21/01/2021 21/01/2021 Ο θεσμός των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων, που ανέπτυξε σταδιακά ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, από το 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», (www.enoriaendrasei.gr) στα χρόνια που ακολούθησαν καταξιώθηκε μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο, αλλά και ευρύτερα, κυρίως λόγω της ποικίλης και ενδιαφέρουσας θεματολογίας τους. Παρά λοιπόν τις δύσκολες συνθήκες και τους περιορισμούς που είναι σε...
Ενορίες : Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
21 Ιανουαρίου, 2021 - 17:14
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2021 - 15:34

Επιμορφωτικά σεμινάρια από τον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Διαδώστε:
Επιμορφωτικά σεμινάρια από τον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Ο θεσμός των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων, που ανέπτυξε σταδιακά ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, από το 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», (www.enoriaendrasei.gr) στα χρόνια που ακολούθησαν καταξιώθηκε μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο, αλλά και ευρύτερα, κυρίως λόγω της ποικίλης και ενδιαφέρουσας θεματολογίας τους.

Παρά λοιπόν τις δύσκολες συνθήκες και τους περιορισμούς που είναι σε ισχύ, η Ενορία θα πραγματοποιήσει και την τρέχουσα χρονιά, μια σειρά καθημερινών Σεμιναρίων, προσαρμοσμένα στους όρους που επιτάσσει η προστασία και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Τα Σεμινάρια θα είναι ανοιχτά σε όλους και η παρακολούθηση τους θα γίνεται μόνο διαδικτυακά, μέσα από το κανάλι του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθούν 6 σεμινάρια, που καλύπτουν ένα εύρος θεμάτων, φιλοδοξώντας να συνεισφέρουν στην ουσιαστική διάδοση της γνώσης και της ιστορικής κληρονομιάς και παρακαταθήκης.

1. Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά
Κάθε Δευτέρα στις 19.30,
με τον Συγγραφέα – ραδιοφωνικό Παραγωγό κ. Στέφανο Μίλεση
Ο Πειραιάς μέσα στο χρόνο, από την αρχαιότητα, μέχρι τις ημέρες μας, θα παρουσιάζεται κάθε εβδομάδα, συμβάλλοντας έτσι το Σεμινάριο, στην μελέτη και προβολή της τοπικής ιστορίας της πόλης μας.
Παράλληλα με τον πλούτο της γνώσης και των ιστορικών στοιχείων, που θα διοχετεύονται σε κάθε συνάντηση, οι παρουσιάσεις θα εμπλουτίζονται με σπάνιο οπτικό υλικό, δίνοντας έτσι κάθε φορά, μία ολοκληρωμένη εικόνα, για το θέμα κάθε παρουσίασης.

2. Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα
Κάθε Τρίτη στις 19.30,
με τον Εικαστικό – Συγγραφέα κ. Βαγγέλη Παππά
Συνεχίζεται η σειρά διαλέξεων με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο.
Στόχος είναι η αποκατάσταση της γνώσης, κυρίως εκείνης που αφαιρέθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ιστορία, η τέχνη, η πίστη, οι πατροπαράδοτες παραδόσεις μας, η αδιάπαυστη συνέχεια της γλώσσας και το ύφος των Ελλήνων, παρουσιάζονται μέσα από την αποκωδικοποίηση των μύθων, τις μεγάλες προσωπικότητες του γένους, τα ιστορικά γεγονότα και τον πολιτισμό, που άλλαξε κυριολεκτικά την μορφή της δυτικής σκέψης για πάντα.
Η θεματολογία αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Ελληνική Αρχαιότητα, το πάντρεμα Ελληνισμού και Χριστιανισμού, την Ελληνική Φιλοσοφία, την δομή Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, τον Βυζαντινό Ελληνισμό, την Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση.
Οι διαλέξεις θα ολοκληρωθούν με την αναζήτηση της εθνικής μας ταυτότητας, την αδιάπαυστη συνέχεια του Ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, την μαρτυρική πορεία του Ελληνισμού και τα λάθη του και τους λόγους που βάλλεται μεθοδικά η συνεκτική δομή της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό.

3. Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Ιστορίας
Κάθε Τετάρτη στις 19.30,
με τον Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωίνο
Η θεματολογία των παρουσιάσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον κόσμο στην εποχή της εμφάνισης του χριστιανισμού, την ίδρυση και εξάπλωση της Εκκλησίας, την ζωή της πρώτης Εκκλησίας, τους διωγμούς, τις αιρέσεις και τα σχίσματα, την συμβολή του Μ. Κωνσταντίνου, τον Αρειανισμό, τον Νεστοριανισμό, τον Μονοφυσιτισμό, τον Μονοθελητισμό, τον Μωαμεθανισμό, την Εικονομαχία, τις Οικουμενικές Συνόδους, το σχίσμα ανατολής και δύσης, τις σταυροφορίες, τις απόπειρες ενώσεων ανατολής και δύσης και ιδιαίτερα την Σύνοδο Φεράρας – Φλωρεντίας και την άλωση της Πόλης.

4. Σεμινάριο Ορθόδοξης Κατήχησης
Κάθε Τετάρτη στις 21.00,
με τον Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Μαυρολέοντα
Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει μία συνοπτική γνωριμία με τις βασικές αλήθειες της πίστεως μας, την ζωή, το έργο και την διδασκαλία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Με απλότητα, ώστε να γίνονται εύκολα καταληπτές, με εμβάθυνση, όπου είναι δυνατόν, δίνοντας τις αναγκαίες εξηγήσεις στις τυχόν απορίες.
Ώστε να γνωρίσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, πόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο και να αυξηθεί και η δική μας αγάπη προς Εκείνον.

5. Σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας
Κάθε Πέμπτη στις 19.30,
με τον Ηθοποιό – Σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Κοντοδήμο
Οι βασικές αρχές του θεάτρου, οι Έλληνες τραγικοί, ο κωμωδιογράφος Αριστοφάνης, η commedia del arte, ο Σαίξπηρ, ο Μολιέρος και οι μεγάλοι συγγραφείς του 19ου και 20ου αιώνα, Τσέχοφ, Ίψεν και Τέννεση Ουίλιαμς, θα αναλύονται κάθε εβδομάδα και θα εμπλουτίζονται με ανάλογα θεατρικά δρώμενα από την ομάδα «Θύρσος».

6. Σεμινάριο Βυζαντινής Ζωγραφικής
Κάθε Πέμπτη στις 19.30,
με τον Ζωγράφο – Αγιογράφο κ. Γεώργιο Μποζά
Μια προσπάθεια κατανόησης των νοημάτων και της γνώσης των εκφραστικών μέσων, της τέχνης, της Βυζαντινής Αγιογραφίας. Κάθε παρουσίαση θα αποτελεί ένα εικαστικό ταξίδι, στην αποτύπωση και πραγμάτωση του «οπτικού Ευαγγελίου» της Εκκλησίας μας.
Στην Εκκλησία, ο ρόλος της εικονογραφικής τέχνης γίνεται καθαγιαστικός, εξυπηρετεί την πνευματική ανάγκη του πιστού. Αποδίδοντας με ιδιαίτερη τεχνική, κώδικες και συμβολισμούς, αλληγορικά και με τον ρεαλισμό της θεολογικής απόδοσης, κατορθώνει την υπερβατικότητα και οδηγεί στα σκαλοπάτια της πνευματικής κλίμακας, ώστε να μορφωθεί στις ψυχές των πιστών, ο μυστικός παράδεισος.

Τα Σεμινάρια θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές της θερινής περιόδου. Εξαίρεση αποτελεί το Σεμινάριο «Γνωρίζω την Ελληνική μου Ταυτότητα», που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, καλύπτοντας έτσι όλο το έτος 2021, χρονιά – ορόσημο, λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Τα Σεμινάρια θα είναι ανοιχτά σε όλους και η παρακολούθησή τους θα γίνεται μόνο διαδικτυακά, μέσα από το κανάλι του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στο YouTube.

Πληροφορίες:
Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Πειραιώς Γρ, ΛαμπράΚΗ 41 Πειραιάς, Τηλ.: 2104125619, Fax: 2104178947 Email: [email protected].

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων