06/12/2021 07/12/2021 Με την συμμετοχή των φιλεόρτων πιστών και των υγειονομικών διατάξεων τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού του Προστάτου Πολιούχου και εφόρου της πόλεως Ερέτριας και πάντων των εν θαλάσσες ναυτιλομένων. Την παραμονή της εορτής στον φερώνυμο ιερό ναό της πόλεως Ερέτριας τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός όπου και προεξήρχε ο...
Ενορίες : Άγιος Νικόλαος Ερέτριας
06 Δεκεμβρίου, 2021 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2021 - 12:15

Η Ερέτρια εόρτασε την μνήμη του Πολιούχου Αγίου Νικολάου

Διαδώστε:
Η Ερέτρια εόρτασε την μνήμη του Πολιούχου Αγίου Νικολάου

Με την συμμετοχή των φιλεόρτων πιστών και των υγειονομικών διατάξεων τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού του Προστάτου Πολιούχου και εφόρου της πόλεως Ερέτριας και πάντων των εν θαλάσσες ναυτιλομένων.

Την παραμονή της εορτής στον φερώνυμο ιερό ναό της πόλεως Ερέτριας τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός όπου και προεξήρχε ο Πανοσ. Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος καθώς επίσης συμμετείχαν ο Πανοσ. Αρχιμ. Θεαγένης Κόλλιας εφημέριος Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσας Μαλακώντα ο Σταυροφόρος Παναγιώτης Μπαφαλούκας Οικονόμος Χαράλαμπος Ραμαντανάκης εφημέριος Ιερού Ναού Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερέτριας Σακελλάριος Κωνσταντίνος Κιούσης εφημέριος ενορίας Καλλιθέας και ο Πρωτοπρ Θεοφάνης Παπαγεωργίου εφημέριος του Ιερού Ναού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Τιμόθεος και αναφέρθηκε στον βίο του εορτάζοντος του Αγίου Νικολάου χαρακτηρίζοντας τον από τους στίχους του απολυτίκιου. Παρών έδωσαν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος οι Αντιδήμαρχοι κ. Ευάγγελος Τσώκος και η κ. Μαρία Παπαγγελή ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος κ. Μάριος Παντελής και η πρώην Δήμαρχος κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού πραγματοποιήθηκε με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα η λιτανεία της εικόνος του Αγίου Νικολάου όπου στο λιμάνι με την παρουσία των τοπικων αρχών των εκπροσώπων του λιμενικού και αστυνομικού τμήματος Ερέτριας τελέσθηκε εκτενή δέηση υπέρ καταπαύσεως της πανδημίας και υπέρ υγείας των εν θαλάσσες ναυτιλομένων καθώς επίσης το ΕΠ/ΟΧ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ απέδωσε τις δέουσες τιμές του προς τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιο Νικόλαο.

Την δε κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσ. Αρχιμ. Νεκτάριου Ευγενικού Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος επίσης συμμετείχαν ο Πανοσ Αρχιμ Αιμιλιανός Χρήστου Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος ο Σταυροφόρος Παναγιώτης Μπαφαλούκας ο Οικονόνος Αναστάσιος Χρήστου εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Παλαιού Κοιμητήριου Χαλκίδος και ο Πρωτοπρ Θεοφάνης Παπαγεώργιου εφημέριος του Ιέρου Ναού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος αναφερθείς στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως διασφαλίζεται από τις θαυμαστές επεμβάσεις του Αγίου Νικολάου.

Πριν την απόλυση ο π. Νεκτάριος ευλόγησε το κόλυβο του Αγίου και ευχήθηκε στους εορτάζοντες που τίμησαν την εορτή.

Παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Τσώκος με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος κ. Μάριο Παντελή.

Επίσης με την ευγενή χορηγία του ευσεβούς και φιλάγιου ενορίτου κ. Αθανασίου Μπέκου ιδιοκτήτου ΚΤΕΟ Αλιβερίου μοιράστηκε με τάξη στους πιστούς ευλογημένο ρεβυθόρυζο.

Τους ύμνους της πανηγύρεως απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Σπυρίδων Βάλβης με την συμμετοχή των ιεροψαλτών του ιερού ναού κ. Γεωργίου Παπαγεώργιου κ. Ζανή Ζαμάνου κ. Δημητρίου Πετρογιάννη.

Το απόγευμα τελέσθηκε στον Ιερό Ναό η ιερά παράκληση στον Άγιο Νικόλαο υπέρ υγείας πάντων των πιστών την οποία ετέλεσε ο Οικονόμος Κυριάκος Κοκκάλας εφημέριος ιερού ναού Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων