19/11/2023 19/11/2023 Εκδήλωση- αφιέρωμα στον Άγιο Κωνσταντίνο του Υδραίου, Πολιούχο του νησιού της Ύδρας, πραγματοποιήθηκε χθες, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» . Την εκδήλωση πλαισίωσαν τα τμήματα του χορού του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου υπό την ευθύνη του χοροδιδασκάλου κ. Γιώργου Γκολέμη ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση....
Ενορίες : Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
19 Νοεμβρίου, 2023 - 16:31
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2023 - 16:26

Εκδήλωση – αφιέρωμα: «Στα βήματα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου»

Διαδώστε:
Εκδήλωση – αφιέρωμα: «Στα βήματα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου»

Εκδήλωση- αφιέρωμα στον Άγιο Κωνσταντίνο του Υδραίου, Πολιούχο του νησιού της Ύδρας, πραγματοποιήθηκε χθες, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» .

Την εκδήλωση πλαισίωσαν τα τμήματα του χορού του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου υπό την ευθύνη του χοροδιδασκάλου κ. Γιώργου Γκολέμη ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Για τον βίο του Αγίου Μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Νεκτάριος Δαρδανός. Εφραίμ, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης και ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Θεόδωρος Μουστακαρίας.

Η εορτή του νεομάρτυρα Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στις 14 Νοεμβρίου, αποτελεί διαχρονική αφορμή συνάθροισης των Υδραίων στην πόλη του Πειραιά, με την οποία έχουν παραδοσιακά συνδεθεί. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με την μουσικοχορευτική παρουσίαση από τα χορευτικά τμήματα του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Αρχιμανδρίτης π. Ο Νεκτάριος Δαρδανός , σημείωσε ότι οι νεομάρτυρες ήταν άγιοι που έδρασαν κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821 και πολύ πριν από αυτήν, δίνοντας το αίμα τους πρωτίστως για τον Χριστό αλλά και για την Ελλάδα. Είναι οι προάγγελοι της αναστάσεως του γένους που πότισαν με τη θυσία τους το δέντρο της ελευθερίας

Ένας τέτοιος μεγάλος νεομάρτυρας είναι και ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος που γεννήθηκε το 1770 σε μία δύσκολη περίοδο λόγω των ορλοφικών, στο νησί της Ύδρας.

Ο π. Ο Νεκτάριος παρουσίασε τα πιο σημαντικά στοιχεία του βίου του Αγίου και περιγράφει την πορεία του από την Ύδρα στη Ρόδο, όπου και αλλαξοπίστησε, τη μετάνοιά του, το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη όπου παίρνει την ευχή του Αγίου Γρηγορίου του Ε’, στη συνέχεια το ταξίδι του. στο Άγιο Όρος όπου γίνεται μοναχός και συνδέεται με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, που τον προετοίμασε για το μαρτύριο και την ομολογία, φθάνοντας στα βασανιστήρια και το μαρτυρικό του θάνατο στη Ρόδο το 1800.

Τα μυρίπνοα λείψανα του βρίσκονται στην Ύδρα, επιτελώντας μέχρι σήμερα πολλά θαύματα και ο βίος του εμπνέει και συγκινεί, αποτελώντας πρότυπο θάρρους, τόλμης και αγιότητας.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Ο Γεώργιος Κουκουδάκης τόνισε ότι ο Άγιος υπήρξε προάγγελος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και της μάχης που έδωσαν οι Υδραίοι για να παραδώσουν ελεύθερη την Ελλάδα, σημειώνοντας ιδιαίτερα την κοινή πορεία που έχουν χαράξει η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός. Ο Άγιος πολέμησε για την ελευθερία με την αφοσίωση του, την μετάνοιά του, τον αγώνα και τη θυσία του, κι έδειξε τον δρόμο.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ χαρακτήρισε την παρουσίαση ένα όμορφο πνευματικό ταξίδι στα βήματα του Αγίου Κωνσταντίνου. Επισημαίνουμε ότι η πίστη κράτησε ελεύθερο το έθνος και χωρίς αυτήν, σε τόσους αιώνες σκλαβιάς, θα είχε εξαφανιστεί.

Ευχαρίστησε τέλος ιδιαίτερα τα νέα παιδιά του Ομίλου, που κρατούν στο αρτοφόριο της καρδιάς τους ότι έχουμε ιερό και όσιο, την παράδοση μας και την ελληνικότητα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων