18/10/2023 18/10/2023 Με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Γερμανό, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος, συνεχίστηκε η 17η ημέρα (Τρίτη 17 Οκτωβρίου), των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Θέμα της ομιλίας του ήταν: “Ο Όσιος Βησσαρίων ο μοναχός”.  Ο ομιλιτής αρχικά στην ομιλία του είπε: “Στην...
Ενορίες : Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου
18 Οκτωβρίου, 2023 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2023 - 9:20

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023»: Ομιλία για τον Όσιο Βησσαρίωνα από τον Ηγούμενο της Μονής Αγάθωνος π. Γερμανό

Διαδώστε:
«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023»: Ομιλία για τον Όσιο Βησσαρίωνα από τον Ηγούμενο της Μονής Αγάθωνος π. Γερμανό

Με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Γερμανό, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος, συνεχίστηκε η 17η ημέρα (Τρίτη 17 Οκτωβρίου), των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Θέμα της ομιλίας του ήταν: “Ο Όσιος Βησσαρίων ο μοναχός”.

Ο ομιλιτής αρχικά στην ομιλία του είπε: “Στην σημερινή μας σύναξη θα ασχοληθούμε με την αγιασμένοι μορφή του Οσίου Βησσαρίωνος και ειδικότερα με την διακονία του μέσα στην Εκκλησία του Χριστού σαν αληθινού μοναχού.

Είναι δύσκολη η οποιαδήποτε δική μου αναφορά στην μοναχική ιδιότητα του Οσίου, γιατί με πολύ επιμέλεια «ἔκρυπτε τά ἑαυτού». Παρότι ζούσε μέσα σε ένα προσκυνηματικό μοναστήρι, όπως είναι το μοναστήρι μας, δεν εμποδίζονταν από αυτό, στο να ζει σαν αληθινός μοναχός. Αισθανόμαστε το χρέος να καταστήσουμε γνωστά σε όλους, τα αθλήματα του Οσίου Βησσαριώνα. Για’ αυτό, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού και γνωρίζοντας την μικρότητά μας, παρουσιάζουμε την βιοτή του Οσίου που αποτελεί όντως «σημεῖων τοῦ οὐρανοῦ»”.

Στη συνέχεια ο π. Γερμανός είπε: “Επί σαράντα ολόκληρα χρόνια διακόνησε την Φθιωτική Εκκλησία, και όχι μόνον, διαμένοντας στο μοναστήρι μας και τελειώνοντας το ιερό του έργο, καταλείποντας σε όλους τους ανθρώπους μνήμη Αγίου, τριάντα δύο χρόνια από την αγιασμένοι θανή του και δέκα επτά χρόνια από την θαυμαστή ανακομιδή του, όπου ευρέθη το ιερό σκήνωμά του άφθαρτον, ευωδιάζον και αγιάζον όλη την χριστιανική οικουμένη”.

Σε άλλο σημείο τόνισε: “Χαρακτηρίστηκε ως ο Άγιος των πτωχών και των κατατρεγμένων. Των χηρών και των ορφανών. Ο Άγιος πατέρας όλων των ανθρώπων, που συναναστράφηκε και αγάπησε όλους τους ανθρώπους, μπαίνοντας μέσα στα σπίτια όλων των χριστιανών και μη, από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη.

Ο Άγιος της φιλανθρωπίας. Ο μεγάλος πνευματικός πατέρας, που κάτω από το πετραχήλι του έσκυψαν, κατά την πολυετή διακονία του, χιλιάδες χριστιανοί και εξομολογήθηκαν τα κρίματα τους και γαλήνεψαν τις ταραγμένες ψυχές τους”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Γερμανός είπε: “Πολλά γράφτηκαν και περισσότερα ειπώθηκαν για τη ζωή του Οσίου, την μεγάλη διακονία του στην Εκκλησία του Χριστού, και κυρίως για τα κατά την εκταφή του αγίου σκηνώματός του συμβάντα”.

Να σημειωθεί ότι, μετά την ομιλία ακολούθησε ο ασπασμός από τους πιστούς του «αέρα» του Οσίου Βησσαρίωνα, το οποίο κόμισε στον Ιερό Ναό ως ευλογία ο Γέροντας Γερμανός.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” εντός του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον π. Γερμανό και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.

Η 17η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Αιδεσιμώτατος Πρεσβύτερος π. Ιωάννης Παχλιαμπούρης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Πειραιώς.

Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ. κ. Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος και Παναγιώτης Κατσικονάρης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων