26/03/2023 02/04/2023 Την Δ’ Κυριακή των Νηστειών του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος, 26 Μαρτίου 2023, τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον ενοριακό Ιερό Nαό της Ευαγγελιστρίας Πρόνοιας Ναυπλίου από ιερείς του Ναυπλίου. Στη συνέχεια ακολούθησε το κήρυγμα από τον Ιερομόναχο Λεόντιο Ξηνταρόπουλο με θέμα: «Η αρετή της διάκρισης κατά τον Όσιο Ιωάννη της Κλίμακος». Πάνω από τον ιστορικό...
Ενορίες : Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου
26 Μαρτίου, 2023 - 19:08
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2023 - 23:15

Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Nαό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

Διαδώστε:
Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Nαό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

Την Δ’ Κυριακή των Νηστειών του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος, 26 Μαρτίου 2023, τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον ενοριακό Ιερό Nαό της Ευαγγελιστρίας Πρόνοιας Ναυπλίου από ιερείς του Ναυπλίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε το κήρυγμα από τον Ιερομόναχο Λεόντιο Ξηνταρόπουλο με θέμα: «Η αρετή της διάκρισης κατά τον Όσιο Ιωάννη της Κλίμακος».

Πάνω από τον ιστορικό συνοικισμό της Πρόνοιας, ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας ορθώνεται στο ψηλότερο σημείο, σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία με μεγάλη αυλή και με θέα σε όλη την πόλη του Ναυπλίου και τη θάλασσα, ως και το Άργος.

Ο Ναός είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρέπει δε να έχει αναδομηθεί εξολοκλήρου ή επεκταθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από την αρχική του μορφή. Ο σημερινός Ιερός Ναός έχει ανεγερθεί εκ βάθρων το έτος 1975, χωρίς να αλλοιωθεί η προηγούμενη μορφή του.

Η όλη δομή του Ιερού Ναού και των πλησίον αυτού οικοδομημάτων, μας φανερώνουν πως κάποτε ήταν μικρό μοναστήρι.

Στην βορεινή πλευρά του Ιερού Ναού, έχει κατασκευασθεί βαπτιστήριο από μάρμαρο, για να βαπτίζονται οι μεγάλοι στην ηλικία και κυρίως αλλοδαποί. Στην νότια πλευρά του Ιερού Ναού υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου και δίπλα ακριβώς μία αίθουσα, με την οποία το εκκλησάκι αποτελεί ενιαίο χώρο και στην οποία υπάρχει συλλογή ιστορικών αντικειμένων.

Παραπλεύρως του παρεκκλησίου υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες, που χρησιμοποιούνται ως πνευματικό κέντρο της Ενορίας.

Παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της 25ης Μαρτίου, η εκκλησία πανηγυρίζει με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, αφού γίνεται και η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, στην οποία παρευρίσκονται θρησκευτικοί και πολιτικοί φορείς της πόλης. Μετά την περιφορά της εικόνας, το βράδυ ψάλλεται η Ιερά Παράκληση της Παναγίας και τελείται Αγρυπνία. Ανήμερα της γιορτής, τελείται Θεία Λειτουργία.

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας στο Ναύπλιο διανέμει καθημερινά φαγητό σε 140-160 άπορους της πόλης, ενώ δέχεται δωρεές σε τρόφιμα και ρουχισμό. Είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση. Εφημέριος του ναού είναι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος.

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων