25/01/2023 04/02/2023 Μία διαφορετική δραστηριότητα, που προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, είναι τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια. Ξεκίνησαν το 2015, για να προστεθούν στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία του λαού του Θεού. Η γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας, η ορθόδοξη κατήχηση, η εκκλησιατική ιστορία, η εκκλησιαστική γλωσσομάθεια, το...
Ενορίες : Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
25 Ιανουαρίου, 2023 - 21:57
Τελευταία ενημέρωση: 04/02/2023 - 23:15

«EΝΟΡΙΑ εν δράσει»: Έρχονται τρία νέα επιμορφωτικά σεμινάρια

Διαδώστε:
«EΝΟΡΙΑ εν δράσει»: Έρχονται τρία νέα επιμορφωτικά σεμινάρια

Μία διαφορετική δραστηριότητα, που προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, είναι τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια.

Ξεκίνησαν το 2015, για να προστεθούν στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία του λαού του Θεού.

Η γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας, η ορθόδοξη κατήχηση, η εκκλησιατική ιστορία, η εκκλησιαστική γλωσσομάθεια, το περιβάλλον, το αρχαίο θέατρο, Ποιμαντική της ναυτιλίας, Διοίκηση και Ηγεσία, Τεχνητή Νοημοσύνη σε καιρούς Α-νοησίας, Γνωριμία με την ελληνική μου ταυτότητα, Βασικά μαθήματα αγιογραφίας, Πατερικός λόγος, Ιστορία της Μικράς Ασίας, Μεγαλώνοντας έναν …άγιο είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους αναπτύχθηκαν τα Σεμινάρια στο διάστημα 2015 – 2022.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» διοργανώθηκαν και 2 σεμινάρια που απευθύνονταν σε μουσικούς και αφορούσαν την Διεύθυνση Χορωδίας, υπό τον αείμνηστο Δημήτριο Κανάρη.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία 35 Επιμορφωτικά Σεμινάρια.

Μετά το πέρας των Σεμιναρίων, σε ειδική τελετή, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν Ενθύμιο Συμμετοχής και όσοι από τους συμμετέχοντες έχουν παρακολουθήσει το 80% των μαθημάτων, λαμβάνουν σχετική Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Ο κύκλος των Σεμιναρίων, δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί, χωρίς την δημιουργική και σταθερή συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς. Μία συνεργασία που κρατάει πολλά χρόνια, με τον Σύνδεσμο να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε πλειάδα δραστηριοτήτων.

3 Επιμορφωτικά Σεμινάρια τη φετινή χρονιά

Τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθούν τρία Σεμινάρια, διάρκειας επτά εβδομάδων.

1. «Τσούρμα, καραβοκύρηδες και ταρσανάδες». Η συγκεκριμένη παρουσίαση εστιάζει στο πώς η θάλασσα αποτέλεσε το συστατικό διαμόρφωσης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας.

2. «Οικογένεια σε διάλογο». Στόχος του Σεμιναρίου πώς θα σταθούμε στους πειρασμούς και τις προκλήσεις του σήμερα που ταλανίζουν την οικογένεια.

3. «Θεολογική προσέγγιση Δεσποτικών εορτών». Οι εορτές που αφορούν στο πρόσωπο του Κυρίου και βοηθούν τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει την αξία του και να ακολουθήσει τον σωστό δρόμο που οδηγεί στή ζωή.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ένα ταξίδι στη ναυτοσύνη των Ελλήνων

«Τσούρμα, καραβοκύρηδες και ταρσανάδες»

«Χρειάζονται τρία έτη για να ναυπηγηθεί ένα πλοίο και ​​​τριακόσια για να δημιουργηθεί ένας ναύτης»

Η ναυτοσύνη των Ελλήνων καταγράφηκε ήδη από το λυκαυγές της ανθρωπότητας και έκτοτε συνέχισε μια αδιάκοπη, ανεξάντλητη πορεία μέχρι σήμερα. Οι Έλληνες μπορεί να ζούσαν στη στεριά είχαν όμως πάντα την προσοχή τους στραμμένη στη θάλασσα. Η συγκεκριμένη παρουσίαση εστιάζει στο πώς η θάλασσα αποτέλεσε το συστατικό διαμόρφωσης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κάθε Δευτέρα 6.00 – 8.00 μ.μ.

• Έναρξη 13 Φεβρουαρίου 2023.

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Στέφανος Μίλεσης, Συγγραφέας, MSc Διοίκηση Επιχειρήσεων Birmingham University.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

• 13/2: Η πυραμίδα ιεράρχησης αναγκών, η εξελικτική πορεία προς τη θάλασσα, οι ήρωες της στεριάς και η σημασία της Αργοναυτικής εκστρατείας, η Ομηρική Ιλιάδα και Οδύσσεια, ο ναυτικός εποικισμός.

• 20/2: Στα χρόνια της κλασσικής αρχαιότητας, από τις ρωμαϊκές γαλέρες στους βυζαντινούς δρόμωνες, Βυζάντιο η αυτοκρατορία που ανέπνεε από τη θάλασσα, τα πλοία της Καινής διαθήκης, τουρκοκρατία.

• 6/3: Οι έμποροι που έγιναν ναυμάχοι, η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, η ραγιάδικη σημαία, η εκπαίδευση των μικρών ναυτόπουλων, η ζωή των Ελλήνων στα πλοία, οι διαφορές μεταξύ ξένων και Ελλήνων ναυτικών, η σερμαγιά και τα μερίδια.

• 13/3: Ο εμπορικός στόλος των νησιών, η περίπτωση της Ύδρας, τρόπος δράσης ελληνικών πληρωμάτων, η ναυτοσύνη εφευρίσκει τρόπους, πυρπολικό το υπερόπλο του αγώνα.

• 20/3: Από τα ιστία στον ατμό, η θάλασσα ως δρόμος ανάπτυξης, η μεγάλη μετανάστευση, το ταξίδι του «Ναύαρχου Μιαούλη» στις Η.Π.Α., το εμπορικόναυτικό ως «τέταρτο όπλο», κατορθώματα εμπορικών πλοίων και πληρωμάτων στους εθνικούς αγώνες.

• 27/3: Οι άγνωστες ιστορίες των ελληνικών εμπορικών πλοίων «Όρος Κύθνος» (1933), «Αγαλλιανή» (1934), «Πόπη» (1934), «Ελένη Εμπειρίκου» (1935), «Στυλιανή» (1936), «Υδράκι» (1937), οι αφανείς ήρωες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η εκτέλεση του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Πηλεύς», η μεταπολεμική ανόρθωση.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τρόποι επικοινωνίας των μελών της οικογένειας

«Οικογένεια σε διάλογο»

Σε αυτόν τον νέο κύκλο συναντήσεων θα συζητήσουμε για την οικογένεια και τους ρόλους των μελών της. Θα προβληματιστούμε και θα αναζητήσουμε, όχι κάποιες τυπικές λύσεις, αλλά μονοπάτια και δρόμους που θα τα περπατήσουμε με τη βοήθεια της αγάπης του Χριστού. Προβλήματα και εμπόδια υπήρξαν και θα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι εμείς πώς θα σταθούμε στους πειρασμούς και τις προκλήσεις του σήμερα που ταλανίζουν την οικογένεια.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κάθε Τρίτη 6.00 – 8.00 μ.μ.

• Έναρξη 21 Φεβρουαρίου 2023

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: π. Σπυρίδων Σκουτής.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

• 21/2: Περπατώντας το δρόμο της συζυγίας προς τον Παράδεισο.

• 28/2: Οι ρόλοι του άνδρα μέσα στη ζωή της οικογένειας.

• 7/3: Οι ρόλοι της γυναίκας μέσα στη ζωή της οικογένειας.

• 14/3: Πνευματική ζωή μέσα στην οικογένεια.

• 21/3: Η Οικογένεια ανάμεσα στον συγγενικό και τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο.

• 28/3: Τρόποι συνάντησης με τα παιδιά μας σήμερα.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ορθόδοξη Κατήχηση

«Θεολογική προσέγγιση Δεσποτικών Εορτών»

Οι εορτές που αφορούν στο πρόσωπο του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος Ημών Ιησού Χριστού, οι λεγόμενες Δεσποτικές εορτές, αφορούν μεγάλα κοσμοσωτήρια γεγονότα της επί γης ζωής του θεανθρώπου και φανερώνουν το σχέδιο της Θείας Οικονομίας. Όλες δηλαδή εκείνες τις ενέργειες που έκανε ο Θεός για να σώσει τον κόσμο και τον άνθρωπο από τη φθορά, την αμαρτία, το διάβολο, τον θάνατο.

Σε κάθε μία από αυτές, εντοπίζουμε μεγάλες θεολογικές αλήθειες τεράστιας αξίας, που βοηθούν τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει την αξία του και να ακολουθήσει το σωστό δρόμο που οδηγεί στη ζωή.

Αυτές τις εορτές μας καλεί η αγία μας Εκκλησία, όχι απλά να τις εορτάσουμε ως κάποιες έστω ξεχωριστές και μεγάλες ημέρες, αλλά να τις βιώσουμε στην πληρότητά τους ως γεύση και αρραβώνα της βασιλείας των ουρανών.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κάθε Τετάρτη 6.00 – 8.00 μ.μ.

• Έναρξη 15 Φεβρουαρίου 2023.

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος, Θεολόγος, Ιεροκήρυκας.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

• 22/2: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

• 29/2: Η Γέννηση του Χριστού.

• 1/3: Τα Θεοφάνεια.

• 8/3: Η Μεταμόρφωση του Χριστού.

• 15/3: Τα πάθη του Χριστού.

• 22/3: Η Ανάσταση του Χριστού.

• 29/3: Η Θεία Ανάληψη.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:

Αίθουσα εκδηλώσεων Πνευματικού Κέντρου Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (Βούλγαρη 50Γ, όπισθεν του Ιερού Ναού).

Μετά την ολοκλήρωση των Σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες θα λάβουν ξεχωριστή ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ για όποιο από τα Σεμινάρια παρακολουθήσουν.

Τα Σεμινάρια είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία προσώπων και δεν θα μεταδίδονται μέσω διαδικτύου.

Εγγραφές και Δηλώσεις Συμμετοχής:

Στο Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (όπισθεν του Ιερού Ναού) και στο [email protected]

Τηλέφωνα επικοινωνίας· 2104125619 και 2104135224, Fax: 2104178947.

Ηλεκτρονικές Δηλώσεις Συμμετοχής: goo.gl/CKGH3K

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων