01/11/2023 01/11/2023 Ένα πλούσιο πρόγραμμα επετειακών και εορταστικών εκδηλώσεων, πνευματικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, μουσικού και αθλητικού περιεχομένου πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 150 ετών (1873 -2023) από τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Φουρφουρά της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, η Ενορία...
Ενορίες : Αγίου Γεωργίου Φουρφουρά Ρεθύμνου
01 Νοεμβρίου, 2023 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2023 - 18:16

Εκδηλώσεις “Ιωβηλαίον 150ετηρίδος” Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Φουρφουρά Ρεθύμνου

Διαδώστε:
Εκδηλώσεις “Ιωβηλαίον 150ετηρίδος” Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Φουρφουρά Ρεθύμνου

Ένα πλούσιο πρόγραμμα επετειακών και εορταστικών εκδηλώσεων, πνευματικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, μουσικού και αθλητικού περιεχομένου πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 150 ετών (1873 -2023) από τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Φουρφουρά της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, η Ενορία Αγίου Γεωργίου Φουρφουρά, ο Δήμος Αμαρίου, οι εκπαιδευτικές μονάδες και όλοι οι Φορείς και οι Σύλλογοι του Φουρφουρά.

Την πρώτη ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων, Κυριακή 29 Οκτωβρίου, η καμπάνα του Άη Γιώργη σήμανε τον Εσπερινό και ταυτόχρονα την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων. Το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ στις 17:00 πραγμαοτποιήθηκαν τα εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφικού, αρχειακού υλικού και κειμηλίων στο ενοριακό κέντρο, κάτω από τον Ιερό Ναό.

Τη δεύτερη ημέρα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον π. Μανώλη Διαμαντάκη και στη συνέχεια έφτασαν οι πιο μικροί προσκυνητές. Στις 10:00 και στις 11:00 ομάδες μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους αρχικά προσκύνησαν στο ναό, άκουσαν για την μακρόχρονη ιστορία του, έλαβαν ως ευλογία μια μικρή επετειακή εικονίτσα του Αγίου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Έκθεση. Στις 16:00-18:00 ήταν ανοιχρή η έκθεση. Στις 17:00 τελέστηκε Εσπερινός και Ιερά Παράκληση Αγίου Γεωργίου.

Την τρίτη ημέρα, Τρίτη 31 Οκτωβρίου, το πρωϊ τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον π. Κυριάκο Κατσαντώνη, και στη συνέχεια έφτασαν στο ναό διαδοχικά δύο ομάδες με μαθητές του Γυμνασίου Φουρφουρά συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους. Αρχικά προσκύνησαν στο ναό, άκουσαν για την ιστορία του και έκαναν τις δικές τους ερωτήσεις. Έλαβαν ως ευλογία μια μικρή επετειακή εικονίτσα του Αγίου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Έκθεση. Ξεναγήθηκαν και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους έγινε μια όμορφη αναδρομή και συζήτηση. Από τις 16:00 έως τις 18:00 η έκθεση ήταν ανοιχτή.

Στις 17:00 ψάλθηκε ο Εσπερινός και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα με θέμα: “Ο Άγιος Γεώργιος ως κέντρο της ζωής των Φουρφουριανών. Στοιχεία από την ανοικοδόμηση, τη διαχείριση, τη ζωή και την προσφορά του Ιερού Ναού. Ο Φουρφουράς μεσα από τα αρχεία της Ενορίας”, στο Πολιτιστικό Κοινωνικό Κέντρο «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ». Εισηγητές ήταν ο Στέφανος Σημαντήρας, Φιλόλογος, πρώην Δήμαρχος
και ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος Παντελεήμων Διαμαντάκης.

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση παρουσιάστηκε το βίντεο των εκδηλώσεων του Ιωβηλαίου που επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Φύτρος.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Παντελεήμων καλωσόρισε τον Δήμαρχο Παντελή Μουρτζανό, τους δημοτικούς σύμβουλους, τους Προέδρους και όλους τους παρευρισκόμενους που κατέκλυσαν την αίθουσα και μίλησε εισαγωγικά για το θέμα παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την ερευνητική ενασχόληση του φιλόλογου και πρώην δημάρχου Στεφάνου Σημαντήρα με τα αρχειακά κείμενα της Ενορίας, στον οποίο και έδωσε το λόγο.

Ο κ. Σημαντήρας με τρόπο παραστατικό και λόγο γλαφυρό παρουσίασε επιλεκτικά κείμενα που αναφέρονταν στην ανοικοδόμηση του ναού αλλά και στη ζωή του χωριού όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από τις σχολαστικές καταγραφές του μακαριστού Ιερέως π. Δημητρίου Δεβεράκη, που ως κέντρο της είχε τον Άη Γιώργη.

Την τέταρτη ημέρα, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, Στις 9πμ πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από ομάδα μαθητών Λυκείου Φουρφουρά. Από τις 16:00 έως τις 18:00 η έκθεση ήταν ανοιχτή. Στις 17:00 ψάλθηκε ο Εσπερινός. Στις 18:30 διοργανώθηκε μουσική εκδήλωση από την χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών υπο την διεύθυνση του κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, Άρχοντος Μαϊστορος της ΜτΧΕ, στο Πολιτιστικό Κοινωνικό Κέντρο «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ».

Πρόγραμμα επόμενων εκδηλώσεων:

  • Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

7.00π.μ Όρθρος, Θεία Λειτουργία
5.00μ.μ Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη
π. Αθανασίου Καραχάλιου, Πρωτοσυγκέλλου Ι. Μητροπόλεως
Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.
Λιτάνευση Ιεράς Εικόνος και Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου.
Δέηση στην κεντρική πλατεία, Ευλόγηση των Άρτων, Κήρυγμα.

  • Παρασκευή 3 Νοεμβρίου

7.00π.μ Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου καισυλλειτουργούντων των 11 κληρικών του Φουρφουρά.
Κτητορικό Μνημόσυνο.
Απόδοση τιμητικής διάκρισης.
Επετειακή ομιλία από τον Αιδεσ. Πρωτ. Παντελεήμονα Διαμαντάκη και τον Ιερ. Προϊστάμενο του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγ. Γεωργίου Φουρφουρά.

11.30μ Καφές, Εόρτιο γεύμα, Απαγγελία Μαντινάδων για τον Άη Γιώργη,
Μουσική παραδοσιακή εκδήλωση από τοπικούς καλλιτέχνες
Χορός από το χορευτικό συγκρότημα «Γεωργιλαδάκη».
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ (έναντι Γηπέδου)

  • Σάββατο 4 Νοεμβρίου

7.00π.μ Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
10.00π.μ Αθλήματα, Αθλοπαιδιές, Απονομές.
ΛΥΚΕΙΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ (Γήπεδο 5Χ5)
4.30μ.μ Εσπερινός

  • Κυριακή 5 Νοεμβρίου

7.00π.μ Όρθρος, Θεία Λειτουργία
6.00μ.μ Προβολή ταινίας «Ο άνθρωπος του Θεού».
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων