23/09/2020 23/09/2020 Με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου άρχισε και φέτος, όπως κάθε χρόνο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Νικαίας, το εορταστικό τριήμερο με την ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Το Ιερό εικόνισμα της Κυρίας Θεοτόκου της Μυρτιδιώτισσας με πολλούς κόπους και αγώνες έφτασε στην μητέρα...
Ενορίες : Αγίου Νικολάου Νικαίας
23 Σεπτεμβρίου, 2020 - 12:40
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2020 - 11:47

Εορταστικό τριήμερο στον Άγιο Νικόλαο Νίκαιας για την Μυρτιδιώτισσα

Διαδώστε:
Εορταστικό τριήμερο στον Άγιο Νικόλαο Νίκαιας για την Μυρτιδιώτισσα

Με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου άρχισε και φέτος, όπως κάθε χρόνο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Νικαίας, το εορταστικό τριήμερο με την ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Το Ιερό εικόνισμα της Κυρίας Θεοτόκου της Μυρτιδιώτισσας με πολλούς κόπους και αγώνες έφτασε στην μητέρα Ελλάδα από την Αγιοτόκο Μικρά Ασία μεταξύ 1922-1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών από την Μοναχή Κασσιανή. Το προσφυγικό σπιτάκι της Γερόντισσας, μάλιστα, υπάρχει έως σήμερα επί της οδού Βοσπόρου πίσω από το Ναό του Αγίου Νικολάου.

Το Ιερό εικόνισμα της Παναγίας ήταν αφιέρωμα των Κυθηρίων Ελλήνων, που ως έμποροι ζούσαν και δραστηριοποιούνταν σε προάστιο της Σμύρνης.

Υπάρχει η προφορική παράδοση πως οι Τσιριγώτες της Σμύρνης όταν γιόρταζαν την χάρη της Μυρτιδιώτισσας, δεν άφηναν το ιερό εικόνισμα να το λιτανεύουν και να το ακουμπούν οι Ορθόδοξοι Έλληνες που ” δια τον φόβον των μουσουλμάνων ” έκαναν περιτομή έστω και ψεύτικα, για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων