19/06/2022 20/06/2022 Ο καθαγιασμός και η ενθρόνιση πιστού αντιγράφου της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαχαιριωτίσσης (Παναγίας του Μαχαιρά) τελέστηκαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καλλιθέας. Της Ευγενίας Δίτσα Με αφορμή την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού ενός εκ των μεγαλύτερων δήμων της Αθήνας, σήμερα,...
Ενορίες : Αγίων Πάντων Καλλιθέας
19 Ιουνίου, 2022 - 11:21
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2022 - 1:32

Ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Μαχαιριωτίσσης κατά την πανήγυρη των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα

Διαδώστε:
Ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Μαχαιριωτίσσης κατά την πανήγυρη των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα

Ο καθαγιασμός και η ενθρόνιση πιστού αντιγράφου της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαχαιριωτίσσης (Παναγίας του Μαχαιρά) τελέστηκαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καλλιθέας.

Της Ευγενίας Δίτσα

Με αφορμή την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού ενός εκ των μεγαλύτερων δήμων της Αθήνας, σήμερα, Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, των Αγίων Πάντων, τελέστηκε Δισαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου.

Πριν την ενθρόνιση του αντιγράφου της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Μαχαιριωτίσσης, που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά στην Κύπρο, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Μαχαιριώτης, που είναι προϊστάμενος του ναού, μίλησε για την Ιερά Εικόνα, την θαυμαστή εύρεσή της από δύο μοναχούς, που έγιναν και οι πρώτοι κτήτορες της Μονής, το πώς εκλάπη το μαχαιράκι, με το οποίο καθάρισαν το σπήλαιο όπου βρέθηκε η εικόνα, από κάποιον Άγγλο αξιωματικό σε μία από τις πολλές έρευνες που γίνονταν για να βρουν τον Γρηγόρη Αυξεντίου, αλλά και το πώς η εικόνα παρέμεινε άφλεκτος παρά τις τρεις πυρκαγιές! Το προαναφερθέν μαχαιράκι, που έδωσε και την επωνυμία στην εικόνα, υπεδείχθη στους μοναχούς από την ίδια την Θεοτόκο! (Από το 3:20:00 και μετά όλη η ιστορία)

Όσον αφορά την εορτή των Αγίων Πάντων, τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος χαρακτήρισε την εορτή ως μια από τις σπουδαιότερες της χριστιανοσύνης, καθώς, όπως είπε, α) είναι αναρίθμητοι οι άγιοι που τιμούμε, β) υπάρχει ποικιλία στην κοινωνική και μορφωτική τους τάξη, γ) υπέστησαν βαρύτατα μαρτύρια, δ) θυσιάστηκαν για τα μελλοντικά αγαθά (της βασιλείας των Ουρανών) και ε) παρακαλούσαν τον Θεό να συγχωρέσει τους βασανιστές τους.

 

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής των Αγίων Πάντων

Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε χθες το απόγευμα, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης 18 Ιουν, 8.47 μ.μ.. Στην ακολουθία, πέραν των ιερέων του ναού, συμμετείχαν κληρικοί σχεδόν από όλους τους ιερούς ναούς της Καλλιθέας.

Βίντεο από το χορευτικό της Νεότητας, που κάθε χρόνο παρουσιάζει χορούς από άλλα μέρη της Ελλάδας στο πανηγύρι του Ναού.

Η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος

Το απόγευμα της κυριώνυμου ημέρας της εορτής τελέστηκε ο μεθέορτος εσπερινός, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων Πάντων στους δρόμους της Καλλιθέας.

Άμα τη επιστροφή της Ιεράς Εικόνος στον Ιερό Ναό, εψάλη η καθιερωμένη ιερά παράκληση προς τους Αγίους Πάντες, κατά την οποία προεξήρχε ο Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Ανάργυρος Σιγάλας, εφημέριος του Ναού και υπεύθυνος νεότητος. Κατά την παράκληση μνημονεύθηκαν χιλιάδες ονόματα Αγίων κατά το έθος που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στον Ιερό Ναό.

Όλες οι ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά με υπότιτλους (για τους κωφούς αδελφούς μας) σε πραγματικό χρόνο από το κανάλι του Ιερού Ναού “Metalipsis” στο youtube.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων