18/07/2021 18/07/2021 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Έλαμπε από την βυζαντινή πορφύρα εχθές Σάββατο 17-7-21, ο αισθαντικός και καταπράσινος λόφος του Σκουζέ στον Κολωνό – αυτός ο έξοχος πνεύμονας της Αθήνας μας – και μυροβολούσε από την θρησκευτική κατάνυξη του καταιγιστικού πλήθους των Αθηναίων, που συνέρρευσαν πανηγυρικά, για να εορτάσουν – τιμήσουν, την ιερή μνήμη του μάρτυρος...
Ενορίες : ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΛΟΦΟΥ ΣΚΟΥΖΕ
18 Ιουλίου, 2021 - 13:38
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2021 - 13:41

Εσπερινός του Αγίου Αιμιλιανού στον φερώνυμο ναό του Λόφου Σκουζέ

Διαδώστε:
Εσπερινός του Αγίου Αιμιλιανού στον φερώνυμο ναό του Λόφου Σκουζέ

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Έλαμπε από την βυζαντινή πορφύρα εχθές Σάββατο 17-7-21, ο αισθαντικός και καταπράσινος λόφος του Σκουζέ στον Κολωνό – αυτός ο έξοχος πνεύμονας της Αθήνας μας – και μυροβολούσε από την θρησκευτική κατάνυξη του καταιγιστικού πλήθους των Αθηναίων, που συνέρρευσαν πανηγυρικά, για να εορτάσουν – τιμήσουν, την ιερή μνήμη του μάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Αιμιλιανού. Του θεοφόρου νέου από το Δορύστολο της Θράκης, που έμπλεος από ατράνταχτη πίστη και απαράμιλλη ζέση για το ιδεώδες της Ορθοδοξίας, ατρόμητα γκρέμισε τα είδωλα ενός ειδωλολατρικού ναού και παρουσιάστηκε αμέσως – για να αποτρέψει την ενοχοποίηση οιουδήποτε άλλου αθώου – στο έπαρχο του Ρωμαίου αυτοκράτορος Ιουλιανού του Παραβάτη, για να του δηλώσει την κάθετη και έμπρακτη αντίδρασή του, σε μια θρησκεία ψεύτικη, φθαρτή και χωρίς ηθικό περιεχόμενο ! Και ο έπαρχος τότε διέταξε στην άρνηση του ιερομάρτυρά μας να ζητήσει συγνώμη, να τον ξυλοκοπήσουν ανηλεώς, να τον βασανίσουν φριχτά και εν τέλει να τον κάψουν ζωντανό ! Μα ήταν τέτοιο το πύρωμα της ψυχής του λαμπρού νέου της Θράκης, για την πίστη του Χριστού μας, που καμιά πυρά, δεν μπορούσε να το υποστείλει. Μαρτύρησε καιόμενος φριχτά, για να κερδίσει ωστόσο την βασιλεία των ουρανών και τον ιερό ηθικό κότινο, του προστάτη της ορθοδοξίας.

Στον λαμπροστόλιστο ναό λοιπόν του Αγίου Αιμιλιανού, στον κατάδροσο λόφο του Σκουζέ, που κατήυγαζε την θεία κατάνυξη της εορτής, αλλά και εξέπεμπε την ηθική φροντίδα με την καλωσιά του, όλων των συντελεστών του ναού, έδωσαν το δυναμικό παρόν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι, από όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας, για να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής, στον αγνό και ιδεοφόρο νέο της Ορθοδοξίας, Αιμιλιανό. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – που συνέγειρε καρδιές και συνειδήσεις, με τον μελίρρυτο και διάστικτο από ανθρώπινη αγάπη λόγο του – συνεπικουρούμενος από άλλους ιερείς της Αρχιεπισκοπής και γειτονικών ναών, αλλά και από τους ευλαβείς ιερείς της εκκλησίας, προεξάρχοντος του αρχιερέως του ναού, πατρός Νικολάου Αργυροπούλου. Και στην κατανυκτική αυτή ατμόσφαιρα του Κολωνού, καθίστατο περισσότερο από ποτέ επίκαιρος ο πρωτόθρονος οικουμενικός μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, που επισημαίνει με νόημα «Στα ξωκλήσια και τα μοναστήρια ο ελληνικός λαός, αναγεννάται ηθικά και σφυρηλατεί την ενότητά του. Αντλώντας δύναμη, από αυτήν την μοναδική ηθική μέθεξη που του προσφέρει η μύξη από το θυμάρι και το λιβάνι» !!! Και σαν ένα πανέμορφο – πελώριο ξωκκλήσι έμοιαζε χθές το Διαμέρισμα του Κολωνού, ζωσμένο από το ανθρώπινο μελίσσι των επισκεπτών του, που προσήλθαν ευλαβικά να τιμήσουν τον ιδεοφόρο Αιμιλιανό.

Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, τον λόγο έλαβε ο ευσεβής Επίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος και αφού διαβίβασε το μήνυμα αγάπης του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου επ αφορμή της πανηγυρικής εορτής του Αγίου, εμφατικά τόνισε την ανάγκη να εμπεδώσουμε ως κοινωνία τα ιερά μηνύματα, της αταλάντευτης πίστης, της σταθερότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας, στον δρόμο του αίματος και της θυσίας, του Αγίου Αιμιλιανού και να καταστούμε και μείς ακλόνητοι στυλοβάτες, των ιδανικών και των ιερών αξιών της ορθοδοξίας μας, που είναι και η μοναδική και αληθής οδός, της ηθικής μας σωτηρίας.

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα, και ο θεοσκεπής Άγιος Αιμιλιανός, να σας χαρίζει κάθε ηθική ευτυχία και να λαμπρύνει την άξια ζωή σας. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα !

Παραθέτουμε παρακάτω, το απολυτίκιο στην μνήμη του ιερού Αιμιλιανού

«Ως προσφορά και ολοκάρπωμα θείον, δια πυρός προσενέχθεις τω Δεσπότη, τοις όμβ-ροις των χαρίτων σου ευφραίνεις νυν ημάς, πυρ γαρ το ουράνιον, τη ψυχή περιφερών, ώσπερ αύραν έφερες, την κατάφλεξιν Μάρτυς. Αλλά μη παύση πάντοτε φρουρείν, τους σε τιμώντας, Αιμιλιανέ ένδοξε».

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων