04/10/2022 04/10/2022 Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια τελέσθηκε η πανήγυρη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στον κατάμεστο από πιστούς εμβληματικό Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, με τους χρυσούς τρούλους, όπου θησαυρίζονται τίμια Λείψανα των εορταζομένων Αγίων. Αριστερά δε του κυρίως Ναού ευρίσκεται παρεκκλήσιο του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού και τιμάται ιδιαίτερως η μνήμη του στις...
Ενορίες : Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
04 Οκτωβρίου, 2022 - 9:38
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2022 - 8:34

Η εορτή του Αγίου Κυπριανού στη Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Κυπριανού στη Θεσσαλονίκη

Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια τελέσθηκε η πανήγυρη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στον κατάμεστο από πιστούς εμβληματικό Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, με τους χρυσούς τρούλους, όπου θησαυρίζονται τίμια Λείψανα των εορταζομένων Αγίων. Αριστερά δε του κυρίως Ναού ευρίσκεται παρεκκλήσιο του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού και τιμάται ιδιαίτερως η μνήμη του στις 2 Οκτωβρίου.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιάκωβος Αθανασίου, με συλλειτουργούς τον προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνήματος π. Ιωάννη Τράγκα και τον συνεφημέριό του π. Δημήτριο Μιχαηλίδη, συνεπικουρούμενος από τον διάκονο π. Ευγένιο Καμπουράκη.

Την υμνολογία της Θείας Λειτουργίας ανέλαβε, όπως κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στον εν λόγω Ναό, η Παιδική και Νεανική Βυζαντινή Χορωδία «Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός» υπό τον Σπυρίδωνα Ασπιώτη, η οποία, ψάλλοντας «εν ενί στόματι και μιά καρδία», με τις αγγελικές καρδιές και φωνές των παιδιών της, συνέβαλε σε ένα ζωηρό, ενθουσιώδες και συνάμα κατανυκτικό κλίμα, ενώ τέλεσε και τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας χορωδιακής περιόδου 2022-23. Τον Απόστολο του Αγίου Κυπριανού ανέγνωσε εμμελώς, με ευκρίνεια και ορθή σύνταξη 10ετής μαθητής του «Ειρμού».

Στο κήρυγμά του, αμέσως μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου, ο π. Ιάκωβος εξήγησε με απλό, μεστό και σαφή λόγο τον «κώδικα χριστιανικής συμπεριφοράς και ηθικής», όπως μας τον παραδίδει ο Ευαγγελιστής Λουκάς εξιστορώντας τη διδασκαλία του Κυρίου (να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε το καλό και να δανείζετε, χωρίς να περιμένετε να πάρετε πίσω τίποτα. Λκ. στ΄ 31-36).


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκαν τα μνημόσυνα του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου, πρώτου προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς και των αρχιμανδριτών Ευσταθίου και Κυπριανού (ο οποίος χρημάτισε επίσης προϊστάμενος και κατ’ αυτήν την ημέρα ήγε τα ονομαστήριά του) διατελεσάντων εφημερίων του ως άνω Ιερού Προσκυνήματος.

Το προσκύνημα των ιερών Λειψάνων των εορταζομένων Αγίων συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η πανήγυρις έκλεισε το βράδυ, όταν, μετά την τέλεση της Παρακλήσεως του Αγίου Κυπριανού, ο προϊστάμενος π. Ιωάννης ανέγνωσε την ευχή του Αγίου διαλύουσα τα μάγια.

Κάθε Τετάρτη απόγευμα, όλο το έτος, τελείται στον Ναό η Παράκλησις και διαβάζεται η ευχή του Αγίου Κυπριανού.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων