ήταν: “Η εσωτερική πνευματική εργασία σύμφωνα με τον όσιο Ησύχιο τον Σιναΐτη και η εξ αυτής αληθινή πρόοδος και καταξίωσης του ανθρώπου”.

Ο Γέροντας Τύχων στην ομιλία του μεταξύ των άλλων είπε: “Νήψη είναι η έμπρακτη καθημερινή εφαρμογή και βίωση των αγίων εντολών του Κυρίου και η προσπάθεια να προσαρμόσουμε τη ζωή μας ακολουθώντας το παράδειγμα το οποίο μας έδωσε ο Κύριος με τον πλέον σαφή τρόπο με τον τέλειο βίο του πάνω στη γη. Ο όρος νήψη προσλαμβάνει στην πατερική θεολογία και την έννοια της οδού, του δρόμου στον οποίο βρίσκεται η δυνατότητα και οι κατάλληλες εκείνες πνευματικές προϋποθέσεις για την εξάσκηση και εφαρμογή κάθε αρετής και κάθε εντολής του Θεού.

Η κρυφή εσωτερική πνευματική εργασία της νήψεως, ο αόρατος πόλεμος ο οποίος διενεργείται και πραγματοποιείται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, αποτελεί το κύριο και σημαντικότερο έργο το οποίο έχει να επιτελέσει κάθε άνθρωπος στην επίγεια ζωή του.

Ένας τρόπος νήψεως είναι το να έχει κανείς την καρδιά του και να τη διατηρεί συνεχώς σε μία κατάσταση βαθιάς εσωτερικής σιωπής και με αυτό τον τρόπο να μένει ήσυχη από κάθε λογισμό, αποφεύγοντας κάθε ενασχόληση του νου με πράγματα και σκέψης του κόσμου τούτου, ώστε έτσι να μπορεί ελεύθερος ο νους του ανθρώπου από κάθε άλλη απασχόληση να αφιερώνεται στην εργασία της προσευχής”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γέροντας Τύχων είπε: “Η Φιλοκαλία, ως έμπρακτος έκφραση της διαχρονικής πνευματικής εμπειρίας της εκκλησίας του κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, αποτελεί το θεμέλιο και την απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε προσωπική και κοινωνική πρόοδο, ανάπτυξη και καταξίωση όλων των ψυχικών και σωματικών δυνατοτήτων και δυνάμεων του ανθρώπου”.

Μετά την ομιλία, οΓέροντας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των πιστών στοκαθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι”, που καθημερινώς γίνεται εντός του Ιερού Ναού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, ομιλητής θα είναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και θέμα: “Γεύσασθεκαίἴδετεὅτι χρηστός ὁ Κύριος (Ψαλμ. 33,9)”.

Η 20η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μάρκελλος Καμπάνης, από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και έψαλε πολυμελής βυζαντινός νέων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων