09/10/2023 09/10/2023 Δοξολογία με αφορμή την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα τελέστηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου στη Θεσσαλονίκη. Κλήρος και λαός στο τέλος της Δοξολογίας έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και τραγούδησαν το γνωστό εμβατήριο “Μακεδονία ξακουστή…”. Στο λόγο του ο Αρχιμανδρίτης π. Μακάριος, λόγω της σημερινής...
Ενορίες : Άγιος Φώτιος Θεσσαλονίκης
09 Οκτωβρίου, 2023 - 12:05
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2023 - 12:09

Δοξολογία για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα

Διαδώστε:
Δοξολογία για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα

Δοξολογία με αφορμή την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα τελέστηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου στη Θεσσαλονίκη.

Κλήρος και λαός στο τέλος της Δοξολογίας έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και τραγούδησαν το γνωστό εμβατήριο “Μακεδονία ξακουστή…”.

Στο λόγο του ο Αρχιμανδρίτης π. Μακάριος, λόγω της σημερινής άληστου μνήμης ημέρας δεν ανέλυσε την Ευαγγελική Περικοπή άλλα μίλησε περιεκτικά για τον ένδοξο αιματηρό αγώνα και τις ηρωικες μορφες των Επισκοπών Γερμανου Καραβαγγέλη  και Ιωακείμ του Γ, του Παύλου Μελά, του Ίωνα Δραγούμη, του Καπετάν Άγρα και Ράμναλη και άλλων πρωταγωνιστων του Μακεδονικού Αγώνα.

Η θυσία όλων αποτελεί φωτεινό φαρο μνήμης για τις επερχόμενες γενεές, τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στους αγώνες, που έδωσαν ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β’ Χρυσοφακης και ο άξιος διάδοχος του Μητροπολίτη Γέροντα κ. Άνθιμου για της Μακεδονίας μας.

Κλείνοντας επανελαbε ένα απόσπασμα του λογού του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου σε επίσκεψή του στη Μακεδονία: “ότι κάλο είναι από καιρό εις καιρόν να επισκεπτόμεθα την ευλογημένη γη της Μακεδονίας και να προσέχουμε που πατάμε, γιατί τα ιερα χώματα της είναι ποτισμένα με το αίμα ηρώων και Αγίων.

Ακολούθησε ο Αγιασμός των ενοριακών δραστηριοτήτων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων