24/09/2022 24/09/2022 Την μνήμη της Αγίας και ενδόξου και Ισαποστόλου Θέκλης εορτάζει μέσα απο το αγιολόγιο και το συναξάρι της ορθοδόξου ημών εκκλησίας με τους ύμνους της εορτής η οποία τιμήθηκε ιδιαίτερα σε 2 φερώνυμους βυζαντινούς ιερούς ναούς της επαρχίας Αυλωναρίου – Κύμης. Στον ομώνυμο οικισμό της Αγίας Θέκλης ενορίας Ωρολογίου Αυλωναρίου εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας...
Ενορίες : Eνορία Ωρολογίου, Eνορία Αυλωναρίου
24 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2022 - 14:45

Η Εορτή της Αγίας και Ισαποστόλου Θέκλης στην επαρχία Αυλωναρίου – Κύμης

Διαδώστε:
Η Εορτή της Αγίας και Ισαποστόλου Θέκλης στην επαρχία Αυλωναρίου – Κύμης

Την μνήμη της Αγίας και ενδόξου και Ισαποστόλου Θέκλης εορτάζει μέσα απο το αγιολόγιο και το συναξάρι της ορθοδόξου ημών εκκλησίας με τους ύμνους της εορτής η οποία τιμήθηκε ιδιαίτερα σε 2 φερώνυμους βυζαντινούς ιερούς ναούς της επαρχίας Αυλωναρίου – Κύμης.

Στον ομώνυμο οικισμό της Αγίας Θέκλης ενορίας Ωρολογίου Αυλωναρίου εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Θέκλης όπου τελέσθηκε αντί του βυζαντινού ιερού ναού λόγω καιρικών συνθηκών ο εόρτιος εσπερινός και την κυριώνυμο ημέρα η Θεία Λειτουργία εις στον ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου της ομώνυμης ενορίας όπου ιερούργησε ο Πρεσβύτερος Ηλίας Παπαφακλής εφημέριος της ενορίας Ωρολογίου με την συμμετοχή των πιστών που τίμησαν την εορτή.

Ο Βυζαντινός ιερός ναός της Αγίας Θέκλης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου στην κεντρική Εύβοια με τον μικρό βυζαντινό ναό να στέκει σε ένα όμορφο και χαρακτηριστικό περιβάλλον γεμάτο πλατάνια ελιές και κυπαρίσσια χαρακτηρίζοντας το ένα δείγμα της ευβοϊκής αρχιτεκτονικής ναοδομίας που αναπτύχθηκε στην περιοχή καθώς είναι σταυρεπίστεγος με την ανέγερση του να χρονολογείται στα τέλη του 13ου η στις αρχές του 14ου αιώνος.

Ωστόσο, ορισμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα να είχε αρχικά οικοδομηθεί στα τέλη της πρώτης χιλιετίας με διαφορετική μορφή και στην συνέχεια να μετασκευάστηκε.

Αξιοσημείωτο ότι παλαιότερα στην ετήσια εορτή της Αγίας Θέκλης κατά μία εκδοχή η εορτή σχετιζόταν με την παραδοσιακή εμποροπανηγυρις η οποία καθιερώθηκε στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας στην ενορία του οικισμού της Αγίας Θέκλης και η μετέπειτα μετάθεση του το 1870 του στα Χάνια Αυλωναρίου το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 6 Οκτωβρίου με διάρκεια 7 ημερών.

Επίσης η μνήμη της Αγίας Θέκλης τιμήθηκε και στον φερώνυμο τρισυπόστατο βυζαντινό 11ου αιώνος ιερό ναού Αγίου Δημητρίου Αγίας Θέκλης και Αγίου Ελευθερίου στα Χάνια Αυλωναρίου με ιερουργό τον Πρωτοπρ Γεώργιο Κόσσυφα εφημέριο ενορίας Αυλωναρίου καθώς επίσης συμμετείχαν πολλοί πιστοί ώστε να τιμήσουν την εορτή.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων