29/10/2022 29/10/2022 Ξεκινούν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 στη Νιγρίτα Σερρών, οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις με αφορμή την Πανήγυρη της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου αλλά και του Ιερού εικονίσματος της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής. Το πρόγραμμα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 7.30 μ.μ. Μεταφορά του Ιερού Εικονίσματος της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής...
Ενορίες : Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης
29 Οκτωβρίου, 2022 - 19:17
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2022 - 18:31

Εορτή του Ιερού Εικονίσματος της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής

Διαδώστε:
Εορτή του Ιερού Εικονίσματος της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής

Ξεκινούν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 στη Νιγρίτα Σερρών, οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις με αφορμή την Πανήγυρη της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου αλλά και του Ιερού εικονίσματος της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής.

Το πρόγραμμα

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

7.30 μ.μ. Μεταφορά του Ιερού Εικονίσματος της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής από το Ιερό Παρεκκλήσιό της στο κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης.

Έναρξη Αγιορείτικης Αγρυπνίας

Εσπερινός, Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, με την ευκαιρία της εορτής της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου αλλά και της επετείου 16 χρόνων από την κατάθεση του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου στον Ιερό Ναό. Στην Ιερά Αγρυπνία θα ψάλλουν βυζαντινοί χοροί ιεροψαλτών. Ο δεξιός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Χρυσοβαλάντη Ιωαννίδη και ο αριστερός του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Ζαρκαντζά.

Κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας θα τεθεί σε προσκύνηση η λειψανοθήκη που εμπεριέχει το ιερό λείψανο της χειρός του Αγίου Γεωργίου που υπάρχει στο Ναό.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

5 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία

5 μ.μ. Εσπερινός και Αγιασμός

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

5.30 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία για την εορτή του Θεομητορικού Εικονίσματος της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 Παναγίας Ελεούσας της Νιγριτινής

7.30 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Επιστροφή του Ιερού Εικονίσματος της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής στο Ιερό Παρεκκλήσιό της.

Το  Ιερό Θεομητορικό εικόνισμα της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης είναι έργο Παλαιολόγιας εποχής. Κατά παράδοση τόσο τοπική όσο και της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους βρισκόταν στην περιοχή της Νιγρίτης. Η ακριβής θέση της μας είναι άγνωστη. Το προσωνύμιο που φέρει στην Ιερά Μονή Φιλοθέου “Νιγριτινή“, μας δημιουργεί την σιγουριά ότι η εικόνα αυτή βρισκόταν περιοχή.

Η γνωστή σε μας και τους Αγιορείτες ιστορία της εικόνας είναι η εξής: ευρισκομένη η εικόνα στη Νιγρίτα, πιθανόν τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου, με θαυμαστό τρόπο εξαφανίστηκε από την αρχική της θέση και εμφανίστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους και συγκεκριμένα πάνω από τα γεροντικά στασίδια. Οι κάτοικοι της Νιγρίτας αφού έμαθαν ότι η εικόνα τους, που εξαφανίστηκε εμφανίστηκε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους έστειλαν αντιπροσωπεία από προύχοντες στο μοναστήρι. Αυτοί αφού εξήγησαν την με θαυμαστό τρόπο εξαφάνισή της ζήτησαν από τους μοναχούς να τους επιτρέψουν να την πάρουν μαζί τους πίσω.

Οι μοναχοί συγκατένευσαν στο αίτημα των Νιγριτινών και έτσι η εικόνα επέστρεψε στην αρχική της θέση. Όμως άλλα οι άνθρωποι ζητούν και άλλα επιθυμούσε η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Έτσι η Ιερά εικόνα της Παναγίας με θαυμαστή εξαφάνιση, επέστρεψε και πάλιν στην ίδια θέση στην Ιερά Μονή του Φιλοθέου. Οι Νιγριτινοί και πάλι έστειλαν τους αντιπροσώπους τους για να φέρουν πίσω την Εικόνα, αλλά αυτή τη φορά οι μοναχοί λαμβάνοντας υπόψη την διπλή θαυμαστή εξαφάνιση και εμφάνιση της Παναγίας έκριναν ότι ήταν επιθυμία της να παραμείνει εκεί.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης σε προσκυνηματική του επίσκεψή στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, εξέφρασε την ευχή και την πρόθεση της τοπικής μας Εκκλησίας να υπάρξει στη Νιγρίτα τουλάχιστον ένα αντίγραφο της Παναγίας Ελεούσας της Νιγριτινής. Πράγμα που με απόφαση της Γεροντίας της Ιεράς Μονής έγινε πραγματικότητα την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007 με την παρουσία και ενθρόνιση πλέον του ακριβούς αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας στον τόπο της.

Σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα της παρουσίας της Παναγίας κοντά μας ακούσαμε να γίνονται πολλές θαυμαστές Της παρεμβάσεις. Έλυσε ατεκνία 25 ετών, βοήθησε ασθενείς να γίνουν καλά, αλλά και στάθηκε στο πλευρό πολλών που την είχαν ανάγκη και ζήτησαν την βοήθειά της και την μεσιτεία της προς τον ουράνιο θρόνο του Υιού της Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού.

Το εικόνισμά της έχει ενθρονισθεί σε ξυλόγλυπτο περίτεχνο προσκυνητάρι στο παρεκκλήσιο, που έχει δημιουργηθεί στο νάρθηκα του ενοριακού μας Ναού προς τιμήν Της.
Το Θεομητορικό αυτό Εικόνισμα ορίστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο να εορτάζεται πανηγυρικά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων