24/10/2023 25/10/2023 Κορυφώθηκαν οι κατηχητικές συνάξεις στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023» στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου της Ατττικής, το απόγευμα της Τρίτης 24 Οκτωβρίου 2023, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία ομιλία με ομιλητή τον Οσιολογιώτατο Μοναχό π. Χριστοφόρο Ιβηρίτη και θέμα: «Η μωρία του Σταυρού και η σοφία του κόσμου«, με...
Ενορίες : Ι.Ν. Αγίου Δημήτριου Ομωνύμου Δήμου Αττικής
24 Οκτωβρίου, 2023 - 21:13
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2023 - 0:34

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023» – 24η μέρα: Ομιλία με τον Μοναχό π. Χριστοφόρο Ιβηρίτη

Διαδώστε:
«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023» – 24η μέρα: Ομιλία με τον Μοναχό π. Χριστοφόρο Ιβηρίτη

Κορυφώθηκαν οι κατηχητικές συνάξεις στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023» στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου της Ατττικής, το απόγευμα της Τρίτης 24 Οκτωβρίου 2023, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία ομιλία με ομιλητή τον Οσιολογιώτατο Μοναχό π. Χριστοφόρο Ιβηρίτη και θέμα: «Η μωρία του Σταυρού και η σοφία του κόσμου«, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Ο ομιλητής στην αρχή της ομιλίας του είπε: «Κάθε Μεγάλη Παρασκευὴ και κατά τον εσπερινὸ της Αποκαθηλώσεως, ώρισε η Αγία Εκκλησία μας να αναγινώσκεται ο Απόστολος από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου: «Ὁ λόγος γὰρ ὁ τοῦ σταυροῦ τοῖς μὲν ἀπολλυμένοις μωρία ἐστί, τοῖς δὲ σωζομένοις ἡμῖν δύναμις Θεοῦ ἐστι». (Α’ Κορ. 18-33)»

Παρακολουθήστε την ομιλία του π. Χριστοφόρου Ιβηρίτη:

Στη συνέχεια ανεφερόμενος στη γνώση του Θεού ο ομιλήτης είπε: «Γνώση του Θεού σημαίνει προσωπική σχέση, γάμος πνευματικός με τον Θεό. Όχι μία διανοητική, εγκεφαλική διεργασία. Και αυτό προϋποθέτει την ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου αγάπη προς τον Θεό. Η επίγνωση και η συναίσθηση της αγνοίας και αδυναμίας μας και του πελάγους των αμαρτιών μας, μας οδηγεί στην ταπείνωση, τη συντριβή και την εκζήτηση του ελέους του Θεού».

«Μέσα από τον πόνο και τη θλίψη και μέσα από το σκότος της αγνωσίας και της απελπισίας νιώθει κανείς μια ακτίνα φωτός που καταυγάζει τα σκοτάδια και φέρνει παράκληση στην ψυχή του ταπεινού και απελπισμένου. Και μια χαρά που νικά τον θάνατο», υπογράμμισε ο π. Χριστοφόρος, και συνέχισε: «Ζει τη χαρά του Παραδείσου, απ’ αυτή τη ζωή. Ο Θεός δεν ανακαλύπτεται, αλλά αποκαλύπτεται στους καθαρούς τη καρδίᾳ και στους ταπεινούς που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και στη γνώση τους. Γιατί γνωρίζουν την άγνοιά τους και ζητούν τον φωτισμό του νου και της ψυχής τους».

Και κατέληξε: «Θείο δώρο η ταπείνωση ως ωριμότητα του πνεύματος. Σε κάνει να αγαπάς την αποκρυβὴ και τον θάνατο όπως ο ώριμος σπόρος θέλει να πεθάνει επειδή αγαπά τη ζωή, «ὁ φιλῶν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἀπολέσει αὐτήν, καὶ ὁ μισῶν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἐν τῷ κόσμῳ τούτῳ, εἰς ζωὴν αἰώνιον φυλάξει αὐτήν» Έτσι συμβαίνει και με τους ταπεινούς, περιφρονημένους για τον κόσμο, αγνώστους αγίους, οι οποίοι μίσησαν την ψυχή τους ἐν τῷ κόσμῳ, δηλ. τη ζωή αυτού του κόσμου, και αγάπησαν την ατιμία, την ανωνυμία, την εξαφάνιση, αυτοί που ζήτησαν το θάψιμο όπως ο σπόρος, για την αγάπη του Χριστού, θα φυλάξουν τη ψυχή τους στην αιώνια ζωή. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Άγιος Πορφύριος: “Να φύγω, να χαθώ, να μην υπάρχω”.»

Στη συνέχεια ακολούθησε το Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον π. Χριστόφορο Ιβηρίτη το οποίο μπορείτε να παρκακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο:

Να αναφερθεί ότι την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 6:30 το απόγευμα, στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος

Η 24η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μάρκελλος Καμπάνης, από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και έψαλε πολυμελής βυζαντινός νέων.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023'' 24η ΜΕΡΑ – Ομιλία με τον Οσιολογιώτατο Μοναχό π. Χριστοφόρο Ιβηρίτη.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων