26/07/2022 26/07/2022 Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη τιμάται η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα στο ομώνυμο παρεκκλήσιο στη παραλιακή Ναυπλίου Νέας Κίου στο Δήμο Άργους Μυκηνών στην Αργολίδα. Την παραμονή της εορτής Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά θείου κηρύγματος από το Γενικό αρχιερατικό επίτροπο της Μητροπόλεως Αργολίδας, πρωτοπρεσβύτερο π. Πέτρο Αθανασόπουλο. Κάθε χρόνο μαζεύεται πλήθος...
Ενορίες : Άγιος Παντελεήμων Δαλαμανάρας Άργους
26 Ιουλίου, 2022 - 21:59
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2022 - 22:24

Πλήθος πιστών στον Εσπερινό του Αγίου Παντελεήμονα Δαλαμανάρας Αργολίδας

Διαδώστε:
Πλήθος πιστών στον Εσπερινό του Αγίου Παντελεήμονα Δαλαμανάρας Αργολίδας

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη τιμάται η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα στο ομώνυμο παρεκκλήσιο στη παραλιακή Ναυπλίου Νέας Κίου στο Δήμο Άργους Μυκηνών στην Αργολίδα.

Την παραμονή της εορτής Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά θείου κηρύγματος από το Γενικό αρχιερατικό επίτροπο της Μητροπόλεως Αργολίδας, πρωτοπρεσβύτερο π. Πέτρο Αθανασόπουλο.

Κάθε χρόνο μαζεύεται πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές του Ναυπλίου και του Άργους για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου.

Φέτος την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Μπέγγος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Παναγιώτης Σκούφης , οι αντιδήμαρχοι θ. Οικονόμου και Π. Μαρλαγκούτσος κα.

Το εκκλησάκι βρίσκεται στην παραλιακή οδό Ναυπλίου Νέας Κίου και εκκλησιαστικά ανήκει στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής Δαλαμανάρας.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.

Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.

Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων