16/09/2022 19/09/2022 Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης του ιστορικού κέντρο του Ναυπλίου εορτάζει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022. Την παραμονή της εορτής Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 τελέσθηκε Eσπερινός ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος Χρυσοστόμου Παπουλέση . Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης του Ναυπλίου, που...
Ενορίες : Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης Ναυπλίου
16 Σεπτεμβρίου, 2022 - 21:54
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2022 - 20:14

Εσπερινός Αγίας Σοφίας στο πανηγυρίζον ιστορικό εκκλησάκι του Ναυπλίου

Διαδώστε:
Εσπερινός Αγίας Σοφίας στο πανηγυρίζον ιστορικό εκκλησάκι του Ναυπλίου

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης του ιστορικού κέντρο του Ναυπλίου εορτάζει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022.

Την παραμονή της εορτής Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 τελέσθηκε Eσπερινός ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος Χρυσοστόμου Παπουλέση .

Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης του Ναυπλίου, που βρίσκεται στην συνοικία του Ψαρομαχαλά. Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως. Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί, οι άλλες εκκλησίες ήσαν υπό κατάληψη και ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων γίνονταν μόνον εκτός των τειχών, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πρόνοια. Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος του Ναυπλίου, στρατηγός Νάσος Φωτομάρας.

O λεγόμενος Ψαρομαχαλάς, δηλαδή η συνοικία των ψαράδων, είναι από τις πιο παλιές και γραφικές συνοικίες της πόλης και εκτείνεται στους πρόποδες της βορειοδυτικής Aκροναυπλίας, πάνω από την οδό Σταϊκοπούλου. Αποτελούσε συνοικία ήδη από το τέλος της βυζαντινής περιόδου του Ναυπλίου, δηλαδή γύρω στις αρχές του 13ου αιώνα, και κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες εμπόρους και ψαράδες, στους οποίους οφείλει και την ονομασία του. Το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να ανάγεται σε αυτή την εποχή. Στα δύσκολα χρόνια της δεύτερης Tουρκοκρατίας, η συνοικία του Ψαρομαχαλά ήταν ίσως η μόνη περιοχή εντός των τειχών της πόλης όπου συνέχιζαν να κατοικούν Έλληνες, κυρίως ψαράδες, οι οποίοι αγκυροβολούσαν τις βάρκες τους στην αποβάθρα που βρισκόταν κάτω από τον προμαχώνα των Πέντε Aδελφών. Σήμερα, ο Ψαρομαχαλάς αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά σημεία της παλιάς πόλης του Nαυπλίου. Ανεβαίνοντας κανείς τις χαρακτηριστικές δρομόσκαλες, συναντά σπίτια διαφόρων εποχών, άλλα ανακαινισμένα και άλλα σε ερειπιώδη κατάσταση, ενώ από τον ψηλότερο δρόμο του μπορεί κανείς να δει τμήματα των τειχών της Aκροναυπλίας.

 

(Φωτογραφίες: STUDIO B&G ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ-ΡΑΣΣΙΑΣ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων