28/03/2022 28/03/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Ανεκλάλητη χαρά και ηθική λάμψη στην ιστορική συνοικία του Γκύζη, την Κυριακή 27-3-22, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, για την ιερή μέρα της ορθοδοξίας μας. Στην πανέμορφη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, που είναι συνυφασμένη με τα κλέη και τα πένθη του ελληνικού λαού και κομίζει μύριες μνήμες και αναμνήσεις. Από τον...
Ενορίες : Άγιος Ελευθέριος Γκύζη
28 Μαρτίου, 2022 - 10:02
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2022 - 13:01

Ευλαβική προσευχή για την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στον ναό του Αγίου Ελευθερίου Γκύζη

Διαδώστε:
Ευλαβική προσευχή για την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στον ναό του Αγίου Ελευθερίου Γκύζη

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ανεκλάλητη χαρά και ηθική λάμψη στην ιστορική συνοικία του Γκύζη, την Κυριακή 27-3-22, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, για την ιερή μέρα της ορθοδοξίας μας. Στην πανέμορφη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, που είναι συνυφασμένη με τα κλέη και τα πένθη του ελληνικού λαού και κομίζει μύριες μνήμες και αναμνήσεις. Από τον πρώιμο αστικό μετασχηματισμό της Αθήνας, τις τραγικές και αποφράδες μέρες του εμφυλίου πολέμου, που μάτωσαν ακατάσχετα την καρδιά του ελληνικού λαού – με τις σφαίρες αποτυπωμένες στα προσφυγικά κτίσματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, να θυμίζουν και σήμερα τον αδελφοκτόνο σπαραγμό – έως και την μεγαλουργια της αγαπημένης μας ομάδας του Παναθηναϊκου, που με την φρενήρη πορεία της είχε δονήσει όχι μόνο το στάδιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά ολάκερη την Ευρώπη. Και είναι σήμερα η αγάπη και η ηθική προστασία του Εφόρου της περιοχής του Γκύζη Αγίου Ελευθερίου, που σκέπει όλο τον κόσμο με την ευλογία του και του χαρίζει πρόοδο και ηθική ευημερία. Σύσσωμος παρευρέθη λοιπόν τόσον ο λαός του 7-ου Διαμερίσματος της πόλης, όσον και από άλλες συνοικίες της Αθήνας, για να εορτάσουν πανηγυρικά την σεπτή εορτή, της Σταυροπροσκυνήσεως.

 

 

Την Τρίτη Κυριακή της Μεγάλης τεσσαρακοστής, στην οποία τιμάται ο Σταύρος το έμβλημα της ορθοδόξου πίστης μας. Συνιστά δεσποτική εορτή που αίρει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίου, ετιμάτο η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη. Η Κυριακή αυτή, άλλως και τρίτη Κυριακή των Νηστειών, βρίσκεται στο μέσο της σαρανταήμερης νηστείας. Και οι χριστιανοί προσκυνώντας στο Σταυρό, ενθυμούνται τα Θεία Πάθη και αντλούν ψυχική δύναμη και αντοχή, για να συνε-χίσουν την πνευματική τους ανάβαση προς το Άγιο Πάσχα. Κατά τη φάση της πρωινής λειτουργίας, ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού, όπου και λαμβάνει χώρα, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη, η Ακολουθία της Σταυροπροσκυνή-σεως. Εν συνεχεία οι πιστοί ασπάζονται το σταυρό και λαμβάνουν από το χέρι του ιερέα ως ευλογία, άνθη και δεντρολίβανο, τα αποκαλούμενα «σταυρολουλούδια», που φυλάσσο-νται στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου. Ο σταυρός συνεχίζει να παραμένει στο κέντρο του ναού κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας και στο πέρας κάθε ακολουθίας, γίνεται προσκύνηση του από τους πιστούς. Στα παλαιότερα χρόνια το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, που αποκαλείται και Μεσοσαράκοστο, τα παιδιά επισκέπτονταν τα σπίτια του χωριού και ζητούσαν αυγά και ξύλα για το Πάσχα, Τραγουδώντας τους στίχους :
Χαίρε Τίμιε Σταύρε/ Χαρά Των προφητών/ να μας δώσεις ένα αυγό/ για να φύγω από δω.

 

 

Της δοξολογιακής λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και αρχιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Ελευθερίου Γκύζη, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Βαρνάβας Θεοχάρης, συνεπικουρούμενος από τους ευσεβείς ιερείς του ναού, πατέρες κ.κ. Παντζαρίδη Ευγένιο, Τσιαντή Παναγιώτη, Πούρη Ιωάννη και Απόστολο Κοκκινέλη. Με το πέρας της λειτουργίας, ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης κ.κ. Βαρνάβας, ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς, Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Σταυρός, φύλακας πάσης της οικουμένης, να σκέπει και να ευλογεί τα ενάρετα βήματά τους και να λαμπρύνει ηθικά και πνευματικά τις οικογένειές τους. Τέλος σημειώνουμε την ηθικά ευγενή φιλοξενία, του συντελεστή του ενοριακού συμβουλίου κ-ου Ευστάθιου Πεκιά. Και του χρόνου με υγεία. Χρόνια Πολλά και και ο Τίμιος Σταυρός, να φωτοδοτεί το δρόμο σας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων