08/01/2023 08/01/2023 Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, επί της οδού Μετσόβου Αθηνών, σήμερα Κυριακή μετά τα Φώτα, 8ην Ιανουαρίου 2022, Β’ Κυριακήν του Ιανουαρίου, ετελέσθη με λαμπρότητα η Σύναξις των μελών της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου ( Αγίου Βασιλείου-πατρός-, Αγίας Εμμελείας, Οσίας Μακρίνης, Μεγάλου Βασιλείου, Αγίου Πέτρου Σεβαστείας, Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, Οσίου Ναυκρατίου, Οσίας Θεοσεβείας...
Ενορίες : Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Αθηνών
08 Ιανουαρίου, 2023 - 17:40
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2023 - 17:15

Η Σύναξη των μελών της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου στον Ι.Ν Αγίου Βασιλείου Αθηνών

Διαδώστε:
Η Σύναξη των μελών της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου στον Ι.Ν Αγίου Βασιλείου Αθηνών

Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, επί της οδού Μετσόβου Αθηνών, σήμερα Κυριακή μετά τα Φώτα, 8ην Ιανουαρίου 2022, Β’ Κυριακήν του Ιανουαρίου, ετελέσθη με λαμπρότητα η Σύναξις των μελών της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου ( Αγίου Βασιλείου-πατρός-, Αγίας Εμμελείας, Οσίας Μακρίνης, Μεγάλου Βασιλείου, Αγίου Πέτρου Σεβαστείας, Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, Οσίου Ναυκρατίου, Οσίας Θεοσεβείας ), σύμφωνα με την από 4-9-1999 απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ετέθησαν προς προσκύνησιν μικρόν απότμημα του λειψάνου του Μεγάλου Βασιλείου, αποτεθησαυρισμένον από χρόνου εις τον Ιερόν Ναόν, και η Εικόνα της Συνάξεως των μελών της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου, έργον της αειμνήστου αγιογράφου και ενοριτίσσης Μαρίας Κωστοπούλου.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων- Πετράκη, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Παν. Αρχιμανδρίτη Ιωήλ Κωνστάνταρο, τον Προιστάμενον του Ιερού Ναού Παν. Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Κιούση, Ηγουμενοσύμβουλο της ως άνω Ι. Μονής, και τους συνεφημερίους Παν. Αρχ. π. Χριστοφόρο Δημόπουλο και Πρ. π. Σωκράτη Φατούρο.

Ο π. Ιωήλ, μετά την Ανάγνωσιν του Ευαγγελίου, ωμίλησε επικαίρως και ευσυνόπτως για το υπόδειγμα αρετής και αληθούς κατ’ οίκον Εκκλησίας, που αποτελούν τα μέλη της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου, για την ποικιλία των χαρισμάτων αλλά και την εν Χριστώ χαρά που είχαν στην ζωήν των, παρά τους διωγμούς, τις κακουχίες και τις δυσκολίες της ζωής. « Να ζούμε την μελωδία της αρετής» κατέληξε θυμίζοντας την ρήση του Μεγάλου Βασιλείου : «Εὐσέβεια ἐστίν ἡ τῶν ἀληθῶν δογμάτων ἀκρίβεια καὶ ἡ κατὰ τὸν βίον ορθότης», ευχόμενος οι Άγιοι να είναι φωτεινοί οδοδείκτες στην πορεία της νέας χρονιάς».

Ο Πανιερώτατος Άγιος Θαυμακού, προ της Απολύσεως, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα της Ενορίας, ενώ ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Ποιμενάρχη γιά την πατρική του αρωγή εις το επιτελούμενο ενοριακό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο και τον Πανιερώτατο διά την παρουσία του εις τον εορτασμό της Αγίας Οικογενείας του Προστάτου και Εφόρου της Ενορίας, Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου και Ουρανοφάντορος , καλωσώρισε τον νέο Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ιωήλ, και ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι συνέβαλαν εις τας πανηγυρικάς εκδηλώσεις του Ιερού Ναού.

Διενεμήθησαν δώρα στα μέλη της Χορωδίας και η ευλογηθείσα αγιοβασιλόπιττα εις τους Ιεροψάλτες, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, τας κυρίας του ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου και το εκκλησίασμα.

Εν εκ των πέντε εν όλω νομισμάτων έλαχεν εις τον Ιερόκηρυκα π. Ιωήλ και τα έτερα τέσσαρα εις προσκυνητάς και ενορίτας του Ναού . Εψάλλησαν επιλεγμένα παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων από την χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνσιν της καθηγήτριας – μουσικού κ. Μαρίας Κοκολάκη, η οποία με σχετικά σχόλια, εγνώριζε τα σχετικά με την προέλευσι καθώς και τας θεολογικάς και λαογραφικάς ιδιαιτερότητας ενός εκάστου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων