13/04/2024 16/04/2024 Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε στον ενοριακό Ιερό Ναό της Παναγίας Ναυπλίου η Ακολουθία της τέταρτης Στάσης των Χαιρετισμών στην Παναγία την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024. Η Ακολουθία των Χαιρετισμών τελέσθηκε από τον εφημέριο του ναού π. Διονύσιο Ταμπάκη.  Ο ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου, είναι από τους παλαιότερους και ομορφότερους ναούς...
Ενορίες : Ι.Ν. Παναγίας Ναυπλίου
13 Απριλίου, 2024 - 13:25
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2024 - 20:50

Η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό του Ναυπλίου

Διαδώστε:
Η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό του Ναυπλίου

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε στον ενοριακό Ιερό Ναό της Παναγίας Ναυπλίου η Ακολουθία της τέταρτης Στάσης των Χαιρετισμών στην Παναγία την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024.

Η Ακολουθία των Χαιρετισμών τελέσθηκε από τον εφημέριο του ναού π. Διονύσιο Ταμπάκη.

Ο ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου, είναι από τους παλαιότερους και ομορφότερους ναούς της πόλης του Ναυπλίου. Ο αρχικός ναός που χρονολογείται στον 15ο αιώνα, στα χρόνια της Πρώτης Ενετοκρατίας, ήταν μικρότερος και ανήκε στους Ορθοδόξους.

Γύρω στο 1700, στα χρόνια της Δεύτερης Ενετοκρατίας, η εκκλησία πήρε τη σημερινή της μορφή, στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής.

Εσωτερικά διαθέτει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, επτανησιακής τεχνοτροπίας, φιλοτεχνημένο τον 19ο αιώνα. Παρόμοιας τεχνοτροπίας είναι και ο άμβωνας και ο επισκοπικός θρόνος της εκκλησίας. Μεταγενέστερη προσθήκη αποτελεί ο νάρθηκας, ενώ το καμπαναριό χρονολογείται το 1907.

Στο ναό της Παναγίας τιμάται και η μνήμη του Πολιούχου της πόλης, Αγίου Αναστασίου. Σήμερα, η Παναγία αποτελεί αγαπημένο προσκύνημα των επισκεπτών του Ναυπλίου και είναι πολύ γνωστή για την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, μέσα από τα στενά του Ψαρομαχαλά, με την ωραία χορωδία της να ψάλλει τα Εγκώμια.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων