27/11/2022 27/11/2022 Ανείπωτη η ηθική ευφορία και η κατάνυξη χθες Σάββατο 26-11-22, για την ευλαβική εορτή του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος – προστάτη εν άλλοις των παίδων – στην ιστορική συνοικία του Γκύζη, την πολυφρόντιστη αισθητικά παλιά περιοχή της Αθήνας και βαρύτιμη ιστορικά, που κομίζει μύριες αναμνήσεις, από το κοινωνικό και πολιτισμικό μας πεδίο. του Πάνου Αβραμόπουλου ...
Ενορίες : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΓΚΥΖΗ
27 Νοεμβρίου, 2022 - 9:10

Ευλαβικός αίνος για τον Άγιο Στυλιανό στου Γκύζη

Διαδώστε:
Ευλαβικός αίνος για τον Άγιο Στυλιανό στου Γκύζη

Ανείπωτη η ηθική ευφορία και η κατάνυξη χθες Σάββατο 26-11-22, για την ευλαβική εορτή του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος – προστάτη εν άλλοις των παίδων – στην ιστορική συνοικία του Γκύζη, την πολυφρόντιστη αισθητικά παλιά περιοχή της Αθήνας και βαρύτιμη ιστορικά, που κομίζει μύριες αναμνήσεις, από το κοινωνικό και πολιτισμικό μας πεδίο.

του Πάνου Αβραμόπουλου 

Δίπλα στα περίφημα «προσφυγικά», που ενθυμίζουν εγκαυστικά την τραγωδία του μικρασιατικού ελληνισμού και την  εκρίζωσή του, από τις προαιώνιες πατρογονικές εστίες, αλλά και πολύ κοντά στο θρυλικό γήπεδο του Παναθηναϊκού, που χάρισε στην ελληνική κοινωνία και με το Γουέμπλευ, στιγμές άφατης χαράς και δόξης. Δυναμικά έσπευσαν οι Αθηναίοι, τόσο από το 7-ο Διαμέρισμα, όσο και από άλλες περιοχές της πόλης, στην καλλιεπή εκκλησία του Γκύζη, για να τιμήσουν τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, στην μνήμη του κορυφαίου της Ορθοδοξίας μας Αγίου Στυλιανού.

Στον περικαλλή ναό του Αγίου Στυλιανού – που φεγγοβολούσε από την βυζαντινή πορφύρα και μεγαλοπρέπεια, με επιμέλεια και ηθική φροντίδα στολισμέμνος και κατηύ-γαζε την άχραντη κατάνυξη των πιστών – σύσσωμος ο λαός της Αθήνας έδωσε το βροντερό παρόν, για να τιμήσει την ιερά μορφή του Οσίου της Χριστιανοσύνης μας – προστάτη και πατέρα όλων των παιδιών του κόσμου.

Της δοξολογιακής λειτουργίας χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, συνεπικουρούμενος από τους ευλαβείς ιερείς του ναού κ.κ. πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Παναγιωτόπουλο, πρωτοπρεσβύτερο Γιακουμάκη Αθανάσιο, πρεσβύτερο Μπεζαΐτη Αντώνιο και Αρχιμανδρίτη π. Αμπόνη Θεολόγο.

Με το πέρας της λειτουργίας, επακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Οσίου Στυλιανού, στους παρακείμενους δρόμους της οδού Παπαστράτου του ναού και υπο τους χαρμόσυνες παιάνες της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και της Φιλαρμονικής της Πυροσβεστικής, που προσέδωσαν έναν μοναδικό πανηγυρικό χαρακτήρα στην τελετή, με τις ευφρόσυνες λιτανειακές μελωδίες τους.

Κατάφορτοι από συγκίνηση και ευλάβεια οι κάτοικοι του Γκύζη, έραιναν από τις πολυκατοικίες τους την σεπτή εικόνα του Αγίου με άνθη και μύρα και προσεύχονταν κατανυκτικά να τους χαρίζει υγεία και να σκέπει υπο την προστασία του τα παιδιά τους, που ζούν σήμερα σε ένα παθογενές περιβάλλον, πνευματικής κατάπτωσης. Με την επάνοδο της πομπής στον ναό, τον λόγο έλαβε ο ευλαβής Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος και αφού διεμήνυσε το ηθικά ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιεωρωνύμου, για την χαρμόσυνη εορτή του Αγίου Στυλιανού, ευχήθηκε από καρδιάς στον φιλόχριστο ναό των Αθηνών, υγεία και δύναμη, για την συγκινητική του παρουσία στις εορταστικές εκδηλώσεις, ευχαρίστησε τους ευγενείς εθελοντές, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και το ενοριακό συμβούλιο, για την συμβολή του στον άρτιο εορτασμό της πανηγύρεως, την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και της Πυροσβεστικής, για την χαρμόσυνη παρουσία τους, που λάμπρυνε την τελετή, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία για την συνδρομή της στα άψογα μέτρα.

Επακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, που προξένησε ηθικά ρίγη σε όλους τους πιστούς.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων