04/11/2020 04/11/2020 Την ιστορική ταινία “Η Παναγία της Νίκης” έργο του Αποστόλου Μπρέντα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι πιστοί στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως. Στην ταινία ο αφηγητής ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός περιγράφει την Παναγιοφάνεια σε στρατιώτη στο μέτωπο στο χωριό Γκολέμι και την κατασκευή εν μέσω πολέμου, ναΐσκου στο σημείο. Με μαρτυρίες επιζώντων, αλλά...
Ενορίες : Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως
04 Νοεμβρίου, 2020 - 17:14
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2020 - 17:18

Η “Παναγία της νίκης” του Απόστολου Μπρέντα

Διαδώστε:
Η “Παναγία της νίκης” του Απόστολου Μπρέντα

Την ιστορική ταινία “Η Παναγία της Νίκης” έργο του Αποστόλου Μπρέντα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι πιστοί στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως. Στην ταινία ο αφηγητής ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός περιγράφει την Παναγιοφάνεια σε στρατιώτη στο μέτωπο στο χωριό Γκολέμι και την κατασκευή εν μέσω πολέμου, ναΐσκου στο σημείο. Με μαρτυρίες επιζώντων, αλλά και φωτογραφικό υλικό εποχής, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ιστορικά περιστατικά που προκάλεσαν δέος σε όσους παρακολούθησαν την ταινία.

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, 80 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ, τιμήθηκε στην ενορία αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως με ιδιαίτερο τρόπο για το 2020.  Ήδη από την προηγούμενη Κυριακή, είχε τεθεί για προσκύνημα αντίγραφο της απολεσθείσης εικόνας “Παναγία της νίκης” που εικονογράφησε στο πολεμικό μέτωπο ο Γιάννης Τσαρούχης.

Νωρίς το πρωί έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της πλατείας Ανεξαρτησίας.

Στον Ιερό Ναό από τις 8:00 τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο, με συλλειτουργούς του πέντε από τους εφημέριους του ναού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας λίγο πριν αρχίσει τη Δοξολογία για την εθνική επέτειο, έγινε υποδοχή της σημαίας της Αρμενίας στον Ιερό Ναό, αφού η ημέρα είχε αφιερωθεί στην προσευχή για ενίσχυση των αγωνιζομένων αδελφών Αρμενίων για την διακράτηση της αρμενικής κυριαρχίας επί του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εν συνεχεία τρεις άντρες από την ομάδα αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 – 41, ως τιμητικό άγημα λιτάνευσε την εικόνα της Παναγίας της Νίκης έως του σολέα και ενώπιον της εψάλη η δοξολογία. Πριν το δι΄ευχών, ο Μητροπολίτης μίλησε για το μήνυμα της εθνικής επετείου. Στις 10:30 προ του μνημείου της πλατείας Ανεξαρτησίας, εψάλη τρισάγιο για τους πεσόντες στο μέτωπο αλλά και τους εκτελεσθέντες και θανόντες από λιμό κατά την περίοδο της κατοχής.

Το απόγευμα στις 19:00 έγινε η πρώτη προβολή της αφηγηματικής ιστορικής ταινίας «Η Παναγία της Νίκης» έργο του Απόστολου Μπρέντα.

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων